Ženski svet

5:

ЖЕНСКИ СВЕТ. Бр. 8.

МОЈЕ ЈАКА.

Некада сам весб био, – У нади ми вера била,

Ах када сам јаде свио, Вера ми се изгубила.

Сад ми груди туга згара, На срцу ми јади леже, Вај ми тешке боле ствара, И од мене нади беже,

524 -9

Све невоље снашле су ме, И од чежње тајне горим; Свет ми чежњу не разуме, Те се с болом тешким борим.

О прошлости тужан сневам; Рањено је срце моје; М немоћне сузе левам, о Певајући јаде своје. | Јан. Николић.

о _.0 а ен

1 1 ЛА

Српски краљевски „пар отпутоваће 10. вептембра о. т. у Петроград у госте цару руском Николи П. Кренуће се лађом из Смедерева до Ренија, а ту ће их дочекати дворски воз руског цара са достојанственицима, које ће руски цар изаслати на, суврет својим високим гостима.

Стогодишњи парастос. Настојатељ манастира. Ковиља (у Бачкој) високопречасни г. 'Георгије Видицки, протосинђел, приредио је с братством својим на појутарје манастирске славе, 14. (27.) јула 0. г. ввечан парастос у спомен стогодиш-

њице од смрти многозаслужног свог бившег пре- | „јемника, славног научењака, оца српске историје

и српског катихизиса, блаженоупокојеног архимандрита Јована Рајића. На ту тужну свеча-

_ чост били су позвани сви представници црквеи

проевете народне наше митрополије, али се врло мало њих одазвало. Била је пак заступљена, представницима својим „Матица Српска“, српска, вел. гимназија карловачка, новосадска српска виша девој. школа, карловачки мађистрат и карловачка црквена општина, чији је син био велики овај покојник. Од манастира били су заступљени : Гргетег, Раваница, Беочин и Бођан, својим настојницима и архимандритима. Од високодостејника били су Њег. Светост, патријарх српски Георгије п Њег. Високопреосвештенство етшекоп бачки, Митрофан. ИМ осим њих било је отменог света из места и околине. На парастосу чинодејствовао је сам епископ бачки Митрофан Шевић са 10 присутних монаха, свештеника и ђакона. После опела изговорио је дугу и лепу беседу у славу покојникову пречасни протопресвитер земунски и управитељ манастирске штампарије г. Димитрије Руварац и завршио е ускликом: Слава Јовану Рајићу! Слава!

" > ГЛАСНИК, < 59

о5> 76 ОНЕ

Погодишњи парастос. Српска православна. црквена општина новосадска приредила је у суботу, 80. јуна о. г., погодишњи парастос пок. великану Дру Светозару Ми“летићу. На парастосу је било много отменог мушког и женског света из места и са стране. Чинодејствовао је епископ бачки, високопреоевештени г. Митрофан Шевић, са свим месним свештенством.

Девојачко друштво у Вел. Бечкереку. Биће скоро десет година, како сеи у Вел. Бечкереку. основало српско девојачко друштво, не толико да ради за друге, као што је цел женских задруга, него себе ради, т ј. да се крепе Српкињице наше у српекој свести и да се читањем и предавањем усавршавају у српској литератури и повесници, управо, да овим путем накнаде оно што им туђа школа, коју похађају, није дала и није могла дати. Поред тога забављају се ту девојчице евирком, пеемом и ручним радом, свим оним. што краси и узвишује младу девојку.

Ми сматрамо, да је то врло лепа и красна појава међу нашим Српкињицама и чудимо се оним људма и листовима, који овака удружења сматрају за излишна или као неку моду. _ (С тога се радујемо гласу, да се у Вел. Бечкереку поново утврдило тако удружење и да буде трајније и дуговечније, стало је девојачко друштво под закриље своје добротворне задруге Срикиња, па ће се путем својих матера и задругаркиња подмлађивати и попуњавати новим нараштајем јер код ових удружења је то мана, што се удајом својих чланица разређују, нема, ко да их попуњује, т. ј. да их на то подетиче. У Вел. Бечкереку се мисли итом доскочити, што је ово друштво“стало јпод 'закриље своје до-