Ženski svet

местима добротворне задруге и јавља, да је послао, што се узима на повољно знања. Исти извештава даље одбор, да су прегледачице с начелницом и њиме прегледале књиге и рачуне задружне из прошле 1894. године, које је водила задружна благајкиња гђа СоФија Јевтићка и јавља, да је све у добром реду и да се нашло, да је цео приход задружни био 6390 ®op. 88 н., а издавање: 206") ф. 86 н. ГГо томе је сувишак: 4324 ф 22 н., од којих је уложено на нриплод: 3984 ф. 61 н, а готовина у каси: 339 ф. 61 н., што се узело на повољно знање и наредило, да се ти рачуни посебно иттампају и са позивницама на главну скупштину разашиљу свима задругаркама. Пре но што се прешло на састављање прорачуна за идућу 1895. г, повео се разговор о забавишту друштвеном. И пошто се искусило, да је у тој школици сваким даном мање деце, те чести дани бивају, кад нема више од 7 - 8 деце: то је одбор тога мњења, да предложи скунштини, да распусти забавиште до бољих времена, ако општина црквена не би хтела гтримити ту школицу за своју, или не би била вољна да новиси потпору своју |од 300 ф. на 600 ф. годишње. За случај, да општина ирими на себе издржавање ове школице, обвезује се задруга, по закључку своје ванредне скупштине од прошле године, да ће кроз три године она давати општини у помоћ по 300 ф. на ову цел. Задруга не мисли напустити сасвмм ову ми-

сао, него тек привремено, док не ојача боље материјално, и онда да оснује у нашем ратарском крају чувариште за малу раденичку децу, где се нада, да ће учинити више родољубиве услуге нашем раденичком сталежу, него што је забавиштем могао да послужи бољој нашој класи друштвеној. Тек иосле овог предмета прешло се на састављање предлога за прорачун друштвени за идућу 1895. г, који се овако утврдио: I Примање: од чланарине: 600 ф „ забаве: 300 ф. „ добровољних нрилога : 50 ф, „ кућевне кирије: 850 ф. „ интереса на улоге: 200 ф. „ општине за по г. потиора: 150 ф „ деце уплата за по год.: 50 ф. Свега: 2200 ф 11. Пздавањв : Па капитализирање: 750 ф. „ приправнице: 250 ф. „ одело сироте деце : 200 ф. „ милостиње: 150 ф „ репарацију и порез: 280 ф. „ послугу и штамиу : 44 ф. „ чланарине и прилоге: 30 ф, „ забавиште напогод.: 496 ф. Свега: 2200 ф. 11о том се закаже редовна главна скупштина за недељу у 2сата после нодне 22. јануара (3. Фебруара) 1895. г.

ПЕСНИШТВО.

СРПСКОЈ КЋЕРИ.

У СПОМЕНИЦУ.

Ц а ти дадем стручак цвећа, За рад лене успомене; Да те цвеће миром крепи, Да те на ме опомене. Али цвет ће да увене, А мирис ће да усане; Па зар само суво лисје Рад спомена да остане.

Нек’ у врту цвеће цвати, Знам, и оно живит воле. Не ћу мајке да га литпим, Јер и оно зна за боле. Богато те Бог обдари, Цуро лепа, цуро знана ; Крај тог блага шта ти може, Пружит рука сиротана. Краја има све на свету, Све се губи тавни вене; Ал „Срб“ име пропаст не ће, Оно нек’ те сећа мене.

Ђорђе Брашован.

Диван украс Бог ти даде, Што те као круна краси; А тај украс, селе, јесте, Дично име : „Српкиња си“ ! А тај украс чувај, селе, Не дај рђи да га квари; Скуиоцен је, више вреди, Нег најскупљи адиђари.

26

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 2