Ženski svet

Суботичкиња.

Мила Недељковићка, Јелена Спајићка, Марија Павковићка, Јелена Балојева, Даница Поповић ка, Јелена Митрашинова. Бранко Драгић, Јован Недељковић и Васа Гренчарски ; као саветујући чланови. v Бр. 1. Чита се записник нрошле -одборске седнице, Одоставерава се. Бр. 2. Прегледачки одбор подноси свој извсштај; о прегледању друштвених књига и рачуна Узима се на знање и ноднеће се главпој скуиштини. Бр. 3. Перовођа иодноси израђени прорачун за 1890. год. Прорачун се усваја и поднеће се на одо брење главној скуиштини. Бр. 4. Подначелница позива одбор, да закаже дан држања редовне главне скушптине. Одређује се на три Јерархм 30. јануара и то у дворани црквене оиштине. Бр. 5. Подначелница взвештава ; да је нриређивачки одбор одустао од приређења закључене игранке ; иошто су многе породице оболеле од „ИиФлуенце и те се бојао деФицита. Одгода иг Ранке одобрава се ; и у место исте приредиће се за време ускршњег поста ; друштвена вечера. Бр. 6. Подначелница гђа М. Савићка ; извештава : да је она на глас о грозној смрти признатог у народу књижевника Мише Димитријевића; у име ове добротворне задруге, ојађеној супрузи уваженог покојника изјавила сестринско саучешће за големим губитком како њеним ; тако и народним, те позива одбор ; да овај њен президијални чин пијетета према тако заслужном народном човеку, узме на одобравајуће знање. Одбор узимајући ова]‘ извештај своје подначелнице на одобравајуће знање, бележи у за писник још и своју тугу за непражал>еним великим покојником Мишом Димитријевићем, са изразом: Слава ! народном мученику Миши. Пошто је тиме дневпи ред исцриљен, то подначелница затвара седницу ; са жељом : да се на главној скупштини у што већсм броју сакупимо; и још једном читав рад друштвени прегледамо и оценимо.

Записник одборске седнице „Доброт. зад. Срп.“ у Суботици 13. (25.) Фебруара 1890. држане. Председава : Емилија Мучалова.

Бележи : Ђорђе Гојковић. Присутне одборнице : Анка Карановићка, Марија Рајићка, Олга Коларићева ; КристинаДимитријевићка, Савета Манојловићка и Богдан Димитријевић благајник. Бр. 1. Олга Коларићева у име приређивачког одбора подноси рачун о нриређеној и 30 јануара о. г. обдржаној беседи. По томе рачуну укупни ириход беседе износи 4('o Фор. 80 н., а издатак : 276 Фор. 20 н. ; чист доходак 124 ®op. 60 нов., и један дукат у вредности од 10 ®paнака. Погато овај рачун заједно са прилозима буде одмах у одбору ирегледан, у реду и за справан нађен, узет је на знање, свота у износу 124 Фор. 60 н. и дукат предано је благајнику, а рачуни имају се ставити у писмо храну. Овом приликом решено је : да се суделачима и суделачицама на беседи сваком и свакој носебице иошље од стране ове задруге пи смена захвала ; а и путем јавних листова има се свима ноименце изјавити тонла благодариост за суделовање. Ради јавне контреле имају се у српеким листовима као и у местним мађарским имена приложника јавности предати. Осим тога I*авно захвалити се оним вредним и родољуби вим чланицама задруге ; које су иримиле на себе терет растуривања улазница ; а то су : Ленка Коњовићка ; Кристина Димитријевићка, Кристина Лепедат, Бојана Георгијевићка, ЈулкаДимитријевићка; Олга Коларићева, Савета Манојловићка, Зорка Гаванска и Даница Коњовићка. Бр. 2. Поведе се реч о томе ; да ли ће ове године о врбици задруга ноновити сиромашне девојчице из српске основне школе, и ако ; колико њих и са коликом потпором ? Одређује се из благајне на одело и обућу сироте деце женске 20 Фор. ; иоједине чланице иримају се ; да ће одело скројити и сашити, а г. г. Анки Карановићки и Марији Рајићки поверава, да за одело потребну робу и обуће купе. Бр. 3. Прегледачице рачуна јављају, да су задружне рачуне ирегледали за иснравне и у реду их нашли. Главнина задружна. у штедионици износи свега 4008 Фор. 58 н. не рачунајући ту овогодишњу потпору од штедионице и 20 Фор. одређених на одсло и обућу сиромашне женске деце ; али се у тој своти налази и приход од беседе. Узима се на иовољно знање и има се благајнику издати абсолуторија у погледу рачуна за 1889. годину.

60

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 4