Ženski svet

315 ЖЕНСКИ СВЕТ. 376

ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ.

овим смо бројем довршили трећу годину нашег листа

Морамо, на жалост, признати, да нас је ова трећа година јако пољуљала бу одушевљењу нашем, јер су нас. драге и миле Српкиње. већ у трећој години К својим малаксавањем и попуштањем почеле обеспаживати. Прве године било је до 900 претплатника за наш лист, друге године 1050, а ове треће место да је летило на више, спало је на 800; то довољно показује да одушевљење не расте него да опада.

Код овога листа не може се нико изговарати на оскудне године и рђава времена, јер је претшлата, од 1 Фор. или 2'/, динара годишње, тако незнатна, да и она најспротија Српкиња може ту једну Форинту годишње заштедити и жртвовати за своју духовну насладу.

Не може бити узрок томе ни наш рад, јер су нам са свију страна стизала похвална признања и ободравања да и чешће издајемо лист; и ми смо и сами на то помишљали, лане, кад је одушевљење расло, но сад, искрено исповедамо, са стрепњом одпочињемо четврту годину, и верујте, драге Српкиње, да нас љубав не води на посао и да нас нада не загрева на бољу будућност нашега народа, ми би већ по овом до сад престали даље трошити своје време и евоју муку на ону страну, где се тако слабо прима и тако мало уважава наш рад и труд.

У нади дакле, да ће наше задруге и наше родољубиве Српкиње за илућу

годину већом снагом прионути око скупљања претплатника и претплатница на овај једини и најјевтинији женски лист сове стране, који је прегао, да изведе наш женски нараштај на светлије поље и женски понос на узвишеније место, отшварамо претлату на тчдућу 1889. годину, ~

Лист ће у истој величини “о у истом облику излазити по ндуће 1869. 201. једантут месечно, сваког трвог дана у месецу пи кошта ће за Аустро- Јгарску, Босну п Херцеговину 1 фор. авр., а за Србију 2", динара.

Новци, као и дописи и чланци шаљу се уредништву овог листа, најбоље поштанеком упутницом, а из Србије у писму управо на ово уредништво или на књижару Велимира Валожића у Београд.

Имамо на расположењу довољно и потиуних бројева од ове п лањске године пи даћемо по 1 Ф. или по 2'/, динара, ко би год захтевао.

Ако би ко желео да за овај лист набави дивот корице, нека нам најдаље до нове године јави, па ћемо наредитм, да се направе по цени од 00 н. по комаду. Лане се једва 6 њих пријавило, те није се ни могло за тако мали број ништа чини-

Те лањске пријављенике узећемо сад у рачун, те није нужно да се поново пријављују. Ваља да се пријаве бар 50 примерака, па онда ће се моћи по ову цену добити дивот-корице.

Корице ће се у своје време сваком у кућу послати.

У Новоме Саду 1. децембра 1888. УРЕДНИШТВО.

САДРЖАЈ: 1. Христос се роди, песма од Станка. — 2. Фрања Јосиф [.— 3. Мудре белешке о васпитању и обра-

зовању девојака, од А. М. М. — 4. Нешто о настави глуво-немих. Јавно предавање Радивоја Поповића. — 5. Ки-

киндске Српкиње. Писмо непознатој посестрими. — 6. Писма другарици. — 7. Белешке : а) Из просвете, 6) За домаћице. в) Разно. — Јаван рачун. — Јавна захвала. — Читуља. = Одговори. — Џовив на претплату. Власник: Добротворна Задруга Српкиња Новосаткиња. — Издаје “ уређује: Аркадија Варађанин.

ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИЋА НОВОМЕ САДУ.