Ženski svet

ЗАПИСНИК.

седнице одбора добротворне задруге Сракиња Новосаткиња држане у Нов. Саду 24. децембра 1889. (5. јануара 1890.) Председава: Јулка Радовановићка начелница. Бележи ; Арк. Варађанин неровођа. Присутне су : Христина пл. Новићка подначелница, СоФија Јевтићка благајкиња, одборкиље : Јулка Политова, Пава Георгијевићка, Катица Ђ Поповића, Ирма Адамовићка, Марија Плавшићка. бр. 66. Председница напомиње, да је јучерањи несретни случај између уредника „Заетаве“ Јаше Томића и власника „Браника“ Мише Димитријевића потресао не само млоге породице овде, него узнемирио цело грађанство, те прети, даће нам заказана забава за други дан божића : 26. децембра (7, јапуара 1890) о. г. одвећ слабо посећена бити, те је с тога нашла за нужно, да иозове ову одборску седницу и да се посаветујемо, не би ли било саветно да се та забава одложи на неизвесно времо, и носле дужег саветовања решено је, да се забава одложи на неизвесно време тим пре, што је забава наређена одмах сутра-дан после укопа, кад ће тужна успомеиа на покојника бити још свежа, те се тим поводом умољава перовођа, да изда јавне плакате, да се забава одлаже и да отиде лично г. гостионичару Мајеру и г. обрштару 61. регименте, да откаже првом дворану, а другом музику Заиисник седнице одбора добротворне задруге Српкиња Новосаткиња држање 30. децембра 1889. (11. 1890.) Председава: Јулка Радовановићка начелница; Бележи: Арк. Варађанин перовођа. Присутне су: Христина пл. Новићка подначелница, СоФија Јевтићка благајкиња, одборкиње: Анка Павловићка, СоФија Бипарићка, Марија Плавшићка, Катинка Христићка, Марија Т). Поповићка, Пава Георгијевићка, Јулка Политова и прегледачица: Катица пл. Новићка. Бр. 67. Председница позива одбор, да се изјасни, кад жели, да се одржи одложена задружна забава. Решава се, да се одржи лицем на нову годину 1. (13 ) јапуара 1890. године са истим програмом. Поводом тим умољава се перовођа, да даде штампати 200 плаката, којима ће се

иублици објавити то и уједно, да оде г. обрштару регементе бр. 61. у град, да утврди музику, а начелница и подначелница примају на себе остали посао за дворану и друге нужне припреме. ЧИТУЉА.

Живана Иаунковића рођ. Тасића учитељица у Жабари у Србији, упокојила се, као што нам отуда јављају, 28. октомбра пр. год. у Иожаревцу у наручју својих родитеља, а тек у 24. години свог млађаног живота. Гђа Живана свршила је четир разреда пожаревачке гимназије са одличиим успехом, а за тим је довршила 1883. год. вишу девојачку школу с врло добрим успеком и постала одмах за тим учитељица у Праову а лане премештена отуда у Жабарима. На једном и другом месту примала је од надзорника својих одличне оцене за свој школски успех Као што се ио овом види, била је ово отлична и примерна учитељица народна. Сажаљевамо, ирерани губитак народни и верног јој супруга Јована Паунковићаучитеља црничког. Царица немачка Аугуста, мајка садањег цара немачког, преминула је у Берлину у својој 80. години живота други дан Божића нашег. Била је нокровите.љица млогих добротворних друштава женеких у Немачкој и потпомагала је млоге леие и племените установе код немачког народа.

ЈАВНА ЗАХВАЛА.

Славном заступству имовне општине Петроварад окружја у Митровици. Горе именовано хваљено заетупство је по одобрењу високе краљ. зем. владе у Загребу одредило две штииеидије, сваку по 350 фор. а. вр. мом заводу за глуво-неме. На том узви шеном родољубивом и хуманитарном делу, мила ми ie дужност, јавно највећу благодарност из рећи ! У Митровици, 26. децембра 1889.

Радивој Поповић.

НОВЕ КЊИГЕ И ЛИСТОВЕ.

Дечије Радовање. Накладна књижара Мил. Каракашевића у Сомбору издала је у 5 свезака лепе књижице за децу са сликама под горњим насловом. Цена је свакој књижиии 10 новчића или 20 пара дин. Витез, лист за српско витештво и иривре-

Бр. 1. ЖЕНСГШ СВЕТ.

15