Ženski svet

ЖЕНСКИ СВЕТ.

ЛИСТ ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА СРПКИЊА.

НА ТЕ МИСЛИМ.

ћЈад зора сване, кад сунце гране, тебе мислим мој бели дане. Мисли ми лете за тобом вило, { Да ли је теби познато било? Кад шева мала у облак вијну, Певајућ’ творцу песму умилну.

Поглед ми оде горе за њоме, А мисли моје у срцу твоме. Кад ноћу легнем да се одморим, У санку с тобом увек говорим. Увек се за те, молим Богу ја Твоја ми лепота к’о сунце сја! М. Ст.

У Вршцу, 29. јула.

О РАЗВИТКУ ДУШЕ У ДЕТЕТА.

Написао В. Прајер.

превео М. Шевић.

111. Ирви оиажаји и ирве иредставе. После неколико месеци већ се јавља код детета строго разликовање на пољу појединих осећаја, као шго се то види већ и по физиономији детињој, која се не да описати. У нсихогенегском обзиру ово је разликовање чулних утисака у толико важније, што се јавља у времену кад још не може ни помене бити о ознаци осећања речима. Разум се већ мало развио, без употребе речи, шта више речи се ни чути не могу и глухонема деца се у томе веома мало разликују од нормалних. Али да заиста има делатности разума код свих оних чулних утисака, доказује се распоређењем њиховим у простору и у времену.

Први акат човечјег разума састоји се у томе, да утиске разреди на чулна оруђа, и то прво на кожу а затим на око. Исход овогарасноређења сировог материјала свега искуства т. ј. истовремених утисака на сва чулна поља uo њиховом међусобном односу тј. по њиховој разноликости код потпуне једнакости њихове врсте ијачине називамо иростором. Оиажај нростора тако је чврсто спојен са нашим мозгом, да га се никако не можемо ослободити, кад је већ делатност распоређење отночела. Ова Функција остаје и код највеће душевне поремећености. Два утиска светлости, једнако јаена, једне боје, сасвим једноврсна и истовремена, разликују се само по свом месту. Увек те увек указују нам се ствари једне поред других, једне над другим с једне за

ИЗЛАЗИ СВАКОГ 1. ДАНА У МЕСЕЦУ НА ЦЕЛОМ ТАБАКУ.

ВРОЈ 8. У НОВОМЕ САДУ, 1. АВГУСТА 1891. ГОД. VI.

ВЛ.АСНИК : ДОВРОТВОРНА ЗАДРУГА СРПЕИЊА НОВОСАТКШБА. ИЗДАЈЕ И УРЕЂУЈЕ : АРКАДИЈЕ ВАРАЂАНИН.

Цена је годишња 1 Фор.; за Србију 2‘/ 2 динара. Рукописи и претплата шаљу се на уредништво.