Ženski svet

ЛИСТАК.

Ратари.

(Свршетак.)

Од кад је дошао Ђорђе у њихову кућу, Марија је иостала много озбиљнија и веома је назила на свој говор и ионашање. Желела је да изгледа отмена, а ипак да остане природна у нонашању као и он 7 а то је могла врло лако и постићи, јер је и сама увиђала њене мале недостатке. Она је редовно 7 радом у руци слушала нредавање Ђорђево, заједно са братом својим и њен бистри ум све јој се више расветљавао. Она је скоро гутала његове речи 7 које су се у њеној души дивно одзивале. Каква разлика између Карла и Ђорђа ? Како Карло изгледа мали и ништаван према овом великану7 одареним тако бистрим умом и свестраним знањем 7 али Карлу није сметало ништа да им скоро сваки дан долази у кућу. Гђи Сиди веома, је ласкала та његова иосета 7 а Марија и ако се с њиме и даље шалила и весело ћеретала 7 ипак га је што више избегавала 7 па како већ насташе и лени мајски дани 7 то је она понајвише седела у нарку 7 где је Ђорђе предавао Јовану. Кад су једнога дана 7 по свршеној лекцији седели опет сви троје заједно 7 запитаће Марија Ђорђа: Извините гоенодине 7 што ћу вае нештО запитати, али не могу отрпети, а да вам не кажем, да се ја заиста чудим 7 како сте се ви са толиким знањем одважили 7 да будете учитељ једном дечаку ? Та ви сте у нуном смислу научар. Шта вас је дакле навело Знам шта хоћете да кажете госпођице 7 да своје време овде губим. Ево шта је томе узрок. Ја сам већ добио ио мбјој жељи и молби проФесорско место у карловачкој гимназији 7 али тек почетком школске године 7 иошто се онај стари 7 на чије место долазим повлачи у мир 7 иа сам мислио зашто донде да чекам без посла. Ова ми је прилика добро дошла да испуним то иразно време и да на ноштен начин нешто и заслужим. Затим додаде смејући се: Пошто вас могу уверити да нисам ни мало богат 7 на против всома сирома.

Написала Милка Гргурова.

Ох не госиодине, ви сте пребогати вашим знањем! одговори Јован пун жара. Да мој млади пријатељу, али од тог знања још немам никакве користи. Сад вас разумем господин Ђорђе и хвалим ваш поступак 7 рече Марија веома озбиљно. А јесу ли вам живи родитељи? Пису гоеиођице 7 био сам веома мали кад сам матер изгубио, а отац ми умре пре три године. Немам никога, до једине сестре, која је већ удомљена. Па ко је трошио на ваше школовање кад велите да сте сироти? заиита наивно Јован. Мој отац 7 који ме је још за свога живота дао на науке. Остало ми је управо толико новаца од нашег малог имања 7 да сам их могао довршити, сад немам више нбваца 7 али ћу имати своју пријатну службу 7 коју ћу с радошћу вршити 7 јер ми она осигурава мој опстанак. 0х 7 то је лено господине 7 повика младић одушевлшно 7 како би желео да сам у вашем иоложају7 па да с ноносом могу рећи: то ја заслужујем својим знањем. Не 7 мој млади пријатељу 7 ви имате већи нозив 7 да иродужите ваш корисни рад и да сачувате оно 7 што су вам ваши претци стекли 7 па и добра да чините 7 као и они 7 верујте ми младићу да је то много већи задатак, него да и сами течете. Ох то би ја врло радо и чинио 7 али бих се још радије одао томе посчу 7 кад би иоред мене увек био такав учитељ као ви што сте. Збиља 7 зашто се ви не одате на економију ? Зато 7 што нисам за тај иосао спреман. Ти незнаш ни сам шта говориш Јоване! ирекоре га Марија. Извините господине, мој је брат још ираво дете Али време је да идемо ручати ? ево нас звоно опомиње.

Ђорђе и Јован тако су се навикли да Марија буде с њима при предавању 7 да су се веома зачудили кад једно јутро не дође. Обоје су се непрестано обзирали неће ли од куд доћи.

156

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 10.