Ženski svet

ЖЕНСКИ СВЕТ.

ЛИСТ ДОБРОТВОРНИХ ЗАДРУГА СРПКИЊА.

КАД СЕ ЗОРА БУДИ....

ce зора буди што нам исток злати, И затрепти роса на убавом цвећу; S Кад из слатког санка лепирови мали { У мирисне груди лагано му слећу.

Кад се мирис оспе по пољани целој, У лугу запоје сићани славуји, А поточић лаки оживи, заблиста, Те са бисер вали тихано забруји.

Када из гаумице лахорићи благи Задрмају росне на дрвећу гране: Тад се, мила душо, и ти још-те јави, Па да ми још много лепше сунце гране. 1887. год.

Војин Бикар.

О РАЗВИТКУ ДУШЕ У ДЕТЕТА.

Написао В. Прајер.

превео М. Шевић.

IV. 0 развитку воље. Да би могли изнаћи почетак вољне радње у детета потребно нам је ире свега да знамо како ]е унознајемо. Другог знака воље но што су нокрети мигаића не можемо иронаћи. Сви покрети пак постају спољњим или унутарњим дражима. Чудновати, за новорођенче и животињу веома карактеристични, разнолики покрети, растезање прстију на ногама и рукама нри купању, кретање чланака, које је час тромо, час живахно у топлој поетелга, многе гримасе којима се етарији толико радују,

јављају се без намере и узроци су им унутарњи, с тога их и називамо имиулсив нима. Поред тих импулсивних дете има веома рано и покрета рефлексивнггх , који се догађају већином без удела мозга. То су они покрети, којима се целисходно одговара на какву јаку чулну драж. Ако сувише јака светлост пада у око, ако му што горко дође до језика дете нрави обранбене покрете, који, пошто су потпуно целисходни а како још несу могли бити научени то се узети могу само као наследни. Мнстинктивни покрети несу тако урођени као реФлексивни, али су исто тако наследни и њима се чувају искуства нре-

;; : БРОЈ 9. у НОВОМЕ САДУ, 1. СЕПТЕМБРА 1891. ГОД. VII.

ИЗЛАЗИ СВАКОГ 1. ДАНА У МЕСЕЦУ НА ЦЕЛОМ ТАБАКУ.

ВЛАСНИК: ДОБРОТВОРНА ЗАДРУГА СРПКИЊА НОВОСАТКИЊА. ИЗДАЈЕ И УРЕЂУЈЕ : АРКАДИЈЕ ВАРАЂАНИН.

Цена је годшнња 1 Фор.; за Србију 2 г / 2 динара. Рукописи и претплата шаљу се на уредништво.