Ženski svet

застранило! Како ли се данас одводи васпитање овог нодмлатка већином на нисто спољне нрилике и друштвене углађености. Место унутарњег оплеменивања срца и карактера, траже се само сиољне, сјајне и ончинљиве особине, место образовања за домаћи живот, образовање за свег и Друштво! Вештина за допадањем, чиии се да је главна ствар ! За то подижемо глас свој у обрани бољег и целисходнијег васиитања наших

Срнкињица, особито оних из виших и имућнијих кругова, који траже по клосгерима и ианзонатима тек снољну углађеност, а не траже и уиутарње оилемењивање, који више насладе траже у туђинским навикама, него у ионосу свога племена и имена. Које матере и родитељи не могу да се отресу ових иредрасуда, нека бар на дому своме ч У ва ју ове светиње, као светле примере својој деци женекој. Толико валда можемо тражити и очекивати од наших матера! ?

БЕЛЕШКЕ.

ИЗ ПРОСВЕТЕ.

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

ЗАРАД ЗДРАВЉА.

Женска гимпазија. У Бечу ради на томе једно жен. друштво, да се о приватном трош ку нодигне тамо идуће школ. године женска гимназија са 6 годишњих разреда, ал у којој ће се учити све оио ; што мушки уче у 8 годиш. разреда. Српска забавишта иокрећу се већ и ио селима нашим Тако читамо, да је намерна орловатска, куманска и карловска црквена онштина да на иролеће отворе у својој средини ове нро светне храмове. Завод за учигељице и васпитачице. Кр. уг. министарство просвете намерно је, да подигне идуће школ. године у Будапешти завод за образовање учитељица на грађанским или вишим девојач. школама заједно са заводом за тако зване „гувернанте“ (васнитачице домаће). Исто мннистарство је наредило, да се и иа бајској државној учитељској школи оснује катедра за срп. православне црквене обреде, цркв. словенско читање и нојање, како би ученици Срби са тог завода могли у својим оиштинама вршити и црквене службе и како не би били запостављани сомборским приправницима.

Кишобрани да не пронуштају воду. Узме се 1 део пара Фина иа се иотопи у 10 делова бензина. Овом смесом ваља раширен кишобран од врха иа на ниже ирелити у вијугастим нругама. Ово ни мало не ће шкодити штоФу, а дуго времена може тако човек стајати на киши на да ни мало не буде иоквашен.

Обуће дечије, да ue пропуштају влагу. Ваља иремазати кичицом (гшмзлом) ђон док је сасвим нов са млаким ланеним уљем (зејтином) па оставити на сунце, да се упије у кожу, а горњу кожу чешће пута танко премазати са зејтином од рицинуса. На тај начин не ће кожа проиуштати влагу и ојачаће, а притом не ће ни шкрипати ципела ни чизма, што је често пута несносно слушати. Ово ваља особито чинити сад зими код дечије обуће, да нам отуда не прозебу деца и не навуку болест, које и тако ове године силну децу тамане.

3si руке. Лепо je видети у женскиње њежне, мекане и беле руке, а то је врло лако иоетићи. Вал>а начинити смесу из глицерина и ружичне воде, ua кад год се руке неру, нека се по том оваком смесом протру. Ово чува руке и кожу да се не иепуца чак ни у зимње доба. Ако су руке тако нануштене, да су отврдле и да се у испуцаној кожи увукле прљотине, онда их ваља опрати у вече пре спавања у топлој води па премазати добро „голдкремом“ и онда навући на руке какве старе кожне рукавице. Већ на недељу две дана после оваког поступка опазиће ее, да су руке чисте, беле и меке коже, осим, ако се нису јаким стезањем или болесном црном џигерицом већ навукле пласе по рукама. Осим тога нрепоручује се, да се нокти честе рсжу и чисто држе здравља и укуса ради, јерје ружно видети и код мушких, а камо ли код женских дугачке, па још прљаве нокте.

Бр ’ г - ЖЕНСКИ СВЕТ.

9