Ženski svet

Чланице : а) редовне, Бошковић Теодора, Бабић Марија, Бравачић Милева, Бубало Милица, Кућин Анастасија, Берберовић Анета, Барако Цвијета, Барако Фемка, Вулетић Горде, Гркавац Марица, Гркавац Даница, Герун Ана, Иванишевић Александра, Јелић Христина, ЈеФтановић Љубица, Јанковић Драгиња, Костантиновић Милева, Кнежевић Марија, Крстић Марија, Ковачевић Антонија, Ковачевић Милица, Милинковић Марија, Мариновић Миле, Мариновић Олга, Михоевић Наталија, Мрђен Ана, Мирковић Анка, Опуић Ана, Петрановић Луиђа, Панић Драгиља, Перовић|| Милица Претнер,, Басилија, Ђуковић Ана; б) иотпомажуће: Врчевић Јованка, Колаковић Јованка, Ђордан Марица; в) умрле: Ербез Росе, Опуић Марија. Ст.ање рез. Фонда 27 Држ. обвезница по ф. 100 ном. вр. ф. 2700 6 Срп. Лутрија „ „ 40 „ „ „ 240 Показује се фонд ном. вр. Фр. 2940 У Дубровнику 3. (15.) Априла 1890. Никола Бабић с. р. Теодора Бошковић с. р. перовођа. начелница

ЧИТУЉА.

Дпмитрије М. Јефтановић подградоначеоник града Сарајева и витез ордена гвоздене круне Ш. реда, један од најугледнијих и нај • популарнијих наших Срба не само у Сарејеву, него у ишрокој Босни преминуо је, по божијој волш, у својој 65. години живота 18. (30.) анрила о. г. За њим жали у милостињи издашна супруга му Савка рођена Деспић, са троје нејаке дечице: Александром, Војиславом и Константином, брат му Георгије М. ЈеФтановић и сестра Јелка удата Хаџи Ристић, а за тако ваљаним и отличним чланом српским жалимо и ми из даљине и молимо се Богу, да га удостоји рајске насладе. Вечан му спомен !

НОВЕ КЊИГЕ И ЛИСТОВИ.

Наши досадањи сарадници г. г. Иван Мартиновић учителз панчевачки и Љубомир Лотић учител, в. кикиндски покренули су заједнички од Ускрса овамо нов лист. „Посестрииу" који ће служити нашем жен скињу за поуку и забаву. Одговорни уредник Тога листа биће г. Никола М. Косаоић у Панчево, а и штампаће се у љеговој тптампарији. Лист ће излазити сваког 1. и 15. у месецу на целом табаку, који је ненгго мањи од напгег листа, а цена му је за Аустро Угарску на го дину 3 Фор. на по године 1 ф. 50. н. За Србију и друге земље 7 динара на годину; а од сад на до краја о. г. 2 ф. 25 н. за Аустро-Угарску, а 5 динара за Србију. Bepecuje нема. Сва претплата и све птто се односи на уредништво листа пгаље се г. Љубимиру Лотићу учитељу у В. Кикинду. У колико ми пбзнајемо ова два учител>а из досадањег њиховог и ако скромног кљижевног рада, јер су људи млади, можемо очекивати, да ће лист одговорити својој истакнутој задаћи, те у тој нади препоручујемо нантим женскиљама, којима ie Бог дао сретства, да се претплате на „Посестриму“ Извештај о раду и стању панчевачке српске православне црквене општине за годину 1889. подноеи црквени сабор гланој скушнтини сазваној за 8. април 1890. г. VI. Пачево 1890. Штампарија Враће Јовановића, Панчевачка општина показује овим свакогодишњим извештајима, да врло озбиљне бриге поклона својим општинским пословима, што јој служи на иохвалу; али би, по нашем мњењу, ваљало још код оних силних заклада додати и на какву су цел установљене, јер из простих набрајања не мошемо да увидимо и цел и вол.у оснивача, а тек тако можемо се и ми њиховим лепим иримерима одутиевљати.

САДРЖАЈ: 1. У пролеће, од Војина Бикара. 2. „Крпеш кућу држи“. 3. Пролеће, ** 4. Лажно драго камење, од М. Петров ића. —5. Из ненада, Ј. В. 1 ете. Од Ив. В. Попо вића. 6. Мудролије о жени и љубави. Скупио Августиновић. 7. На носила, од С. Иопо* вића. 8. Зејтин од корњаче, с немачког од Јована Кнежевића. - Белешке: а) Из просвете. в) За домаћице, г) Зарад здравља, д) Разно. - 9. Рад добротворних задруга Српкиња: а) Новосадкиња, б) Велико-Бечкеречкиња, в) Кикинђанка, г) Сегединкиња, д) Дубровкиља. Читуља. Нове књиге и листови. Штанпарија др. Павловиlа и Јоцића у Новом Саду.

80

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 5.