Ženski svet

Меленкиња.

32 ф. и нештО одела и понуда ? те је тако споразумно с овим лекаром поделила и ублажила невољу многој сиротој дечици о чему је у прошлом броју овог листа у „Бранику“ и „За стави“ дала и јаван рачун. Извешћује даље, да је примила од гђе Матилде Курелчевице 2 ф. нрилога на одело сиротој школској деци ; којим су новодом и саме присутне одборкиње и часнице приложиле по 3 ф. 2 ф. 1 ф. и 50 н. искупили међу собом на ову цел своту од 13 ф. 50 н. те придружили оној своти, коју језадруга за ову цел наменула, како би се што више деце заодело ове зиме. У овој седници је одложено држање друштвене забаве, која се мислила приредити други дан божића због млогих других забава што су овде иријављене и што ова задруга има да купи јануара месеца прилоге за забавиште и чланарину, па да се тако публика натпа не мори одвећ, јер је ту још и нозоришна дружина која такође потребује материјалне потпоре од наше иублике. Једном ириликом је заказана и редовна глав на скупштина за суботу после нодне 4. 16. јануара 1892 г. у 2 1 /. 2 сата. Друга одборска, седпица држана је 20 де цсмбра 189Ј. (1 јануара 1892 г) у којој је под нешен план и прорачун за зграду забавишну. План је састављен у две основице са 4 собе и 4 собе и летњим иредсобљем. Зграда ио првој екици коштала би на 6000 ф. а друга на 7000 ®op. Пошто би на тај начин задруга своју кућу и сувише морала оптеретити да ово изведе, а нитање је ; би ли и добила иотребни зајам од 6000 ф. на своју кућу- то се регпава, да се идућој скушптини донесе образложен предлог, да се засад одустане од зидања таке зграде, док задружни капитал не пораете мало а међу тим, да се иокуша још једном да се нађе згодна кућа под најам, па да се отвори забавиште одма идућег иролећа, а најдаље иочетком лета. Овом је приликом известио неровођа одбор Да су задружни рачуни и књиге прегледане од ирегледачица и да су нађени сви као уредни и тачни о чему ће се и скупштина известити, и У и ућује се перовођа да за скушптину спреми нрорачун за 1892. г. где ће уврстити 300 ф. нао иримање ; што је месна сри. правосл. цркв. онштина за издржавање забавишта одредила. Још је извешћен одбор, да је одело сиро-

тој школ. деци раздато у очи св. Николе 1891 и да је добило обуће 60 деце и млоги јошогртаче и хаљинице. Од стране задруге потрошено је за то 129 ф. 50 н. У овој седници се прочитао допис мађистрата варошког у ком се иозива и умол>ава ова задруга, да у место откупа за честитање нове године куии прилоге за варопгки ново подигнути убоги или сиротински дом. Поводом тим решио је одбор, да се на фонд тога дома ириложи од стране ове задруге 50 ф. и да се после светих иразника купе но нашем грађанству нрилози на ову хуману цел.

Држим да ће Вас ннтересовати да што дознате о нашој женској задрузи. Мста је заузимањем. овдашњих госпођа основана ове године Фебруара месеца/ ове је године било редовних чланова 44, а потпомажућих само из места 52 осим ових има и из околних места неколико потиомажућих чланова У току ове године имало је друштво 3 скушитинске и 12 одборских седница, у којима је доста закључака донешено најглавнији закључак, који држим да ће и Вас, као и сваког Србина обрадовати, јесте тај ; да је у главној скупштини од 8. 20. сеит. т. г. решено, да се оснује српско малодечије забавиште. У тој ствари се задруга обратила ради приномоћи на цркв.'општииу, политичну оиштину и на овд. штедионицу. Црквена је општииа одредила на издржавање забавишта редовну годишњу поипомоћ од 300 ф. а штедионоца 100 ф. Политична општина данас у тој ствари држи седницу ; и надамо се и од ње најмање 300 ф. иомоћи. М као што видите ; изглед је да ће се у најкраћем врсмену у Меленци отворити сриско забавиште. Дружина је у току нрошлог лета ириредила две забаве ; које су друштвеној благајни неких 308 Фор. 73 новч. чиста прихода донеле. Оволико Вас за сад о овој најмлађој женској задрузи извештавам. Председник је г. Катанка пл. ТриФунац, иотнредседник: г. СоФија Чокрљан, благајнпк: г. Зорка Николић, тајник је до скора био г. г Бока Николић, адвокат, но како се истисасвојом писарницом у Т. Бечеј нреселио, то је место тајника уиразњено ; и за сад исту дужност привремено врши Паја Тапазевић учитељ.

Бр. 1- ЗКЕНСКИ СВЕТ

11