Ženski svet

Удата је била за Ј о ц у М а л е т и ћ а. имућни и врло угледна грађанина у Т.-Бечеју. Њен независан и иначе врло отмен ноложај у друштву даде јој прилике, те је своје ретке способности и сирему могла на најбољи начин у животу да примени. Према уским границама, у којим се живот наших жена креће, Даринка је доиста развила дивску делатност. Што нико није пре тога ни помислити могао, она је то остварила. Чим се прилика дала и нашло се за то два-три детића, да ствар мало нером иотпомогну, Даринка је одмах скунила око себе бечејску, а затим и врањевску женскадију и 1891. године лицем на ново лето основала „Добротворну задругу српкиња“ која и данас постоји и под досадањом мудром управом њеном лепо цвета и напредује. Задруга је Даринку из признања за њезине големе подвиге, као прву равнатељицу своје мисли, одмах у почетку изабрала за своју начелницу и од то доба бирају је свагда с једнаком љубављу и одушевљењем. Ко зна, с каквим тешкоћама и незгодама иде тај посао, тај ће моћи схватити величину душе и жарку топлоту родољубивога срца покојие Даринке, коју је она иоказала ири оснивању и за цело време од како постоји њена задруга. Задруга т-бечејска дугује својој оснивачици и ирвој начелници доиста вечиту хвалу. Даринка Малетића беше и у животу највиђенија и веома омиљена жена у свима круговима 7 где се год појавила. Она бејаше жена даровита, много читана, а срца племенита и дарежљива. Бечеј и Врањево још нигда не видеше тако огромна укопа, какав беше укогг Даринкин. Просто сав се свет слегао да јој ода последњу пошту У њену сретном браку Бог јој не иодари од срца порода, а оплакују је муж 7 остарела јој мати и два брата рођена. Оплакују је њена задруга и сва сиротиња и свако 7 ко ју је познавао. Светао јој иомен и слава јој! f Фридрих Дитес најзнатнији педагог нашег времена 7 велики поштовалац словенског 7 а осо-

бито српског учитељства и народа, преминуо је у Бечу 3. (15.) маја о. г. у 67. год. живота. Он је основалац и нрви уиравител> „бечког педагогијумз7“ продужне школе за учитеље бечке, коју су посећивали и млоги Срби и Хрвати, и кајој су за своје недагошко образовање дужни млого признања. Слава му! f. Др. Милан Јовановић. При завршетку, листа стиже нам тужна вест 7 да се у Београду напрасно упокојио г. Милан Јовановић богат књижевник српски. Писао је драме 7 нриповетке 7 стручне књиге лекарске 7 а понајише путописе у чему се највише и отликовао. Слава му ! t Анастасија Кречаревић рођ. Костовић мати бившег проФесора новосадске вел. гимназије г. Марка Кречаревића и иуница честита учитеља сент андрејска г. Пера Берића преминула је 10 (22.) маја о. г. на рукама своје ћерке Катице Берићке у 72. години живота свог. Беше иримерна мати и домаћица и поштована старица у целој Сснт-Андрији. Нека јој се душа наслади рајске утехе ! t Теодора Павловићева узорна млада Српкињица, преминула је у нежној младости својој, у Т. Бечеју у очи Духова, а сахрањена је уз учешће многобројног грађанства Т. Бечејског и Врањевачког, лицем на први дан Духова. Покојница беше вазда добра и иримерна, цео живот и свако дело њезино беше обасјано чи стотом њене девојачке душе. У цркви је опроштајну беседу изговорио нречасни г. Милош Влашкалин, беседу дирлшву и тужну 7 да је из свачијег ока нотекла суза жалосница 7 каквом се млађан оплакива век. Душа јој се раја достојала, а леп и трајан нека joj је сномен међу нама!

ОДГОВОРИ УРЕДНИШТВА.

Ћ. у 3. Имамо на, расположењу још све бројеве „Ж. Св.“ -од ове године. Примамо у претилати и сриски новац. Песме ћемо употребити у своје време.

96

Штампарија српске књижаре Браће М. Поповића у Новом Саду

ЖЕНСКИ СВЕТ. Вр. 6