Ženski svet

Дубровкиња.

чистога држати, сваки даг! пре и носла нодне у срнску вероисиоведну школу шил.ати, г. учител.у се преноручује, да га по наставним правилима у православној вери, срнском читању и гшсан.у и нроч својим благим иостунањем обучава, а благајници задружној налаже се, да у тримесечним оброцима поред редовне признаница плаћа, а у рачун издавања редовно стави. Бр. 11. Заученика Стевана Томића задруга и ове школске године одређује удовој Милки Томићевој 20 ф. као нрипомоћ на издржавање. Тога ради упућује се задружна благајкиња да изда 10 Фор. за Јануар 1890. г. а другу полу од 10 ф. идуће 1891. г. крајем школске године измири, и у рачун за дотичне године стави. Бр. 12. Одбор задружни увиђа, да је нужно, да се набаве нужне столице за друштвене седнице а тако и покривач на стол. Решено : да се из задружне благајне набави, зелена чоја за покривач стола, и 6 ком.: столица и умољавају се г Анна М. Савићка и Евгенија Крестићка да сиоразумно са благајкињом, ове потребне ствари што ире набаве, .и о том рачун одбору иоднесу. Записник држане скушптинске седнице 20. октобра 1889., председава ; Емилија Сремчевићка начелница; присутне: Јелисавета Крестић благајкиња, Евгенија Крсстићка, Марија Јаникијевић, Љубица Радишић одборкиње Анна М. Савићка, Ирина Недељковићка чланице и Т. Јаникиевић неровођа. Б Р . 13 Председница извешћује, да је сребрни венац што је задруга Српкин.а под бр. 9. заиисника, певачкој дружини 15. августа о г. за иремију поклонила, оцењен са другим степеном и дарован је Колошварској певачкој дружини, која је од тамошњих грађана одушевљено дочекана и са радосним усклицима у варош нраћеиа узима се на повољно знање. Бр. 14. Председница исвештава, да овозадружна вредна и ваљана одборкиња Амалија Шрутековица одлази из ове вароши и хоће да се овом приликом опростш са својим другарицама. На ово устапе иста госпођа и опрости се тронуто и лепим изразима од свију чланица са изјавом; да остаје срцем и душом за свагда верна и стална чланица ове племените задруге: Уважавајући задруга ова ону свагдашњу готовост и пожртвовање госпође Амалије Шрутековице, која је у свакој прилици ревност своју иоказала, и лепу услугу и корист задружној благајни допринела с тугом се раставља

од своје другарице и с радошћу прима изјаву; да остаје и дал.е верна чланица ове српске задруге, те јој кличе из све душе: Живела! Записник држане одборске седнице 8. декембра 1889. Присутне све горе осим гђе А. Шрутековице. Бр 15. Почем се новчана потреба указала за поднамиривање задружних трошкова, г. начелница изјављује, да је из сегединско-чонградске штедионице, уложени капитал полгодишњу камату у своти од 87 Фор. 17. кр. норед писменог закључка до посљедњег децембра 1889. год. подигла. Камата ова у своти од 87 ®op. 17. кр. поред признанице предата је г. Јелисавети Крестићки благајкиљи, на подмирење задружних трошкова Други су предмети билиод мање важности.

Поигго се ове године, ради неповољна стања здравл.а многијех Задругарица и Управе, није могла држати у своје вријеме, редовна оићенита скупштина „Добротворне Задруге Српкиња Дубровкиња“, част ie потписаној поднијети на преглед В. Г. у прилогу „Именик редовних и потпомажућих чланица, као и рачуне „ирихода" и „расхода" за прошлу годину 1889, са „стањем“ резервног ®онда.“ У прошлој години уграби нам немила смрт двије заслужне Задругарице, дичну старицу, покретачицу наше „Задруге“ госп. Росу Ербез оставивши иста задружном Фонду Фор. 25; тако и честиту добротворку наше „ Задруге “ госп. Марију Онуић рођ. Бошковић, која и при крају свог земал.ског жића нотврди племенито сиротољубиво своје срце завјегатавши својом оноруком ®op. 300, нашем задружном резервном Фонду. Нека је слава и вјечни покој дичним покојницам, а угледна вјечна успомена међу нама. Узевши у обзир малобројну нашу „Задругу“ као и кратко вријеме њена опстанка, похвалити се можемо стварним успјехом, што немогу учинити већа наша српска православна општества. Задовољство, с којим попраћа Г. В. потписата Управа успјешни свој рад, дијели са добротворним Задругарицам нашим, које схвативши пдемениту сврху наше установе, не пожалише труда ни својих жртава, да нам рад што бол.им успјехом окруњен буде, зато и њима изразујемо најтоплију благодарност.

Бр. 5. ЖЕНСКИ СВЕТ.

79