Ženski svet

Ју. фину и те е;

ТИ 5"

ИЗЛАЗИ:

на О ЦЕ

Сваког 1. дана у месецу. 2 круне; ва Србију 2:/, дин.

ЦЕНА:

ДИНА МОРГЕВШТЕРН.

У току прошлог месеца славила је своју 10-годишњицу госпођа Лина Моргенштерновица, Немица из Берлина.

Ово је, као што видите, жена страна, и по народности и по вери, али ми јој ипак посвећујемо ове ретке, јер је она, заслужна по културни развитак и хумани напредак не само свога народа, кога је задужила великим признањем, него и васколиког човечанства. Њена дела нису од уског оквира; она су премашила границе народносне и прелила се у дела човечанска. Њен видокруг није обележен само границом свога народа, него се машао и оног поља, што припада васколиком људству. Она је ишла за тим, да помогне човечанству сво-_ јим делањем, својим знањем и умењем и за то је заслужила, да је се о дану њене 10-годишње прославе сетамо и ми Србић који смо по неки зрачак њене умне снам примали и на њеном се примеру сунчали.

Лина Моргенштерн-овица, родила се у ПО (Вратислави) у пруској Шлезији

8. (25.) новембра 1830. године у пороа скромних родитеља Бауера, а удала се 2. (14. марта 1854. године за имућ-

ног човека, Тодора Моргенштерна, у Берлину. Код својих родитеља примила је лепо образовање, особито се одликовала, у певању и музици, а покрај тога изучавала је и језике, те је врло добро владала, Француским и енглеским језиком. -

Још као девојка показала је ванредну љубав и наклоност према ближњем свом. Тако је, још као девојка од 18 година, основала. крајцарашко друштво (Реертпауегејћ) за потпору сиротих ученица, које и данас постоји и напредује и које ју је изабрало, из признања, за своју почасну чланицу.

Како се удала и постала самостална, чланица друштва, почела је да дела за ошште јавне интересе, а особито се бринула за хумане установе.

Што је ретко наћи код женскиња, у ње се стекло. Она је поред огромног и одвећ разгранатог јавног посла, увек доспела, да своју дечицу и своју кућу надгледи. Управо се може рећи, да је она прво свој кућевни посао свршила, па онда ишла на јавне послове. Често је поред огњишта, писала чланке и уз ручни рад читала; па,