Ženski svet

ИЗ НЕНАДА.

Ј. В. Гете.

се винух Полако сам, Јер праву шетњу Тек онде знам. У ладу спазих У трави цвет, ГГрекрасан, диван За накит, снлет. Већ пружих руку, Но чух га тад:

Пропасти, крају, Зар си ми рад? И нежан стручак Поштеди слом Пресађен дође ГГред чист ми дом Баш имах места И згоде за н> Сад бујно цвати, Све мири стан.

Ив. В. Поповић.

МУДРОЛИЈЕ 0 ЖЕНИ И ЉУБАВИ.

Скупио Авгусгиновић.

Муж, који двоји о поштењу своје жене, даје и другима право, да мисле о њој зло. Chales. Жене иодвржене су болесној епидемији. ГГримјер једне једимцате повлачи све за собом. Ниједна иије крива, но нрва, ал остале су болесне. Diclevot. Од трога. се нотреса земља, а четвртога не може ноднијети: Од слуге, кад иостане (госиодаром) цар; од безумпика, кад се наједе хљеба; од иуштенице (блуд пице), кад се уда; од слушкиње, кад паслиједи госпоју своју. Salamun. У велеважном питању женидбе човјек воли Физичну, а жена моралну страиу. Budarch. Сва зла и певоље друштвенога живота потичу одатле, што мушкарци љубе жене или превећ, или иремало. •л* Нарав иам даје физични, а жена морални живот: првп се развије свјешћу, годинама, дјеловањем и радом, а други днвном љубављу мајке н љубавце. * У свакој вјери, у предања свих парода ирва вијест о жепи спомиње иам увмјек које заведење. Прва жена је ирви пут заведепа од најгадппјс жпвотиње, од плазавице змије. А камо ли не би оц дво-

ногог прииуза, превејаиа и лакоумна мушкарца!? М.) * Вишекрат је нука женска лакоумност оно, што људи у жене највише љубе и чему се највише диве, а да и сами тога пе осјећају. ❖ Чему се тужити на своје жаие? Можемо им јасно доказати, да их познајемо, да их можемо јасно иросудити, да их иаиокон и ирезиремо: оие су ипак увјерене, да ћемо их свеједнако љубити. * Доброга је код жене слабоћа, код човјека значај ; ну код ње чешће, пего ли код њега. * Љубав жене је такав плам, да све грије, обасјава, и да се свуда образује. •XЉубити умјетност јест забава и утјеха, ну љубити жену нотреба је и закон, а често и света дужност. •хНајчвршћи вез, који нас спаја са женом, без сумње је вез материнсгва. •XЉуди носе Једну кринку жене двје.

70

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 5