Ženski svet

РЕНЕ

Бр. 8.

ЖЕНСКИ СВЕТ. 31

„РЕ. МИЛКИ И САВИ

приликом ступања у брак.

Честитам вам венац — Брачнога кола Да Бог да наша најлепша — Вало с Под моћним штитом — Сокола дична Код тебе срећи седиште — Било.

Нека сте здраво Бог нек вас чува

У новом свету брачнога кола Блистајте сјајем —

Срећно вам било Дични соколе и „бела Вило.“

Зајечар, 26. октобра 1897. Ј. Ћ.

ковисиЕ.

Нови (ад на Сретеније 1898. г. — Синоћ смо имали овде беседу наше ерџ. више девој. школе. Вредне ученице ове школе, пружиле су нам лепа уживања својим складним песмицама, својом вештом свирком, својим поучним кома. дом: „Инштитуткиње и чаробно огледало“, и особито оном живом сликом: „Како се цвеће свети“, да су заслужиле, да их се сетимону овом листу.

Млоги је наш свет противан оваким дечјим забавама, јер мисле, да се деца тим одводе од својих школских дужности и да им се тим даје прилика да своју урођену сујету сувише рано подхрањују. Ми судимо, да су таки приговори неосновани, јер спремање и веџбање дечје за оваке забаве бива, као што смо извештени тек

у 2—8 недеље дана, бар на овој школи, и то |

све у ваншколским часовима. За тако кратко време не може се млого издангубити нити се мозак толико уморити може, да би се штетила настава школска. Ни сујета не може се за једно вече толико подранити, у толикој мери, да би у деци оставила каква таква трага. Врло је сумњиве природе дакле такво пребацивање; али метнимо случај, да би се нешто на ове две стране и пореметило оваким забавама; али ваља узети у обзир, да се овим начином, млого, врло млого морално добија и ова морална страна брише и повиштује она зла, која се мнимо предпостављају овој практичној школи друштвеног живота.

Друштво је практична и најбоља школа за омладину. Куда га оно одведе и како га оно у преломним годинама спреми, такав обично остане човек за сва времена. Редак је и човек, а камо ли дете, који може да се извуче из окова друштвеног поретка и да ради на супрот друштвеном мњењу и суду. Свако то гледа, да угове

том јавном суду и да задовољи околину своју. У тој тежњи поправља се човек, т. ]. васпитава, се у друштву; а оваке забаве су најмоћније чињенице за васпитни позив нашег подмладка, који и онако, на брзо после ове школе ступа у јаван живот, за који треба и да се спреме, те да уђу у свет са што више окретности, друштвеног манира и опхођења, друштвене углађености и пристојности, која се особито тражи од женског нараштаја. А ово је најбоља практична школа за то, где су деца под надзором својих родитеља и старешина. :

Има у тим забавама још једна добра страна, коју у нашим приликама овамо не треба запоставити, а која повољно утиче на млада срца наших будућих матера и Српкиња.

Са оваким забавама су обично скопчане и неке добротворне цели, неки јавни интереси.

„Овим начином се заинтересују деца за наше

јавне народне и друштвене потребе и уче се радити и делати за те јавне цели, те и у том имају оваке забаве великог покретача.

За то се ми и захваљујемо наставницима, наше срп. више дев. школе који не жалише труда, да онако лепо спреме децу своју за ову јавну школу. Нека је хвала и деци, која су своје задатке онако лепо извели а наиме ученицама : Јелени Рајковићевој ва лепој песми, Цвети Бингулчевој на вештој декламацији, сестрама АнЂелији и Мирослави Јосићевој и Вери ЈовеновиЋевој на прецизној и за њихово доба и године вештој и прецизној свирци, приказивачицама: Стојанки Алексићевој, Олги Вученовићевој, Јелени Којићевој, Олги Константиновиђевој, Бранислави Петровићевој, Види Поповићевој, Ванди Стратимировићевој и Десанкњ Милошевој које су од реда тако добро играле, да нема замерке