Ženski svet

Ма

о -оасо им

ШаичуИРЕ- 22227 ПЕР

318 ЖЕНСКИ СВЕТ. 314

дали смо Лази Коџићу за издржавање сироте Катарине уд. Бајићке.

Овом приликом захваљујемо се топло свима горњим прилагачима на дару и на лепом предусретању. У Новоме Саду 20 новембра, 1888.

Окупљачице: Софија Пушибре Катица Досе Поповића.

Јавна захвала.

Полексији супруга Мисајла М. Радовановића начелника, среза звишког у Србији.

Млогопоштована Госпо! Примила сам од Вас 90 динара, од којих сам, по жељи Вашој, предала 10 динара нашој задружној благајни, а 10 динара, односно 4 Ф. 80 н. послала сам кикиндској задрузи за погорелце.

Јављајући Вам ово узимам част, да Вам се у име наше задруге захвалим на прилогу и на усрдном предусретању.

( отличним поштовањем и сестринским поздравом У Новоме Саду 80. новембра 1888.

Јулка Радовановићка, начелница.

ЧИТУЉА.

т ГЕРМАН АНЂЕЛИЋ,

митрополит и архијепископ карловачки, патријарх српски, ц. кр. тајни саветник. гвоздене круне 1. степена каваљер и краљевског српског ордена ев. Саве великокресник и т. д. после дужег боловања преселио се у вечност у суботу изјутра 26 новембра о. г. у своме патријаршком двору у Срем. Карловцима после 40. годишњег свештеничког делања а 66. години живота свога. Земни остатци овог црквеног воликодо-

стојника српског опојаће се и сахранити у че-

твртак 1. децембра о. г. у св. саборној карловач· кој цркви.

Овај првосвештеник није био тако срећан да га је љубав народна пратила за живота, јер су његове тежње ускосне народним тежња ма биле; али наше није да испитујемо тај чин већ да се е хришћакском душом опростимо са земним остатцима нашег црквеног великодостојника, и да га као хришћани отпратимо Богу на истину са скромном молитвом: Бог да га прости, лака му црна земља била!

Јулијана Обрадовић народна добротворка, преминула је у Вршцу 23. новембра о. г Она је још 1886. г. направила тестамент и оставила сво своје имање „Српској Матици“, на књи жевне цели. Капитал износи преко 14.000 ор. ал има се капштализирати док не достигне своту од 39.000 Ф., па тек онда се има трошити

Матица је у почаст ове покојнице истакла

на своме здању црну заставу пуних 8 дана и послала је леп венац, да се положи на мртвачки одар њен.

Слава добротворци и лака јој црна земља била !

Јован Хоистофоровић такође народни добротвор из Суботице, преминуо је 80. октобра, о. г. у својој 77. години. Своје имање од 10.000 Фор. оставио је срп. православној цркв. општини с, ботичкој, да отуда даје 4 штипендије српској деци, која ће се учити лечничкој, мерничкој. економској или шумарској струци, али никако не суботичкој деци, него све ван Суботице; ово зато, што суботичка деца имају већ и сувише штипендија, а и за то ваљда. да се тога ради општинари не протерују. Прича се и иначе, да је био ово човек врло добра срца. Слава Чика Јоци, као што га зваше, и лака му црна земља била!

+ Дора д' Истрија. Као што из Фиоренце јављају, преминула је тамо, капљом ударена, чувена списатељка Дора д ИМетрија у 60. сво: јој години. Дора д Истрија која је под овим именом етекла себи светског гласа у књижовпости, родом је из Румуније и по пореклу је рвђена кнегиња Јелена Ђикина, а удала се за рускога кнеза Александра Колцова Масалског. Била је то женска врло даровита и од ретке образованости. С тога се одмах првих година после евоје удаје посвети књижевности, и била је стални сарадник чувеног Францускот часописа „Веупе Ае Фопх Мопдез.“ Осим тога радила је и по другим часописима за.ада и истока у тежњи, да једно другом зближи и упозна. Писала је много самосталних дела, од којих јој је најзнатније „јез Тепшшев еп Олеш“, у коме је изнела стање женекиња у источној Европи и тражила средства, како да се исто поправи. Ради ових својих студија пропутовала је цео меток, и била је не само обична еписатељка већ и велика агиторка.

ОДГОВОРИ.

Гђици Ј. Ј. Темишвар. Што ми се свидило употребио сам од пређашњег, и изаћи ће у идућем броју ово друго не могу употребити, јер исти предмет изишаоје ове године у прекосавском листу „Домаћици“, па би се можда у публици замерило. — У своме подузећу немојте малаксавати, само напред и успех ће Вас обрадовати. Поздрав!

Гдиву Т. М Панчево. Изићи ће у идућем

броју. Хвала Вам!

Гг Станку Черновиц. Лист Вам све шаље на означену адресу. Хвала Вам на извештају. Писаћу Вам док досџем. Поздрав:

Рђи П. М. Радовановићки, Кучево. Атресу смо исправили. Лист ће се и даље слати Даринки, Вукосави и Христини. Хвала на дару и на указаној љубави !

Гђда Д, М. Вршац. Изићи ће у идућем броју. Хвала Вам!

4