Ženski svet

приредити, јер одбор је увидео, да би уз великих издатака око приређивања задруга само штете имала. Задружни је одбор имао 6 редовитих седница и једну главну скупштину. Седнице су од стране одборкиња увек добро посећене биле. Часници били су прошле године : председкиња г. Милица Николајевић, подиредседкиња г. Драг. Маринковић, благај. г. Милана Андријевић, тајник др. Душан Ј. Дил:а ; с-аветују-ћи чланови : г. г. Сима Стајић и Никола Ђуришић.

Одборкиње су биле ове госноје : Ангелина Ђуришић, Бојана Панајотовић, Љубица Максимовић, Емилија Матић, Наталија Ненадовић и Кристина Петровић. Задруга је г. 1889. издала 150 Фор. на одело сиромашвој школској деци, а осим тога издала је милостиње 36 сиротим и немоћним Срикињама. Чланица је било крајем године 20. Фонд задружни остао је сада на 1000 Фор. Рима, месеца марта 1890. Др- д.

БЕЛЕШКЕ.

ИЗ ПРОСВЕТЕ.

У Ади се осповала voca добротвориа задру га Сракиња. Нашим ће читаоцима бити иознато, да се у овом листу пре 2 године поменуло, да гђа Еатица Поиовиб покушава да приволе Српкиње Ађанке, да саставе и оне добротворну задругу. Ова вредна и родољубива госпођа није мировала, док није ностигла своју намеру. Она је трећи дан Ускра 1888. године скупила тога ради лен број Српкиња, које су једнодуиЈно закључиле да желе ступити у заДРУ г Уј те У св °је, с малпм изменама правила в. кикиндске добротворне задруге и иошљу својим нутем вис. кр. уг. мипистарству на потврду. После многих еметња, једва се одобре иравила 16. новембра 1889 г. Тим поводом састане се друштво Српкиња у Ади други дан божића 1889. г. и конштитуише се изабравши себи за председницу горепоменуту заслужну госпођу Еатицу Поповићку. Иста задруга је ове године на Три Јерарха ириредила своју ирву задружну забаву и привредила своме Фонду чисте добити 118 Фор. 51 н а. вр. и 1 ц. дукат. Задруга има 33 редовне чланице, а биће их и више, док одбор заиђе по Iлрађанкама1 л рађанкама да их уписује. Ми их поздрављамо на овом племенитом путу и желимо свака усиеха и дуга живота, живеле! Херцегиња Сар-Марко pofj. Милева Пако једина ћерка нашег великог доброгвора и скоро упокојеног спајије В. Сент-Миклушког Јована нл. Наке нодигла је на свом спахилуку у Банат. Комлошу рим. кат осиовну парод. школу

за 6000 Фор и издала је за учила и приборе тој школи још 500 ®op. За тим је довела за ту школу три калуђерице као учитељице и одредила им годишње плате ио 630 Фор. На овим прилозима изразио је овој приложници своју захвалу сам г. министар иросвете гроФ А. Чаки. Ваљало би, да когод од наших људи потсети ову племениту душу и на њено порекло на да пружи своју дарежљиву руку и нашој којој иотреби. Нова учитељска школа. Хрватска земаљ ска влада намерна је, да отвори идуће јесени нову учитељску школу с вечбаоницом у Осеку. Осечка варош примила је већ на себе обвезе, које с тим у свези стоје. Крањска Прошле године основана је у Љубљанни државна стручна школа за штиковање и игиивање чииака (Kunststickerei und Spitzen nalierei). За учитељицу јс постављена валшна и стручна учитељица гђица Јованка Федерл Ове године је била изложба радива ученица ове школе и потпуно је задовољила публику. Навала је за уписивање у ову школу у тој мери порасла, да је управа морала да одбија млогу иријављгшицу. Ово је валша струка женске привреде и било би нотребпо, да изашљу и наше добротворне задруге ио Јсоју иитомицу у овај завод. Сарајевска оиштина намерна је да почетком идуће школске године отвори у својој средини сриску вишу девојачку школу Лепа и илеменита намера и ми им желимо сретна успеха!

56

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 4