Ženski svet

живо расправљају о законским предлозима, који су на дневном реду на општинским зборовима, оне расправљају о том питању и у листу, који уређују пансионаткиње тога завода. Пре кратког времена једна млада ученица од 17 годииа написала је у том листу ејајан чланак у корист бесплатности законодавног пуномоћетва. Да би се мало одмориле од решавања тих врло интересантних али иначе доста сурових проблема, младе се Енглескиње врло радо одају телесним вежбањима. Разне врсте гимнастичког вежбања, веслање, јахање, ублажавају знатно тешке последице, које би искуеило здравље ученица од претрпаности моралних, политичких наука, од алгебре и геологије. Примећено је да ће разне модерне игре мало по мало изчезнути и начинити места забавама, која су мало практичнијег характера. У North London Collegiate дрводељски посао игра врло велику улогу. Вреди посетити те атељеје, у којима лепе мале руке замахују сикиром, тешу греде и тестеришу даске. Код Жиртона вештина побити клинце и руковати кљештама је мало забатаљена, али најомиљенија забава ученица јесте вежбање да се угаси какав пожар. Чим се чује жвиждање знак узбуне, све су младе девојке у трен ока на својим местима. Брзо се образују три чете имајући свака по једног капетана, те на екоро и шмркови почну да раде. У том амазонском батаљону сви се чинови извлаче коцком, али опет за то дисциплина није лабава, а приморане да се скоро сваког дана вежбају у најсложенијим радњама нри пожару, ова чета ватрогасаца можда јединствена на површини земљиној, дотерала је дотле, да је у стању сачувати један од најславнијих завода енглеских. Дакле ове младе девојке, васпитане у тим угледним заводима, способне су да реше какав било проблем из алгебре, да пишу чланке у новинама, да држе беседе у јавним удружењима, да угладе даску и да у датој прилици угасе пожар; али би смо их доведи у забуну, кад би смо потражили рачуна о кухињском знању или уређењу једнога ручка. Окшобра , Ниш.

Кад.би се и на то полагало, онда би требало затворити све заводе за васпитање младих девојака. Не може се заиста замислити некориснији трошак, него слати девојчице у заводе, у којима би се искључиво одало на то, да се створе вредне домаћице , пошто има бескрајно много практичних иојмова у ноједипостима свакидањега живота, који се могу добити само при домаћем огњишту. Најнаучнији прОФесори оба пола, ако нису икада управљали кућевним пословима, апсолутно су неспособни да упуте једно девојче у вештини, да једнога дана прими у своје руке буџет једне* нородице и да њиме економски располаже, да украои укусно какав салон, да брижљиво надзирава послугу, ствари, којима само мајка може кћер научити. Знање, које се даје у нансионима и иокуство, које се добија у нородици, не могу донети нлода једно без другога. Било би без сумње доста незгодно, кад би се и код нас уево.јио начин васгштавања, који је у великим заводима енглеским. По нека Физичка вежбања, која су у великој употреби сад у North London Collegiate School и код Жиртона могу нам изгледати доста сурова и сигурно да би наше младе земљакиње мало уживале у стругању даске или у вежбању са шмрком за време пожара, Могли бисмо такође додати да учење геологије и математике изгледа и сувише претерано и да би се клуб, у коме младе пансионаткиње у Енглеској свако вече решавају о питањима, којима модерни народи бадава траже решење, мучно сложио са политичким обичајима наше земље. Најзад није тако главно да узајмимо од Енглеза начин васпитавања, колико да покажемо циљ, који су они њиме постигли. Они лабкају сами себи, да су пронашли најбоље средство да једној младој девојци осигурају потпуни развитак физичног здравља и интелектуалних моћи. Можда и нису потнуно успели, али не би било право не признати им, да им је највеће заузимање било у том, да снаЗкнотело ставеу службу* обрађеног ума.*) , с француског Нада.

*) Доносимо овај чланак, да наши пошт. читаоци виде, какав је правац узело васпитање девојака на далеком западу, без тежње, да се то на наше прилике примени. Ур.

Бр. 12. ЖЕНСКИ СВЕТ.

183