Ženski svet

Карловци.

Загреб.

Добротворна задруга Српкиња Кардовкиња одржала је 17. (29.) јануара 0. г. своју главну скупштину, у којој је управа известила екуиштину, да је задруга у години 1898. издала па добротворне сврхе у смислу правида задружних 465*35 Фор. а. вр., а да је 31. децембра 1898. етање друштвено у уложним књигама и готовом новцу износило 936*65 Фор. авр. Уједно је изабран иов уиравни одбор и то: за начеоницу гђа Милева удова Гојковић за подначеоницу гђа Ангелина Стаиковић, за благајкињу гђа Катида Меанџић, за перовођу г. проФ. Светислав Коларовић; за чланице одбора изабране су гђе: Драгиња 'Кукић, Савета Веселиновић, Лепосава Деспотовић, Марија Јовановић, Милица Јовановић, Исидора Клисарић, Катица Краеојевић, Марија Малушевић, Ангелина Пауковић н Јелисавета Сланкаменац. У одбор за прегледање рачуна изабране су госпоће: Александра Димић, Ружица Вујић и Марија Михајловић. На скупштини је расправљано и питање о савезу свију добротворних задруга Српкиња; скупштина ова је у начелу изразила се за савез, а по предлогу загребачке добротворне женске еадруге еа евептуалним пзменама. Добротворна задруга Српкиња Карловкиња приређује на св. Три Јерарха, 30. јан. (11. Фебр.) о. г. забавно вече са игранком у нросторијама „Српске Читаонице“ а у корист своје благајне. Улазнице од особе 50 новч., од породице 1 Фор. Почетак у 7V 2 часова у вече.

У уторак, 19. (31.) јануара о. г. одржана је редоИна главна скупштина „загребачке добротворне задруге Срикиња“ иа којој је ирисуствовало 28 редовних чланица. У место председнице пресв. гђе Катипке оаронице ЖивковиЛ, која није доћи могла, председавала је гђа Катица уд. П. Joeauoeiida иотнредседница, Пошто је поздравила нрисутие отворивши седницу, тајник је прочитао извешгај, који је скупштина на знање узела, Гђа Јелеиа Ђ. Ilouoeufi известилаје о друштвеним рачунима и благајни из којих се видело, да је задруга имала у 1898 год. прихода 3439 Фор.-51

новч. од којих су 2150 Фор. приноси за женски панзијонат; издавања било је 918 Фор, 64 новч., а сувишак биоје 370 Фор. 87 новч. од којих је на предлог уиравног одбора скупштина дозволила, да се 200 Фор. дода главници, која до данас са овим износи 1500 Фор. Задруга је имала 19 оснивача, 115 редовних чланица, 47 ilothoмажућих чланица, 43 потпомажућа члана, свега 224 члана. Гђа Ана ПетровиЛ у име ревизиОног одбора јавила је скупштини, да су рачуни прегледани и за добро пронађеин, на што је скупштииа дала управном одбору апсолуторију. Скупштина је извештена о предлогу унравног одбора за склапање савеза свију добротворних задруга, те је претресла и нацрт штатута и резолуције конФеренције добротворних зазадруга држане у Н. Саду и примљен је цредлог нацрта загребачког еа свима против једног глаеа. Гђа председавајућа захвалила се у име целокупног управног и ревизионог одбора на новерењу и нозвала је скупштину, да у смислу правила обнови избор. Но на предлог гђе Е. ВелисављевиЛ скупштина једногласно дала је. поверење старим одборима уважавајући њихов труд и настојање око напретка ове задруге, Према томе председница је пресв. гђа Катинка бароница Живковић-Фрушкогорска, иотпредседница је гђа Катица уд. 11. Јовановића, благајкиња је гђа Јелена Г Б. Повић, тајник М. Грујић, а у одбору су гђа Јелена Јоаиовић, гђа Паулина Матијевић, гђа Марија Миланковић, гђа Јулијана Михајловић, гђца Јелена Пањковић, гђа Милица Поповић, гђа Марија Руварац, гђца Драгиња Савић, гђа Јелена г Бук. У ревизионом одбору су гђа Ана Петровић, гђа Паулина Торбица и г. Петар Николић. На предлог гђе председавајуће сетила се скупштина својих покојних чланова, те им устајањем одала достојну иочаст. Пошто се нико није јавио за говор, нити је ко изнео нов предлог, екунштина је на нредлог гђе председавајуће изабрала за оверовлење скупштинског загшсника гђе Аделу Бреберина, Милеву Дучић и Милку Иванчевић. I loc.it* овога гђа председавајућа захваливши се свима ирисутнима на доброј вољи и поверењу закључила је ову скупштинску седницу. М.

26

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 2