Ženski svet

ЗАРАД ЗДРАВЉА.

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

РАЗНО.

на гласовиру два сриека комада ученица IV. р. Ив.ана Гостовић ев а ; јер ју је после првог на други изазвала нублика, а декламовале су ученице: IV р. Мил иц а II андуро вић ева и ученица 111. р. Милена Теодосићева. Обе су биле изазване и декламовале су још но једну песму. Публика је била врло задовољна овом забавом. На ком је нало око 300 ф. чисте добити, ма да је улазница била но 50 н, за одрасле и 30 н. за ђаке. Мз овога се види, да је забава била врло лепо иосећена; а што је још важније, посећена је била само од сриске публике ? изузимајући 3 ђака несрбина и само 3 грађанина; несрбина. Школа за глуво-неме. У Пожаревцу је отворио г. Вељко Рамадановић ове године апри ла месеца сриску школу за гливо-нему децу. У школи ће се учити говорити. читати и писати, дал.е, обућарски и кројачки занат ? аженска, деца учиће се женском ручном раду. Уз школује заведен интернат и биће под надзором управитеља г. Вељка Рамадановића. Ближа извешћа могу добити родитељи од г. управитеља. Учитељски домови иичу на све стране мећу словенским учитељима. Хрвати га већ имају? у Загребу, такође и Срби у Угарској као српски учитељски конвикт; Срби у Србији решили? да га нодигну у Београду. Сад су решили и Словенци да га подигну у Љубљани а Чеси у Прагу. „Просветна задруга Српкиња“ у Ст. Бечеју ; решила је ; да подигне о свом трошку своје здање за српско забавиште. Излет на Стражилово. Ученице старије два разреда српске девојач. више школеуНовом Саду изашле су са својим наставницима у четвртак нред Духове о. г. на Стражнлово. Од градаВарадина узеле су кола, која су их однела тамо и донела отуда. Стигли су око 10сати пре а вратили су се отуда око 5 сати после подне. На Стражилову је декламовала Бранкову жељу ученица 111. р. Милена Теодо с и ћ е ва, а остале су ученице отпојале „Со сјатими у. покој“ и „Вјечнаја памјат“ ; па за тим отпевала „Бранково Коло“ и проводила весело и задовољно све до поласка свога. Краљица Наталија дошла је поново из Бијарица своме усвишеном сину краљу Александру у походе. Гђа Бакићка супруга црногорског заступника у Цариграду одликована је од султана скупоценим брилијантским накитом око врата.

Лек против зубобоље. Др. Дарвис преноручује, да се окваси ирст у свежој води и но том да се замочи у прашак хинина и да се тим 2 - 3. пут иремажу и натру десни око болесног зуба. Овај лекар вели ; да је на себи и евојим болесницима онробао u да је било доброг успеха.

Околавање црног лука. Један ирактични повртар износи у „ТежакуД да отуда рано труне црни лук ; те не може да се одржи ни до половине зиме ; а камо ли до иролећа ; што се црни лук нреко лета довољно не окоиава. Препоручује; да се црни лук бар двапута преко лета окопа и загрне земљом, да му сунце не пече главицу. Главица ће истина бити тим мања ; али чвршћаи иостојанијаи држаће се леио до новог лука.

Друштво „Гусле“ у В. Кикинди приредило је 27. аирила (9. маја) о. г. у сномен сиаљивавања коетију св. Саве редовну дечију забаву са бесплатном улазницом. На тој забави су иеване; већином ; песме ; што су стигле на расиисану награду од 25 ф. ; које ово друштво расписује од неке године. Публика сама својим листићима оценује песме ; па на коју песму падне више листића при излазу са забаве ; она се награди. Ове је године било стигло за награду шест песмица и од тих је добила највише гласова песма: „Мајска песма", коју је компоновао г. Сава Лудајић сенћански учитељ. " Крунисање руског цара Николе 11. обавило се на најевечаниш начин трећи дан Духова у старој престоници св. Москви. Људи очевидци говоре ; да је сјај и осветљење тако величанзтвено да се није могло ни претпоставити; да је ум човечији кадар да замисли и створи такво што; и то не говоре иријатељи руски и словенски, него дописници мађарских новина ; те се може и замислити, да је та светковина руског народа и великог цара и била ванредна појава. Добротворка Скорим је преминула у Земуну гђа Јелена Ко скиница рођ. Милутиновића; која је у својој последњој вољи остави-

Бр. 6. ЖВНСКИ СВЕТ.

89