Ženski svet

109

'3].., марта о. г. у Вашинтону у Америци, на коме су учестволале женске и из Европе. Исти конгрес расправљао је питање о праву гласања женскиња за избор посланика.

На бечком паревинском већу покренуло се овог пролећа питање о преуетројетву основних народ. школа. Тамо је кнез Лихтенштајн поднео предлог да се заведу свуда вероисповедне основ. народ. школе на место садањих комуналних у којима се веронаука не учи од учитеља, и где су деца спојена од разних вера. Против тога устају тамо млоги грађани, па и учитељи, и одупиру се поглавито томе, да све. штенство добије одсудан уплив на наставу. У то коло борбе народне за основну народ. про: свету ухватиле се и женске и у Бечу се саставио одбор од самих великашица женских те купи потписе за прететавку у прилог вероисповедним школама.

ЗАРАД ЗДРАВЉА. Од Др. М. Ј. Б. (Афоризти о здрављу.) Пазите своје тело, јер је оно храм духу. Апостол Павле, Све стоји до расположења органа. Волтер. Тесна обућа саката нога. Нар пословица. У чистим и свежим хаљинама је нека врста младости, којом треба да се заодене старост. Кубер. Свака рђа своје гвожђе слуби. Нар. посл. Уста без зуба то је млин без камена, и више ваља један једини зуб него зрно дијаманта, М. Сервантее. Шест вахата сна довољно је и младићу и старцу; лењивцу допуштамо седам, а никоме осам. „Салернитанска правила здравља“. Кожу за кожу, и све што човек има даће за евој живот. Књига Јова гл. П. Лепота није ништа друго до цветно здравље. | Лемер. Чистоћа је пола хране. Нар. посл. Ко рано устаје никад се не каје. | Нар. посл. Душевно здравље је исто тако трошно, као и телеено. Е. Дешанел. Гојте косе девојке ! Нар. посл. У вину је истина а у води здравље. Латинска посл.

Поштуј лекара ! Св. писмо,

ЖЕНСКИ СВЕТ. зе Ма А НЕНА БН СДА СИН ране ве ИЕ Не

110

Ко спава, исто му, као да једе. Франц. пословица. Може се е правом рећи, да највише људи полако и у незнани сами себе убијају, јер незнајући ни најглавнија правила разумна живота — скрате себи век. | „Сатепшаше“ 1880.

ЗА ДОМАЋИЦЕ:

Платно. Гђа Амалија Шрутек из Сегедина која је у нашем листу у бр. 10. од 1887. г и бр. 1. од ове 1888. г. учинила јавну понуду за чешко разноврсно платно, добила је леп број наручбина од наших Срба и Српкиња из разних крајева: из Вуковара од г. Павла Јовановића адвоката; из Черерића од г. Дра Леополда Клајна и гђе Милице Митровићке; из Меленаца од гђе Маре Недељковићке; а има порука и из Србије. То је знак,да су добро и солидно послужени и да се на гђу Шђрутековицу може сваки с поверењем ослонити. Ко хоће, да се увери о солидитету исте поелуге, нека се обрати и на горња лица, која су ствар добили, па ће сеи од њих уверити о изврсности, доброти, а притом умереној цени овог еспапа. У поменутим бројевима означена је цена платну и ближа адреса. На жељу шаље она бесплатно мустре за углед; а продаје на комад и на метар. Ко наручи платна у вредности до 30 Фор. добиће га поштом о њеном трошку.

Како се распознаје добро и кварено масло (путор). У последње доба свет се тако покварио, да квари свака јела, те човек, здравља, ради, мора добро пазити, да не купује болест за своје рођене новце. Домаћица је позвана да на то пази.

Сад не само да кваре млеко, него и масло (шутер) па кад се купује, ваља на ово пазити:

Добро маело, мора бити чврсто, једног изгледа и не сувише жуте боје, јер ако је сувише жуто, онда је зацело бојадисано чиме.

Кад се масло међу прстима протре, мора се

__истопити и нестати; несме бити гтрудовито, ни

суво не сме се лепити и отезати, притиснеш, да пушта воду.

Ако је масло сувише осољено, онда му није свуда једнака боја и кад се ножем сече, чује се да шкрипи полако. Ако је мешано. у њему своде, онда је сув, дроби се више и познају се неке штрафте (затаситији потези) по њему, а има опор укуе, а и теже је, него добро масло у толикој количини.

нити, ако га