Ženski svet

Кад се нак ова готовина сравни са оном од 1. јануара 1890., то се поканује прирастак Фонда ове за друге за 200 ф. 20 Ивештај овај ирима скушитина на највеће задовољство и одобрење, а гђи благајкињи изриче „аисолуториум." (Свршиће се).

ЧИТУЉА.

Живко Вулетић проФесор ратарске школе у Краљеву у Србији, бивши сарадник и уредник листа „Заставе‘‘, преминуо је напрасно ноћу исмеђу 16. и 17. августа о. г. у својој 34. години живота. Изучио је велику економску школу у Алтенбургу, на што се мало њих Срба одају, само је штета, што је uo свршеним наукама ушао у новинарски занат; те ни народ ни књижевност наша није се могла користити његовим стручним знањем. Сад кад је пре 2 месеца тек дошао на праву стбзу своју, уклони га ето смрт. За њим тужи сирота удовица с троје незбринуте деце. Лака му црна земља била.

НОВЕ КЊИГЕ И ЛИСТОВИ.

Сриске нарокне ијесме скупио по бивњтој Горњој Крајини и за штампу приредио Манојло Кордунаш. Издање срп. књижаре и штампаријс Браће М. Поповића у Новом Саду 1891. Цена 60 новч.

Књижевни оглас.

ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ.

Јављам пријатељима српске песме и свирке, да сам наумио издати за клавир свешчицу српских песама и игара нод именом СРПСКИ ЗВУЦИ. Песме ће бити удешене лако, да могу свирати и почетници. „Српски звуци“ су намењеии поглавито домаћим забавама, да се уз њих пева

и игра. Садржина: 1. Шаранац. 2. Неколико бачких и банатских гласова. 3. Кад се кум прати. 4. Мало коло. 5. Грана од бора. 6. Бистра водо. 7. Лепа Пава. 7. Кисел’ вода. Цена 80 новч. Молим свакога, ко жели имати „Српске звуке“, да се јави у напред, јер чим сс јави довољан број купаца, одмах ће се дело штампати. Ко пошље новце у напред, добиће „Српске звуке“ о мом трошку. У Новом Саду, 11 августа 1891. Тих. Остојић, проФесор срп. вел. гимназије. Превод мога почив. брата Луке К. Маринковића бив. вице-конзула у Приштини, „Живот језика“ од В. Д. Витнеј а проФесора санкритских језика и компаративне Филологије у Јала (сједињени држава) као врло поучно дело нарочито за ђаке због Филологије, намеран сам дати у штамиу до 15-ог августа ове године. Садржина књигеје: Прелиминарна расма трања; Проблеме знања и језиаа. Определење језика, језик је нривилегија човекова и различпости језика. Књига ће изнети 2—3 штамиана табака, а цена јој 050 пара дин. У наиред се надам да ће те ово поучно и ретко дело у нашој литератури својски нрихватити и што већи број претплатника скуиити. Претплату ваља слати до 15. ов. месеца г. Петру К. Танасковићу штампару за иотписанога. Уобичајену награду за труд око скуплшња иретилате са благодарношћу од моје стране примиће те. Београд, јула 1891. год. Споштовањем

Петар К. Маринковић.

ОДГОВОРИ.

Г. П. П. Петровосело, Пачка. Изгубило се оно писмо. Молим да ми га поново препишете и пошљете. Г. Малан X. ВуковиИ, Фоча. Нестао намје 1. број ; чим набавимо, послаћу вам. Поздрав !

МОЛИМО ДП СЕ ЧИТА! Уредништво овог листа врло леао умољава оне ире/тлатнике, који не чувају лист , а иоглавито оне , који еу иримили 1. и 2. број нашег листа од ове године , па су ирестали држати , да нам у крстоилету врате ирви број од о. г. ми смо готови, да им уз захвалу за еваки иримерак илатимо 10 новч Ову би нам услугу најбоље могли учинити иаши скуиљачи. САДРЖАЈ: Кад се зора буди. О развитку душе у детета. Бактерије и човек. Из љубавних песама Хајнеа. Са села на варош. О искрености између мужа и жене. Мудре мисли. Белешке: Из нросвете; За домаћице; Разно. Рад доб. зад. Српкиња: Новосадкиња, Кикинђанака, Белоцркванки. Читуља. Нове књиге и листови. Књиж. огласи. Одоговори. Штаипарија др. Павловића и Јоцића у Новом Саду.

144

ЖЕНСКИ СВЕТ. Вр. 9.