Ženski svet

Ра И о отет нкитр рит а

ан

Бр, 12.'

ЖЕНСКИ СВЕТ, 183

О, 9

~ ПЕШКЕ 476,

о ОУ НИОР Пор ров Ол Не

ПРОСВЕТА.

Црна Гора. Црногорски кнез Никола поверио је цетињеке основне женске школе гђици С. Мертваго, начелници института царице Марије Феодоровне, да управља њима, и да их по своме знању и уверењу преустроји. Иста г-ђца начелница намерна је, да подигне на Цетињу и једно забавиште у Фребловом духу и обратила се овамо у Нови Сад за упутство и обавештај. Келимо јој успеха !

"На париском свеучилишту има уписано за ову школ. 1900—1901. год. 284 женскиње, које уче више науке. Поред Францускиња има највише Рускиња, које уче поглавито науку лепих вештина и медицину. На правном одељењу има само две слушалице.

Јапан. У вароши Токио отвориће се идуће године, априла месеца, женски универзит ет. Богата једна Јапанкиња поклонила је за,

то 165 јутара земљишта, а три барона јапанска

скупили су 130.000 круна за намештај. Холандија. Холандска краљица Вилхелмина

зна осим свог матерњег језика немачки, Фран-

цуски и енглески, а учи сад малајски и јавански. Малајски је језик општи саобраћајни језик у Аустралији, а јавански говоре 18 милијуна људи на острву Јави, где Холандија има својих насеобина. ==

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

Воће хоће да увуче мирис у себе. Један баштован-обрао је ране летње јабуке: летњу калвилку, црвену астраханку, чееку и виргинску ружицу и оставио их на вату да дозру. Доцлије је приметио да 'му јабуке ударају на камсор. У сандуку где је вата стојала, било је парче камфора због ирњаца и тако су јабуке после извукле из вате тај мирис и покварио им се куе.

Воћарска и баштованска школа за женксе. У Енглеској и у Русији већ има овака школа. Сад ће се отворити и у војводству Баденском у месту Швецингтену. Издржаваће се о владином трошку. Задаћа јој је да практично спреми жене и девојке како би могле од тога рада живети. За ове ће трајати течај годину дана, а биће течај и од две године; које женске сврше овај течај моћи ће бити учитељице воћарске и

баштованске. Ученице ће добити у заводу стан и храну, за то ће плаћати оне које су из места 280 мар. годишње, а стране 850 мар. годишње. Ликер од јагода. Прави се од шумских, а може и од баштених јагода. 2'/, литре јагода прелије се са 4 литре вајнгајста и дода се том 5 грама ванилије ситно исечене. Ово стоји 8—10 дана, после тога се процеди Овој течности долије се шећерна вода (17, кгр. бела шећера растопи се у 4 литре вреле воде), вода се хладна долива. Чишћење воћака може почети одмах како се воћке оберу у октобру, ма да је и лист још на дрвету.

КЊИЖЕВНОСТ.

Српеки в.-кикиндски календар за просту го-

дину 1901., која има 365 дана. Уређује Љубомир Лотић. Издање српеке књижарнице Јована Радака у Вел. Кикинди, Штампарија Јов. Радтка. Цена 25 н. (50 потура). __ Овај календар излази већ 21 годину дана, а последњих дванасет година уређује га Љубомир Лотић, учитељ в.-кикиндески, који на завршетку изјављује, да га престаје уређивати у будуће, због других својих важних послова, те се опрашта од публике и захваљује се евојим досадањим сарадницима.

Нама је врло жао, што напушта уредништво овог календара г. Љубомир Лотић, јер он је исти календар довео био до таког успеха, да је исти изишао као најбољи провинционални календар. И ако календари општег значаја имају за народ велике вредности, не можб се побити важност ни провинцијалним календарима, који прате живот и рад свога места и своје околине и знају најбоље погодити потребе оног народа, као што је то овај календар чинио. Како ће под другим уредништвом бити, не знамо.

+ ЗДРАВЉЕ.

Лимунов сок употребљује се као лек у много случајева. Тако н. пр. ако се коме појави лишај (кожна болест), ваља га мазати неколико дана соком од лимуна и лишаја ће нестати. — И жуљ се очисти тим соком, ако се парче лимуна привеже на жуљ неколико ноћи, — Кад коме по-