Ženski svet

И у Инглеској је иробила себи пута кр тола само тражоом јевтипе п млоге хране. У Јћвропи усиева кртола тако добро,

да je годппе 1826. преиашаиа пл Европе У CBO .i У првобптиу постојбину, где је у то доба у кртоли оекудпа година бпла“

БЕЛЕШКЕ.

Из просвете.

За домаћице.

У срп. вишим девојачким школама у Новом Саду, Ианчеву н Сомбору има ове школ. 1889/УО. год. више ученица унисано, него ума којој досадањој годинн. Ове су школе ступиле већ у своју l(i. годину и тек се сад као што видимо, нриметио обрт наших родитеља. До сад једва су ове школе бројале у сва 4 разреда по 50-00 ученица, ретко је које године доснело до 70, а у ове последње 2—3 године примећује се знатан напредак у томе. Тако дознајемо, да је ове пјкол. године уписано у новосадској вишој дев. школи 122 ученице, у ианчевачкој 94, а у сом борској 90. Тај број се помножио поглавито поверењем родитела са стране, јер сад Beli ређе бива, да ће Србин родитељ своје женско деге одвести у туђу школу. Ово јс лепа и ирпјатна иојава за наш просветни живот и сад треба и наше власти и наш народ да обраћа овим заводима све више иажње, јер ће ови заводи од сад све више утицати на развој нашег народног живота. У ерп. учитељској школи еомборској има уписано ове школ. године у I. разреду: 29 муш. и 35 жен.; у 11. разреду 27 муш. и26 жен.; у 111. разреду 24 мушких и 27 женскпх, свега: 80 мушких и 88 женских или 168 ученика. Ово је највећи до сад иостигнути број ученика а заиста је, као што нримеђује и сам наш „Школски Лист“, крајње време, да се и на овом заводу, ако не из других, а оно бар из здрав ствених обзира, оделе и разреде ови ученици и ученице. Народпи црквеии caiop има и у овом иогледу да учини што нре нужно расиоложење.

Јабуке како се одржс зими. Замогај сваку артијом и онда сложи у тако, да дође таван ситно истученог гинса, а таван јабука. Горе нека се гиисом заврши. Па тај начин одрже се јабуке не само преко цсле зиме, него до* чекају и идуће лето, као да су онда узабране.

Јаја нромрзла да повратнш. Ставп у хладму воду да иреноће у њој, па Le се одгсравитп, ал онда пх одмах тронш. Јабуке промрзле да поправиш. Оставп промрзле јабуке да постоје неколигсо сати у хладној води и онда нзвади, утри и једи, биће добре. Или ако нећеш да мх трошиш, остави на каквом хладном месту, где се нсће мрзнути, па ћеш их и доцније наћи добре н здраве. Овако се ради и са иромрзл. м јајима. Јаја да се дуго одрже. Китајци облене свако јаје блатом од масне иловаче па оставе. Тако се одрже по више месеци и дају се преносити нреко бела света, а неће се ни нокварити ни нолунати. Кртолу (кромиир) водену да ноиравиш, да буде брашпавија и слађа: Иодржи недел.у да.на пре кувања на топлом месту, н. ир. поред нећи или огњипгга да се просуши; за тим кувај на пари, ако имаш за то згодан лонац, ако не, успи у обичан лонацмало воде, а кртолу завежи у пређу или танку крпу с кртолом спусги у лонац доблизу воде, агоре око лонца завежи добро ту крпу, да тако слободно виси кртола с крном у лонцу изнад воде, па кувај, док сс не скува кртола. Кртола да не нрорасте, да се дуже одржи : Сгави је на сата у врелу иећ, или како Фр нцузи раде: у корнама нодрже за 3 минута у казану кључале воде. Така тонлота убије клице, те не клијају; али ту закађену или заиарену кртолу ваља држати на сувом месту, у сувом иеску или нспслу. Мишеве да одбијош од жита и житница. Намећи свуда око жита, на патос или иод џакове и у џакове струкова од дивизме и мишеви ћс се разбећи, јср не трпе тај мирис. М*шеве и пацове није пробитачно требити отровима, јер не само да се тим може и друга домаћа жпвина и марва нотровати, него што се мишеви, а особито иацови, отровани завуку по руиама и ту поцркају, на онда се развије отуда ужаспн смрад, који убија здравље у .људи, и

341

ЖЕНСКИ CHET

342