Ženski svet

дина Министра просвете, управа је изабрала одбор од 30 госпођа својих чланица, а г. министар, четири проФесора, који су такође ушлрг у тај одбор. На челу одбора је председница г-ђа Наца СтеФановићка, иотпредседница Женскога Друпггва. Ја молим госпођу председницу а и цео одбор да приме ову установу, да се о њој старају да се шири и напредује као и друге установе Женскога Друштва; да са материнским осећајимапредусретају нашу омладину; да они долазећи у овај дом долазе као у своју породицу. Тада ће Женско Друштво заједио са господином Министром просвете и црквених иослова бити задовољно, да је учинило једно хумано дело. На овај поздрав г-ђе Карамарковићке, председница одбора Ђачке Триезе г-ђа Наца СтеФановићка одговорила је овим речима: „Ваше Високопреосвештенство, иоштоване госпође и господо ! Одбор Ђачке Трпезе примајући данас у своје руке и под своју унраву ову установу, сматра за своју најиријатнију дужност, да пред вама изјави своју топлу благодарност Женском Друштву, које је покренуло и у дело привело, и господину министру просвете, којије са највећом го товошћу потпомогао њено остварење и уверава преко мене своје председнице, да ће овом хуманом установом руководити Београд.

свагда тако, да она одговорп најбоље своме задатку и циљу. Хвала ТБеговом Величанству Крал.у, Заштитнику ове установе! Хвала господину Министру просветс! Хвала Женскоме Друштву! За овим је настало по српском обичају нослужење гостију, који се после овога разиђоше обузети осећајима иајвећег задовољства, видећи остварени спас нашем школском подмлатку. У подне беше спремљен бесилатан ручак за ђаке, који се беху пријавили тога дана. За време ручка један од присутних ђака, Александар 11. Ристић уч. IУ. р. гим. В. Ст. Караџића изговорио је ово неколико захвалних речи: „У име свију ученика, у име свих својих другова, који су заједно са мном срећни да буду примљени, а на овој великој свечаности да први окусе залогај хлеба са Ђачке Трпезе, ја благодарим Одбору Женског Друштва и Ђачке Трпезе, који је свим срцем својим и свом душом својом радио да осиује ову корисиу установу, и који је то ностигао. Да Бог живи Његово Величанство Крал.а Александра I. и Његов Дом!“ И тако је завршена свечаност отварања ове хумане установе, која обећава сјајан успех за срећу и благостање наше омладине. К. X.

ОХ ЉУБИМ ТЕ!...

Ох љубим тс, зоро моја! Са свим жаром душе моје ; А за доказ ових речи: Однео си срце моје. Та љубим те, цвете бајни! Вшпе него цветак росу; Такву милост овог света: На једнога, Творац просу. Ох љубим те крине мили! Еао мајка чедо мало; Велики Идвор.

Што год је свет скриво cpeho, У твом оку с’ засијало. Љубећ’ око око мило: Чудна светлост, живот краси; Поред њега сретни часи, Сретни душо и уздаси. Ох љубим те, та још више, Него хазну, злата нуну; Више него сав свет овај, Више него царску круну. . . М.

146

ЖЕНСКИ СВЕТ Бр. 10