Ženski svet

Књижевност.

Вештина.

бурета иснустимо, налијемо га с кључалом чистом водом, на је добро мућкамо но бурету. То се нонови. О.ада се буре остави да се иеуши. ио чем се насумпори и онда добро заврањи и тако остани, да стоји бар 15 дана. Пре но .што гаг будемо по том ионово унотребили, ваља га с чистом водом нспрати. да се тим отклони она сумпорна киселина, што се код сумпорења наиравила. Кад прасици имају пролив Треба додати мало млека чорби од пиринча, па им то давати да иију. Чорба од пиринча сиравља се, кад сс пиринач укува у води, па кад се згусне, додамо сукл.учалс воде. Кад чорбе нестане, може се онет додати оном кризу кључале воде, на ће се опет добити чорбе.

„Невен“, чика-Јовин лпст, излази у Загребу сваких 17 дана осим јула и августа месеца, а вреди 3 ФОр. а. вр. на годину. Претплата се шаље на уредништво Зрински трг. бр. 3. Ко се претплатина целу годину добиће на дар ..Мећневенчс". 1. или 11. евеску, коју буде тражио. Краљевски српски министар просвете г. Андра Торђевић, нрепоручио је овај дечји лист за ђачке библиотеле у Србији. Хришћанска књижица. Изпшла је из штампе 2. свеска ових књижица за децу, коју издаје катихета гимназијски у Загребу г. Ј. Петровић, Ова друга свеска има наслов: „Поштујте, децо, благослов родитељски. Ове се књижице штамиају у српској гатамнарији у Загребу, а добијају се код писца по 2 новч. комад. Врло су добре и згодне за дсчје премије. Мала библиотека. Издавачка књижарница и штамиарија, Пахер и Киспћ, у Мостару, отпо-

чела је, по обећању свом, издавати Малу библиотеку у свескама од 5 6 штамнаних табака у шестнасстини. Дена је свакој свесци 12 новчића или 30 пара динарских. Претилату и све што се односи на уредништво и администрацију ове библиотеке прима и доставља издавачка ова књижарница у Мостару. За сад су изишле три свеске са овим са држај ем: 1. Шарени Шљунци, хумористична цртица од Јована Протића. 2. Disје с t а, слике, цртице и прииовијетке од Д. Ђ. Омчикуса. 3. Прииоветке од А. П. Чехова, превео Веља Миросавлшвић. Овом иодузећу придружили се и сви наши иисци: Стеван Сремац, Си.ма Матавуљ, Јанко Веселиновић, Бранислав Нупшћ, Драгутин Илнјћ, Иван Иванић и други. Ако буде добар одзив, што ми желимо, може ово подузеће пружити нашој читалачкој нублици врло леиу и корисну забаву.

Слику Мачевање или како деда учи свог унука мачевати, стигла нам је на нриказ из иаше познате радње Петра Николића из Загреба. Слика је од нашег вештака Паје Јовановића и нриказује живо и природно, како деда Црногорац учи свога унука у присуетву матере, сестре и друга два старија Црногорца мачевати Слика је у лепом, иозлаћеном оквиру обучена и има у дужину 95 цм., а у ширину 63 цм. Цена је на откуи 30 ф. а за готово 27 Фор. Коме је год могуће нека украшава своје домове овим дивним и уметничким сликама из српеког живота.

АМОРИ!

0 амори моји мал и, Не пуштајте стреле лаке; Оставите земљу, л.уде, Ви летите нод облаке. Те румене усне ваше Што осмејак краси сада, Нек не буду сан варл.иви, Нек не буду само наДа. Рача, 28./IX. 1899.

Вами нема овде места Ви летите небу горе Па осмејком поздравите, Први зрачак рујне зоре. Та ленша ће зора бити, . Loiiina, боља, умилнија Од осмејка вашег милог Божаиски ће да засија!!! 3.

Бр. 10. ЖЕНСКМ СВЕТ.

155