Ženski svet

Добротвори. Не верујемо, да има у свету милостивијег народа од нашег То је исто ка зао и наш мудри Доситије, а то потврђују и дела. Скоро да нема недел.е кад наши листови не донесу из овог ил оног краја нашег по које лепо доброчинство. Тако и сад јављају да је. Г. Милутииовић грађанин панчевачки, а родом брестовчанин поклонио о Сиасову дну овс године приликом оевећења новог иконостаса и иове литије брестовачке 100 ф. истој цркви Г. Таса Ј. Миленковић секретар министарства унутрашљих послова у Београду поклониоје друштву Св. Саве у Београду у сиомеи своје добре упокојене суируге Леике сво од ње наслеђено имање, којевреди 00.000 динара. Из овог имања има се образовати фонд под именем: „Задужбина Ленке Бел>инице“; О трошку истог фонда имају се издати сваке године по две књиге, које ће задухнуте бити идсјом уједињења и ослобођења Српства

Гђа Савка удова Јефтановића честита суируга скоро упокојеног подграгоначеоника сарајевског Димитрија М. ЈеФтановића даровала је у спомен своме покојном мужу 1000 Фор. сарајевској школи; 500 ф. Фонду за оснивање срп. више девојач. гаколе; сиротињи сарајсвској дала је 500 ф ; музеју старе сри. цркве: 250 ф ; певачком друштву „Слози“ 150 ф. Даље ио 100 Фор: заводу плем. Мис-Ирби познате српске добротворке; крајцарском другатву; Frauenverein у; Unterstuzungsvei’ein-у ; по 50 Фор: „Матици српској“, „Друштву Св. Саве;“ „Зетском Дому“ и сарајевском листу „Босанској Вили“ 150 ®op : Наиомињемо овде, да је иокојник још за живота врло волео српску школу и просвету и даровао је, као што „Бос. Вила“ каже, јогп 1882. г. тамошњој сри. школи 1000 ф.. а 1885, г. поклонио је тој школи заставу, која је вредила 500 Фор.

РАД ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА СРПКИЊА.

Новосаткиња.

Записнпк седпице одоора добротворне Задруге (рикиња Новосаткиња држане 26. аирила (1. маја ) 18,90. Председаиа: Јулка Радовановићка начелницаБележи: Арк. Варађанин перовођа; Присутне су: Христина пл. Повићка подначелница, СоФија Јевтићка благајкиња; одборнице: Катица Манојловићка, Милица Аничићка, Марија Плавшићка, Марија T>. Ноповића, Зорка Грчићка, Јелисавета ТриФковићка и Пава Георгијевићка. бр. 33. Читају се записници одборских седница од 14. (26.) Фебруара и 27. Фебруара (5. марта) о. г. Оверавају се. бр 34. Председница извештава, да су изасланици ове задруге приликом посете главног скунаженског друштва у Београду врло лено примл.ене од тог друштва па и само Њено Величанство крал.ица Наталија отликовала је изасланике сво-I'им пријемом. Па иовољно знање. бр. 35. Председиица извсштава. да је набављена црна застава друштвена и коштала је свега 24 Фор. а. вр. На знање.

бр. 36. Председница извешћује, да су приспели на ову задругу иозиви: од „доброг ерца“ у Будапешту за њихов главни скуи овогодишњи; од београдског женског друштва на забаву : од в бечкеречке задруге Српкиња на њихову глав. скупштину; ор добротворне задруге Српкиња Дубровкиња извештај о стању задружне благајне исте задруге; од белоцркванске задруге Српкиња на скупштину. Узима се на знање. бр. 37. Благајкиња СоФија Јевтићка извештава, да је од иочетка ове 1890. г. до данас издато појединима милостиње 63 Фор. и наводи имена коме је и колико је додел>ено. На знање. бр. 38. Председница извештава, да су иа молбу г. Николе Ћука у Загрсбу и гђ« Николићке у Индији послати но један примерак штампаних друштвепих правила. На знање. бр. 40. Председница извешћује, да је ова задруга усмено путсм изасланика иозвана, да суделује у приређивању 100-годишње ирославе овдашњег грађанског стрељачког друштва. Она мисли, да би у то име ваљало одредити 2-3 чланице, које ће у име овог друштва суделовати у одређивању програма или иначе, што буде иотребно.

94

ЖЕНСКИ СВЕТ. Вр. 6.