Ženski svet

38 ЖЕНСКИ СВЕТ. · Бр. 8.

ни с које стране. Нека приме захвалу и све оне, које су у оној дивној слици цвећа приказивале живо цвеће, а особито беседнице: Олга Љубишина и Јулка Бугарска.

Оне су све заслужиле, да се похвале, јер су оставиле лепу успомену код свију посетилаца, а желимо им, да и оне понесу с ове забаве пријатне утиске, који ће их за сав век подсећати на ове слатке дечије дане; па ако се ништа друго не постизава овим забавама, доста је и млого је и то, што деца понесу из свог школског доба пријатне утиске и лепе успомене.

Један родитељ.

Земун, 12. Фебруара 1898 г. (Прва главна скупштина добротворне задруге Српкиња Земун киња.) Оно, што емо тако дуго ишчекивали, дошло је. Месеца децембра прошле године дошла су од високе кр. земаљске владе потврђена пра. вила Добротворне Задруге Српкиња Земункиња. У то име задруга је и почела свој рад са овом 1898. годином.

На Сретеније о. г. одржана је прва главна скупштина добротворне задруге. Тога дана по подне у дворани код св. Богородичне цркве искупио се тако рећи, цвет земунске женске интелигенције, која је хитала у скупштину овог новог тела, које ће имати да буде отац и мати бедним и невољним и које ће убрисати млогу торку сузу са лица сиротиње. Привр. председница уважена гђа Марија Радојчићка отворила је у /,4 сата скупштину, пошто на скупштини беше присутних 70 чланица редовних и 4 потпомажуће. Отварајући скупштину гђа председница констатовала је тако велики одзив од стране наших Српкиња и захвалила се на том одзиву, желећи да рад скупштине тече мирно и корисно по саму задругу.

Привр. тајник г. Вељко П. Петровић јавља скупштини, да је висока кр. земаљска влада потврдила правила добротворне задруге Српкиња Земункиња, и да ће сад задруга, у име бо жије, отпочети моћи свој добротворни рад. Као што се види по самом одзиву на ову скупштину воље и заузимљивости је сад у самом почетку и сувише; нека тога буде и одсад.

После тога прелази се на 8. тачку дневног реда и приступа се бпрању председнице за го. дину 1898. На предлог гђе Јулке Ст. Крецул буде за председницу у години 1898. изабрана једногласно досадашња привр. председница ува жена гђа Марија Радојчићка.

Марија Радојчићка заузима поверено јој пред седничко место и захваљује се на одликовању. Сад је наступио диван призор. Цела скупштина и старије госпође и млађе, приступале су редом председници и честитале јој избор. Гђа Радојчићка са осмехом на лицу примала је честитања. 'Тога тренутка свако се радовао избору гђе Радојчићке за председницу, јер је свако био уверења, да ће она, као председница повести задругу у коло осталих добротворних задруга !

Привр. тајник г. Вељко П. Петровић читао је после тога цео задружни статут.

После се приступило избору скрутинијума, а по том подиредседнице и одбора. У скрутинијум изабране су: гђе Даница Павловићка, Софија Љубиша и гђица Вукосава Лубенова.

Избор потпредседнице обављен је тајно цедуљицама. По севршеном гласању буде за потпредседницу изабрана гђа Софија Недељковићка са 41 гласова против гђе Јелене Димитријевићке, која је добила 13 гласова,

За тајника буде изабран једногласно досадашњи привремени тајник г. Вељко П. Петровић.

За благајника изабрана је једногласно гђа Јелена Димитријевићка.

По предлогу кандидационог одбора у управљајући одбор изабране су ове госпође: Марија Барјактаровићка, Јованка Милутиновићка, Катица Марковићка, Неда Николићка, Даница Џавловићка, Ангелина Капамаџија, Катица Петровићка, Христина Лаушевићка, Јелена пл. Бенко, Јелена Отојковићка, Јулка Пушићка и Дарин. ка Улрих.

У прегледачки одбор изабране су госпође: Ида Секулићка и Јулка Ст. Крецули г. Илија Максимовић,

За оверовљење екупштинског записника изабране су госпође: Јелена Васиљевићка, Лепосава Тривунчићка и Даница П. Лаушевића.

У то стиже телеграфски поздрав добротворне задруге Српкиња у Вел. Кикинди, која жели задрузи срећан почетак. Поздрав је прихваћен са „живеле“ !

Како је дневни ред био исцрпљен, прелази се на евентуалне предлоге. На предлог тајника решено је, да се задружна правила штампају и разашљу чланицама.

Пре него што ће се екупштина закључити устаје поштована гђа Христина пл. Лаушевића и уписује се за прву оснивачицу добротворне задруге, и полаже свој прилог од 80 круна. да

| њом тајник уписује за оснивачицу тђицу Ану