Ženski svet

Бр. 2. ЖЕНСКИ СВЕТ. 98 тица — врлина.... Посветиле им се дарежљиве жавајући своје мњење са погледом на ж. ручни деснице ! рад. На месним иноплеменим јубиларним и дру-

Као да нам и сунце топлије зраке шаље, и као да се од установљења задруге шири оно малено. плаветнило на црним облацима натмуреном небу учкалога нам живота; као да се гаси ватруштина раздора, мржње, зависти и пакости, уступајући места тихом пламену узајамне љубави, стрпеливости и сношљивости; пламену, који себи привлачи све, што је одабрано, што је вољно, да принесе малену жртву на олтар, подигнут у славу Божју, а у корист немоћних и слабих, али нама равних створова — деце заједничкога нам Оца небеснога; на олтар, којега високо држи племенито одушевљење, узорно прегаоштво у једно коло сакупљених 180 свесних и родољубивих матера — Српкиња, зар хотећи својим мужевима лепим и подражавања достојним примером послужити, посведочавајући истинитост оне мудре изреке: „Докле слога ствара, неслога обара“ !

Тек година дана, како постоји ова задруга, па ипак много, врло много је учинила. Већ само то, што је екупила у једну кошницу толико вредних челица — Српкиња, па је похвале достојан и обилато крунисан рад јој. Јер шта све то значи овде код нас, моћи ће достојно оценити само онај, коме су познате жалосне прилике, у којима чами овдашње Српетво већ од толико година, притиснуто неком неразумљивом апатијом као моријом, која нам неда ни певати, ни плакати. Цркве вам празне; читаоница празна; певачка лруштва занемила; омладина, (се повукла, као да је нема; све те то подсећа на пустош после какова ратнога похода, где се на месту некадашњих цветних ливада и становницима богатих села распростире недогледна пустиња, самртна тишина ..... ох, да обилна поља за рад нашој вредној и подузетној задруви; ох, да голема мртвила, које очекује од задруге, да у њ' живота улије.

Да ли ће јој поћи за руком, да ли ће истрајати, или ће малаксати 2 Не дао Бог, да се ово последње збуде !

Тек једна година, година прибирања и стицања искуства и срества; година зебње и страховања; година тихога рада; година, која ево како карактерише „Добротворну Задругу Српкиња Сомборкиња“ у моралном и материјалном погледу:

Одборнице званично су посетиле прошлогодишње испите месних срп. женских школа, изра-

гим забавама задруга је такођер званично заступана. Приређене су три забаве (један мајалес), које су нам осветлале образ пред месном иноплеменом публиком, укусно изабраним и родољубивим песмама и дилетантском представом, улевајући одушевљења у мештане према ерпској игри, песми и глуми. Укуцан је клин уз пристојан дар на „Вијенчеву“ заставу при освећењу јој у Брчком. Купљено је одело једноме сиромашку, који због лошега одела није могао посећивати српско забавиште. Једној удовици подарено је 30 Фор. да сиротица изучи кројење женска одела. Одређено је 30 Фор. ради олакшања опреме једне честите, сиромашне Српкиње удаваче. Опуномоћен је одбор, да у то-. ку године потроши 100 Фор. на куповање прибора за ж. ручни рад и т. д. у месним ж. школама а по предлогу ужих одбора од 3 лица, који су одређена, да месечно посећују ж. школе, те се разаберу код дотичне учитељице ж. ручног рада за неопходно потребне приборе. Подарена је месечна припомоћ од 5 Фор. трима приправницама и двема ученицама в. дев. школе — све кћерима сиротих удовица; 30 Фор. поделиће се у име награде међу најврснијим ученицама ж. школа са погледом на женски ручни рад, као од милоште и ради ободрења и племените утакмице. Њих седам удовица — седам кукавица ва по неколико несастаране деце добише по 10 Фор припомоћи, да им семас једном капи умали море суза, утоли јад и чемер бар за време благих дана рођења Спаса и љутих зимњих месеца .... а њих троје добише по 5 Фор. зар да једна леба купи оцу своме осамдесетогодишњему, слепоме и немоћђноме старцу; други да набави мелема од болести непребољиве жени својој на самрти, миломе и верноме другу преко цела дуга века — низа патње и невоље... ох, где је толико спомињано благо Крезово, па да и с њим не испуним јаз сиромаштва им с њим екопчане беде и невоље!

И све је ово подмирено из прихода сакупљених од чланарине чланица оснивачица, редовних и потпомажућих ; досада једине добротворке Катарине Вујићке (улог 50 Фор.) врене председнице задруге и поклона (100 Фор.) Његове Светости патријарха српскога Георгија Бранковића првога и за сада. јединога почаснога члана ове задруге добротворне; из прихода пређепомевутих забава, а уз остављање правилима