Ženski svet

поверио министру нросвете у Србији на извршење, а Фундација ће ступити у живот тек после смрти овог добротвора. Нека му је слава и хвала! Ктиторка. Драгиња удова 11етрови& у Београду обратила се нреко митрополита Михајила на београдску општину с питањем: хоће ли оппггина пристати на то, да она о своме трошку сагради цркву на иовом гробљу у Београду и ако пристаје, она је вољна, да 4000 дуката употреби на грађење цркве а хиљаду дуката на унутрашњи украс те цркве. Похвално ! Проко Миладиновић, иарох у Ђоботи , положио је 2. августа о. г. код котарског суда у Вуковару тестаменат свој, у ком завештава „Матици Српској“ 10.000 Форината на два стииендијска места, за јеног медицинара и једног гимназисту, који морају бити свесни Срби и цравославне воре. Повац је већ и уложен у титедионицу у Вуковару. Поштовани добротвор оставио је ту закладу у сиомен своме јединцу сину, Миливоју, који је ове године у цвету младости своје преминуо. Ми желимо, да милостиви Бог још дуго поживи и у здравл>у одржи ште дрог родољуба и добротвора српског! Ц кр. мајор Стојшић умрво је прошлог месеца у Оиову у свом родном месту и оставио је „Матици Сриској- 1 за просветне цели иреко 40 ланаца своје ораће земље. Слава му! Леп пример патриотизма. Г. Ђ. ВајФерт, београд. индустријалац, одзивајући се позиву Друштва Свет. Саве, којимје ово иатриотско друштво било апеловало на добровољну иомоћ народну за зидање друштвенога дома, изјавио је своју готовост, да о своме трошку иренесе 150 кубних метара камена из Ташмајдана, који је београдека општина иоклонила Друштву Св. Саве, и обећао, да ће купити и на друштвени илац снети и 50.000 ком. цигаља, нгго све по ухваћеном рачуну иредставља у новцу знатну суму од 2612 дин. Хиљадили се, да Бог да, овакви родљуби !

Златни сватови Гледстонови. Врховни вођ либералне странке енглеског народа славио је 13. јула о. г. са својом госпођом 50 година од како су се венчали. Том ириликом добио је силне честитке и многе поклоне не само од угледних грађана, него и од крунисаиих глава. Истом приликом даривали су их и енглеске госпође са великом сликом, масне боје, која иредставља Гледстона седећа, како је загрлио свога унука од најстаријега сина; а на слици је овај натпис: „Поклон енглеских, шотских, валских и ирских госпођа Вилијаму Еварту Гледстону и Катарини Гледстон о златним им сватовима 25. јула 18S9. Највећа марвена пијаца је у Америци у варогаи Чикаго. Ту је год. 1884. нродато марве за 200 милијуна долара (1 долар чини 2 ф. а. вр.). Год. 1866., кад је почела трговина, примљено је 43 мили Јуна долара. Год, 1874. 115 милијуна дол. Год. 1880. продато је само свиња 7 милијуна комада. О виљушци нема у старом веку ни спомена, него се јело прстима и то врло деликатно. Тек пре 1000 година долази спомен о виљушци; њу је донела нека цариградска принцеза у Мљетке, али 200 година за тим неће ни једна Талијанка да је прихвати. Тек 1360 год. изађе у Фиоренцији ; и то не беше права вњљушка, него изгледаше као неке усекалице (мумаказе), које су носиле госпође о појасу, Год. 1493. при венчању цара Максимилијана I. још не беше вњљушке на триези. Тек у 15. столећу изађе вњљушка у Француској, у 16. у Немачкој, а у 17. веку у Енглеској Значење нехолико женеких имена : Ана зиачи Љубазна или Љубица; Гаврила значи божанстзена или Божана; Јелена значи светла; Јованка-дете милости ; Јелисавета - Богомила; Катарина-смерна; Марија иротивна; Марта-жалостива ; Наталија - вееела; Павлина • незнатна; Сара-господарица.

РАД ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА.

Новосаткиња.

Записник седнице одбора добротворне задруге Срикиња Новосаткиња држане 11. (23.) августа 1889. Председава: Јулка Радовановићка начелница. Бележи: Арк. Варађанин псровођа.

Присутне: СоФија ЈеФтићка благајкиња; одборкиње: Анка Павловићка, Марија Стратимировићка, Марија Плавшићка и прегледачице: СоФија Пушибрк и Драгиња Матићка. Бр 44. Чита се записник одборске седнице од 31. маја (12. јуна) о. г. Одоставерава се.

283

ЖЕНСКИ СВЕТ.

284