Ženski svet

81 ЖЕНСКИ СВЕТ.

и

пиштво решило је, да сео ошитинском трошку подигне тамо кућа за сиромаш општинску. У том заводу имаће сиротиња, што није способна за радњу, стан, одело и храну. Слава такој општини!

У Ади покренуле су гђе: К. Поповићка и Рр. Ковачевићка мисао, да се оснује тамо добротворна Задруга Српкиња и у то име купе у месту своме потписе у чланство.

Радујемо се овој лепој појави и надамо се, да ће наше Ађанке осветлати образ своме дичном имену. Ако им треба каква савета ил упутсва за то, радо им стојимо на услузи.

(Новосадско крајцарско друштво. Добили смо од једне чланице новосадског крајцарског друштва овај исправак, ког радо саопштавамо.

Штовани ". Уредниче! Читајући у вашем цењеном листу „Женском свету“ о крајцарском друштву, о ком ви сумњате да и постоји, ево вам одговарам: да то друштво, које је још лане уплаћивати почело, исто тако и ове године чини, (изузимајући њих неколико, које су изостале) те пошто не мисли ни на коју другу цел дати, овим на зидање позоришта, то се чека, кад се пође купити за зидање истога. _ 0' поштовањем

Нови сад 259 фебр. 1888. Марија.

Сарајевеко врп кр јцарско друштво биће по свој прилици за који дан одобрено. Вести отуда казују, да је молбеница са 40 жен. потписа одправљена земаљској влади и да је код земаљске владе ствар добро примљена. Само

је жалост, као што чујемо, да се тим поводом

[52] од

појавиле несуглавице и неки раздор у тамошњем српском женском друштву. Не, мајке и сестре наше! Немојте почињати с новим косовом. дар да вас тај „пород адеке змије“ предусретне на првом кораку ваше нове слободе и то на оном путу, што нас води у лешше дане. Стишајте ерџбу, пружите једна другој сестринску руку. Зар је у нас Срба тако срце да се ни у рај не може једним путем 2! Ми се надамо, да ће родољубље етишати буру и сложити наше дичне Сарајевке на овом племенитом путу.

Сарајевско женско друштво под покровителетвом Њене Ексцеленције госпође баронице Апел издало је 10.000 срећака по 25 нов. за оснивање једног завода за убоге и болне. Те срећке ваљало је извлачити 80. децембра прошле године; али се нису биле растуриле све срећке, те је с тога извлачење одложено на месец дана. Добилисмо листу о извлачењу тих ерећака и тако јављамо, да је број 1828 добио главни згодитак од 20 дуката; бројеви: 2189 и 9911. добили су по 10 дуката; бројеви: 1470, 2598, 8305 и 9252, добили су по 5 дуката; бројеви 1246, 1799. 1990, 1999. 5859. 6110. 7083. 7810. 8277. и 9445 по 1 дукат, Осим тога добили су још 75 других бројева по 2 Форинта. Згодитци се исплаћују у мађистратском здању број собе 21,

„Болница књегиње Зорке“ отворена је у Никшићу прошлог месеца и народ се онај радује тој благодети и слави свога кнеза и своју књегињицу. 146 ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА.

Корона

Записник седнице одбора Добротворне дадруге Српкиња Новосаткиња држане 4. (16) Фебруара 1888.

Председава : Јулка Радовановић, начелница.

Бележи: А Варађанин, перовођа.

Присутне: Христина пл. Новићка подначелница, прегледачице: Катица пл. Новићка и Софија Пушибрк и одборнице: Анка Павловићка, Јулка Политова,' Љубица Димовићка, Пава Георгијевићка, Марија Јоцићка и Марија Бичапска.

Бр. 25. Чита се записник одборске седнице од 9. (21.) јануара о. г. — Одоставерава се.

Бр. 26. Председница извешћује, да је президијал. путем дала припомоћи Пави Милаши-

новићки и Марији Иванчевићки по 5 ., јер су врло потребне женске. — На С ПОПВА НА ЊЕ знање.

Бр. 27. Чита се шисмо тђице Нине Нико лићеве из Иланџе, у коме шаље на ово-задружне цели 8 Ф. 65 н. као своје уштеђене крајцаре у 1887. год. и изјављује, да ће и даље тако шгедити на добротворне цели. — Узима се са захвалом на знање и има се истој добротворци издати и писмена захвала на тој доброј вољи.

Бр. 28. Перовођа извешћује, да је споразумно е начелницом задружном у име ове задруге поднео брзојавни поздрав сестринској суботичкој задрузи о њеној десетегодишњој прослави. — Узима се с одобрењем на повољно знање.

Бр. 29. Председница извешћује, да су на