Ženski svet

ГроФица се радознало подиже с места. Шта је то ? Муж не одговори нигата. Коморнику се учинидо да дрхће. Жанета!... И заиста Жанета ту беше у подпуној помн и жалости. Горе на кутији бепге објава о смрти ба-

ронице Квентинове и један исечен лист из новина; где је исто тако стојала смртна објава. Доле пак ; у једном малом, златом оквиререном стаколцету ; маЈга шака непела. На страни стаклета и то на малом папирићу само ова једна реч: Жанета. С мађареког превео Богдан М. Рајковић.

Богдан М. Рајковић.

КЊИЖЕВНЕ ВЕСТИ.

Омладина. Почетком ове годиие почео је у Београду да инлази под овим насловом недељни лист у величини наптег листа. Власник иуредник му је г. Ћ. М. Јосимовић а одгрворни уредник Б. Драгутиновић. Цена је листу на месец o*so. дин. Рукоииеи и претплата гпаљу се уреднику листа г, Ђорћу М. Јосимовићу иравнику. Уреднигатво се налази у Југовића улици бр. !. Овај је лист намењен омладини на вигаим гаколама и они ће поглавито и радити у листу. Ових 8 бројева ; гато су до сад изишли, изнели су нам такс ствари, да је лист заслужио ; да га и пгира публика иотиомогне и чита. Ми се радујемо; што сс напга омладииа с ове и с оне стране Савс и Дунава бави овако лепим и племенитим послом, те себе усавргаује ; а.народ богати лепом књижевном зарадом. Београђанин лист за опгатинске ; друштвене и сродне интересе. Излази недељно једанпут. Претплата за Србију : на годину 12 дин.. а за Аустро-Угарску 9 ф. годиигње; за друге земље ! л Франака. Уредништво и управа налазе се у Београду у Грачаничкој улици бр. 16. Претплату за Аустро-Угарску ; Босну и Херцеговину ваља слати на администрацију Београђанина у Земун. Неговање домаће живине. Саставио М. Ј. ТПустер умиров.љени гимнаеијски учитељ. Превео Андрија М. Матић гимн. проФесор Нови Сад. Штампарија српске књижаре Браће М. Поповића. Цена 1 круна (50 н.) Ово је упутство како ћемо неговати кокошке ; гуске ; патке ; ћурке и голубове ; на да отуда имамо користи; затпм, како ва.ља Лечити болесну домаћу живину. Ову је кн.игу аутор написао на основу своје тридесетогодигање нраксе и можемо ју дакле иреноручити нашим домаћицама ; које се баве том зарадом. 0 д к њ и г а з а н а р о д , гато издаје „Матица Српека“ из задужбине Петра Коњевића ;

изишле су: 58 59. и 60. свеска ; нод насловом „Чувајте се силовита пијћа ; “ а ових дана изишла је и 61. свеска под насловом: „Неједнака браћа“ I. део Књиге су врло ноучне за народ и вреди свеска само 10 нов. Ове се књижице могу згодно употребити за иремије испитне за нагпе народне школе. Нису скуие а добре су за ноуку старом и младом.

ЧИТУЉА.

f Надвојвода Карло Лудвиг| Наш је двор у жалости ; а с њиме и цело грађанство, јер му је скорим преминуо блиски сродник и одлични члан Надвојвода Карло Лудвиг, брат ; Његовог Беличанства краља Франца Јосива I. ј t Нико Бошковић, | При крају априла месеца о. г. упокојио се у Дубровнику велики родол.уб и добротвор српски Нико Бошковић. Он је с покој. братом својим Божом основао тамо српску женску школу ; која носи име Божа Бошковића. Купили су земЈБиште л иоклонили срп ској православној цркви 7 где је сада диван пра вославни храм подигпут, коме су они такође млоге поклоне учинили. Олава му ! « t Даринка Малетића рођена Николићева. 13-ог маја ове године ; лицем на други дан духова умрла је у Турском Бечеју Даринка Мале т и ћ а р о 1). Николи ћ е ва ; председница тамогиње добротворне задруге Срикиње. Иокојна Даринка бегне ретко образована жена ; а поред тога свагда одушевЈвена и срчана Српкиња. Рођена у Сомбору 1858. од честитих и врло угледних родител.а, Дарннка је одгојена под утисцима тадашње омладинске струје, и за њезину примЈљиву дугпу пријањаху све оне свете варнице српског родољубл.а ; које одсеваху из магичне светлости електричног омладинског покрета. За то је њено васпитање носило на себи карактер чисто омладински.

Бр. 6. ЖЕНСКИ СВЕТ

95