Ženski svet

НОВЕ КЊИГЕ И ЛИСТОВИ.

Намеран еам штамиати књигу под овим насловом: Песме иротив тираније. По Виктору Игу. Књизи ће бити цена 1 дин. (50 н.) Молим приј атеље да се приме скупљења уписника. У писни ци полагаће новацкад приме књигу. Скупљачитреба да ми пошљу име ; презиме, занимање и место живљења сваког уписника до 15-ог а најдаље до 20 августа ове године. како бих знао колико ћу иримерака штампати. За књижаре довољно је, да ми јаве (без адресе уписника), колико за себе књига норучују, и молим их ; да ми новац пошљу, чим књиге приме. Скунљаче молим, да уписују само оне, који даду реч да ће платити у часу, кад им се књига преда. Тако исто молим скупљаче да новац одмах пошљу мени, чим се накупи десет динара (5 Фор.) од наплате. Књижари нек задрже за себе двадесет пет од сто, скунљачи десет од сто од примљеног новца под условом, да од тог новца пошту плате. Београд 29. јула 1891. год. Др. Драгиша СтапојевиЛ народни посланик, милутин. ул. бр. 4. Прогонство краљице Наталије спев Србина Милоша Грабовачког. У Земуну. Штампарија Србина Милоша Грабовачког. 1891. Цена 10 н, или 20 пара дин. 11. издање. Пупољци. Пееме Јована Живојновиће. У Нов. Саду. Штамиарија срп. књижаре Браће.М. Поизвића 1891. Цена 30. Од Књига за народ што издаје „Матица Српска“ из задужбине Петра Коњевића изишла је 30. и Зl.свеска. Нринокетке ГроФа Лава Николајевића Толстоја. С руског нревео Јован Максимовић I. 11. део. Наклада Срн. књижаре и штамиарије Браће М. Поповића у Нов. Саду. Цена свакој свесци по 10 н. „Zakon о prestaniu priemiyslovej Pragev.neđelu“ (1891 g. ХШ članok zakonu) a na to sa vztialmjuce vykonavace , Uredenia. Složil: Stefan Hartosky Szokolay advokat. Будимпешта, 1891. Издан.е Коломана Рожа Цена 20 н. „Добротвор“ лист за наставу и васпитање глувонемних. Уређује: Радивој Поповић, учитељ глувонеме деце у Митровици изишлоје досад

петбројева. Лист излази дванут месечно на целом табаку, а цена му је на целу годину 1 ф. 50 н. Новци се шалу на уредништво „Добротвора“ у Митровици. Лист ће овај доносити и иедагошке чланке, који се односе на физично или здравствено васпитање, те по томе ће бити од користи и матерама, са чега га препоручујемо нашим читателицама. „Коло“. Под тим насловом почео излазити у В. Бечкереку недељни лист, који ће заступати привредне, иросветне и друштвене интересе нашег народа. Цена му је годишње 4 ф. а на три месеца 1 ф. Претплата се шаље аа администрацију листа у В. Бечкерек. Листу јевласник, издавалац и одговорни уредник Светозар Грчић књижар. „Бошњак“, Почетком јула. месеца о, г. по нов. кал. почео је излазити у Сарајеву лист под горњим насловом а латиницом штампан. Доносиће поличне поучне и забавне ствари. Излази једанпут недељно на целом табаку а цена му је: на годину; 5 ф., на ио године: 2 ф. 50 н„ аза стране земље: 6 ф. годишње. Намењен је Срби ма мухамеданцима ил „Бошњацима“ као што се вели и штампа се латиницом. Власник мујепознати песник : Бег Каиетановић а одговорни уредник: Хилим Михибић. Нама је мило, што видимо да се и браћа Мухамеданци крећу и траже светлости, само нам је чудо што се крију иза имена „Бошњак“ и што и језик народни крсте „бошњачки“ кад јенаука одавно прешла преко тих чињеница. Не можемо да схватимо ни то, што су примили латиницу кад већ и браћа Хрвата чине предлоге, да се усвоји ћирилица, јер млого боље одговара духу српског и у оиште словенског језика.

ОДГОВОРИ.

Седа, Вуковар. Дописе оваке врсте, као што нам цосласте, не можемо примити, док нам се не јавите иравим именом, јер не ћемо да пустимо иреговоре, док не знамо од кудадолазе и с каквом намером. Ур.

САДРЖАЈ: 1. На те мислим. 2. О развитку душе у де/гета. 3. Бактерије и човек. 4. Поменак на гробу моме Стеви. —5. Јеси л’ срећна? —G. Допис. —7. Белешке: Из просвете. За домаћице. Зарад здравља. Разно. 8. Рад добротворних задруга Српкиња Новоскткиња, Кикинђанака. Читуља. Нове књиге и листове. Одговори. Штанпарија др. Павловика и Јоцика j Новои Саду.

128

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 8.