Ženski svet

188_ КЕНСКИ СВЕТ.

Бр. 12.

Словеначка прослава. Наша браћа Словенци прославили су 18. и 19. новембра (1, и 2. децембра) о. г. у Љубљани 100 годишњицу свога највећег лирског песника Фрање Прешерна. И ми се придружујемо тој прослави п кличемо славном песнику: слава !

· Верешмартијева прослава. Мађарски народ прославио је у недељу 20. новембра (2. дец.) о г. у Стоном-Београду 100-тодишњицу евога песника Верешмартија, коме је из благодарности подигао у Стоном-Београду леп споменик и тога дана открио. На тој културној еветковини учествовала је и земаљска влада са четир министра своја и на челу јој министра председника Села.

ЧИТУЉА.

+ Владан Арсенијевић. Угасио се 12. (25.) новембра о. г. један скроман живот, пун врлина и лепог књижевног рада, упокојио се професор српске православне женске учитељске школе у Гор. Карловцу Владан Арсенијевић, у својој 59. години живота. Сад је требао да прослави 95 година свога учитељског делања у тој школи, а смрт га истрже из прославе, да га у његовој скремности очува и однесе у вечност. — Пок. Владан Арсенијевић беше се посветио природним

воукама и језичној струци и као самоук стекао

је лепог признања на том пољу. Његова 30010гија још је и данас најбољи учебник за више девој. и учит. школе. Говори се, да има библиотеку од 20 хиљада свезака, коју је оставио делом школи, на којој је служио, делом „Матици Српекој“, и делом срп. вел. гимназији новосадској. Вечан му спомен!

+ Софија Георгијевић рођ. Рацковић,

новосадског апотекара г. Паје Георгијевића и млогогодишње чланице добротворне задруге Српкиња, Новосаткиња, преминула је 8. (21.) новембра о. г. после дуге и тешке болести у 14. години живота. Лака јој била црна земља!

ЈАВНА ЗАХВАЛА.

Загребачка добротворна задруга Српкиња приредила је 11. 24. новембра забаву, чији је чист приход био намијењен оснивању српеког женског интерната у Загребу.

На забаву су судјеловали драговољно: Српско пјевачко друштво загребачко, гђа Мила Димитријевић и гђица Ема Суван, чланови хрватског земаљског казалишта; гђице Милка Бугарска, Катица Вукелић, Ленка, Дробац; Десанка Ђермановић, Милева пл. Јовановић, Милица, Пањковић, Зорка Рајић, Катица Сремчевић, Видосава, Угринић, Марија Хапи, Олга Шуваковић, Невенка Бах, гг. Васа Јов. Исаиловић, Урош Јуришић и Гајо Омчикус.

мати.

Добротворна вадруга сматра ва свету дужност, да вудјелачима изрази евоју најтоплију захвалност, јер судјелачи не поштедише ни времена ни трошка, те се радо одавваше позиву задруге и сјајно увеличаше забаву.

Задруга исто тако благодари родитељима и старатељима: Даринке Војводић, Јелке Дивјак, Зорке Калембер, Наде Максимовић, Даринке Петковић, што својој сулјеловање не жалећи трошка.

На пошљетку задруга не може пропустити, а да не изрази исто тако своју благодарност гђици Мари Велисављевић и г. Миши Димитријевићу, што уложаше много времена и труда око приправа за забаву.

У Загребу, 17. (80.) новембра 1900.

дозволише дјепи

Загребачка добротворна задруга Српкиња. Предсједница: . Бароница: Катинка „Живковић.

Тајни:

М. Грујић.

ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ.

Навршили смо, у име Божје, и тпетнаесту годину свога рада и делања, и од нове 1901. године ући Ћемо у 16. годину, те позивамо наше миле читалавље, да се претплате на овај, као што нам многе пимиј, њима омиљени лист, и за ндућу тодину са две круне, а они из Србије, Црне Торе и други страних земаља са два и по динара “ла два И по франка у злату.

" Преттлата се шаље у натред за цељу тодину у једантут на уредништво или на администрацију овог листа.

ПШреттлалинике, који су нам остали дужни за ову 1900. год. умољавамо врло лепо, да нам тошљу овогодишњу и догодишњу треттлатту заједно.

Свакоме, који дугује 8а ову 1900. Рддину, метнули смо тлаветном оловком на адреси знак 1., а који дугују за две године метнули смо знак 2. с тлавом оловком, те

- молимо, да се таажови, три тошиљању треш

плалае за идућу годину 'равнају то овим вгнацима.

Затваљујемо се, овом триликом,“ свима сарадницима то свима скупљамима и скупљачицама за прештлату и умољавамо ит, да буду добри да нам по за пдућу годину не одреку своје услуге.

Преттлату из Орбије примаће п даље.

књижара Велимира Валожића из Београда. У Новом Саду, 1. децембра 1900.

Уредник.

Штампарија Ђорђа Ивковића у Новом Саду.