Ženski svet

– Е

аи ВЕРА

Бр. 12.

ЖЕНСКИ СВЕТ. - 187

Нова задруга. Појавила се у Босни и Херцеговини и друга задруга Српкиња. (Прва је у Приједору). Госпођица Драга Бањац и Катица Крајићева из Бос. Петровца, склопиле су задругу у своме месту, саставиле правила и послале влади на одобрење. У добри чае! -

Српско академско потпорно друштво у Загребу. У недељу 22. октобра (4. новембра) је била у српекој школи редовна главна годишња, скупштина српског академског потпорног друштва под председништвом Тоше Шећерковића. После читања записника прошле скупштине и верификације чланова прешло се на читање извештаја тајника, благајника и књижничара за год. 1899/900. Из тих извештаја вадимо ове

_ податке, У овој години добило је друштво при-

лога у износу од 3505 к. 01 п., а потрошено је 1514 к. 11. Од те своте отпада на потпоре 1810 к. 68 п. Џотпомогнута су 28 члана; највећа је потпора била 121 к., а најмања 8. к. Управни „одбор приредио је село са чистим приходом од 245 к. 14 п. Главница је износила 81. септембра о. г. к. 13815.16. У „мензи академској“ имала су шесторица Срба храну и то тројица читаву, а тројица у по цене. Управни одбор завео је ове године сакупљање блоковима. Кад је већ лепа свота тим начином ушла, запленило је овдашње градско поглаварство сакупљени новац и обуставило даље сакупљање с разлога, што није тражена дозвола. Управни одбор уложио је против тога призив на владу, бранећи се, да је то радио у уверењу, да потпорном друштву припада право сакупљати самом потврдом друштвених правила. Зем. влада, уважила, је то, те је друштву враћен заплењени новац и издана накнадно дозвола за сакупљање. (0) легату покојног митрополита Ђорђа Николајевића извештава тајник, да је и ове године управни одбор настојао, да се то реши. Влада је повратила закладницу на исправак загребачкој срп. прав. цркв. општини и позвала ју да замоли управу народних Фондова и пакрачку конзисторију за врховни надзор. Црквена општина учинила је то и чим дође одлука од управе нар.

фондова и џакрачке конзисторије, послаће се.

опет све влади, те има наде, да ће и тај легат друштву скоро бити исплаћен.

Друштвена се библиотека ове године знатно повећала, а све поклоном. Редовно је шиљала своја издања Краљев. Српска Академија у Београду и Матица СОрпека у Новом Саду. Сриоке листове готово све добивала је библиотека

бесплатно. — Покојној госпођи Мари Милеуснић, која се на самрти сетила овога друштва са записом од 200 к. и другу своме Лазару Самарџићу-Королија; правнику, одала је скунштина посљедњу почаст устајањем и кличући: „Олава им!“

Пошто ву сва три извештаја узста на знање, подељен је, уз признање на раду, управном и надзорном одбору апсолуториј. А особито изриче скупштина захвалност председнику Тоши Шећерковићу и благајнику Стевану Бреберини на њиховом заузимању и труду око напротка, овог друштва. да тим се прешло на избор.

За председника је изабран Живко Костић, правник ТУ. године, за потпредседника: Глиша Годић, Филозоф И. годља за тајника: Стеван Бреберина, праввик Ш. год. за благајника : Светозар Шушњар, Филозоф П. год. за библиотекара: Димитрије Јагодић, правник П. године; за одборске замјенике: Васа Исајловић и Гојко Стојановић, правници |. године; — за председ-. ника ревизионог одбора изабран је Џера Мандић, правник ТУ. године, а Дане Влаисављевић и Гаврило .Церовић, правници 1. године, за чланове ревизионога одбора.

Друштво ово заслужује пажње и потпоре народне и коме је Бог поклонио иметка, нека се вети и овог друштва нашег.

Будимпешта против женскиња. У Будимпешти саставља индустријски одбор нов нацрт правила за своју варош, па су у тим правилима већином гласова уврстили чланак, да се женскиње не могу узети за келнере у гостионицама и кафанама. Члан Артур Водијанер заузимао се за женскиње и доказивао, да ће тим сужавањем женске заслуге морално пропасти многе женскиње. Доказивао је, да у иноземству многе женске на тај начин стварају себи морално уживање, јер у кафанама, где су оне, проводи се морално, јер једна другу пази да не крене е пута поштења.

Српска женска учитељска школа у Гор. Карловцу намерна је била да прослави своју 25-годишњицу 28. новембра (6. децембра) о. г. кад се пре 25 година отворила, али је одложила ту проелаву због смрти професора свога Владана Арсенијевића на. доцније време.

40-годишњи брак кнеза Николе с кнегињом Миленом прослављен је у св. храму и на двору 27. и 28. октобра о. г. по ст. кал. Ретки су људи, који су тако лепо и сретно провели брачни | живот, као кнез и кнегиња. Њихова слога и срећа, упливисала је јако и на васпитање дечице њихове, те ће и ови знати ценити брачну светињу.