Ženski svet

124.

на којој су учетвовали својим изасланицима сви Словени, а поред њих и Данци и Французи. Слава је била величанствена. Ту су се братили Словени, Данци и Французи.

Нове земљорадничке задруге У Сомбору, на Жарковцу, основана је нова“ српска земљорадничка задруга. Председник јој је Исак Душанић, а замевик председника Милош Иђершки Пт чланови управног одбора: Младен Канурић, Младен Мандић и Илија Стеванчев.

У Турији, у Бачкој, основана је нова српска земљорадничка задруга. Председник јој је Васплије. Јојкић, заменик председника Лаза Татић, остали чланови управног одбора: Илија Вуин, Лазар Милошчин и Милан ИО Пословођа Је Божидар Ђисалов.

_У Лисичинама у Славонији основана је нова српска земљорадничка задруга. Председник јој је парох Душан Чуповић, а заменик предеедника, Симо Гркинић. Пословођа је Радоје Вуксан.

Шегрти. Сви они пријатељи, којима смо обрекли, да ћемо њихове препоручене добре ђаке у шегрте еместити, нека нам сад и то што пре пошаљу школске сведоџбе тих ваљаних ученика, а ми ћемо се трудити, да их код ваљаних господара добро удомимо. И ми знамо, верујемо и увиђамо, да наши добри младићи морају што раније и што више у свет на изучавање свакакових ваљаних послова, на упознавање и изучавање света и живота, страних језика и свега осталога правога светскога реда. Ко жели, дакле, да упути ваљане ђаке од 12 до 15 година у свет у шегрте, та) нека нам се што пре јави.

Ми емо увек ради, вољни и готови, да и у томе послу свима нашим пријатељима што више и што боље послужимо. Управа „Привредника“.

ЧИТУЉА.

|+ Епископ Никанор Поповић. | 22. јула изјутра угасио се напрасно живот епископа темишвареског Никанора Поповића у 711. години живота. Није био књижевник, нити се одликовао на том пољу, али је био уман и практичан раденик и као учитељ и као свештеник и као калуђер па и као епископ. Свуда је по тим путевима сејао само љубав, мир и напредак; и за топ беше свуда љубљени поштован. Проповеди њетове беху утеха за сваку хришћанску душу, поуке за евако разумно чељаде, а украс за црквену литературу. Као учитељско дете, однеговану екромности беше увек с малим задовољан

ЖЕНСКИ СВЕТ, |

Бр. 8.

и ваљда из тог разлога, што је знао тегобе и невоље учитељске, вазда их је поштовао, с њима најрадије проводио и као епископ свуда их узимао у заштиту. Нека је слава и вечан помен доброме и скромноме Никанору нашем !

+ Поп-Лаза Каћански, парох еентомашки, председник месне црквене општинеи месног школ. одбора, члан конзисторије и административног одбора епархије бачке, бивши посланик на народном црквеном сабору, преминуо је после дугог боловања у 60. год. свога живота. Беше то човек усталац и подузетан за сваку народну ствар, смела духа, чиста и отворена карактера, дарежљиве руке, гостољубива срца. Сентомаш не би био то што је данас, у очима народа нашег, да није било у њему пок. Поп-Лазе Каћанског. Онај низ лепих школских зграда, онај угледни сталеж учитељески, што се у том месту прикупио, све је то рад и брига пок. поп-Лазе створила и прибрала. И дапашња добротворна

· Задруга Српкиња у Сентомашу је плод његова

заузимања п подстицања, у коме је од постанка, његова супруга, Катарина, благајкиња друштвена. Ла за еве то заслужује и од'нас признање, које му одајемо у изразима: Слава ти поп- -Лазо ! Вечан ти спомен међу нама !

+ Јелена удова Стерија Поповић. Снаха пок. књижевника Јована Стерија Поповића, из Вршца, упокојила се 17 јула о. г. у својој 15. години живота. Беше поштована старица која је у споразуму са евојим супругом пок. Ђорђем оставила цркв. општини вршачкој кућу, у којој се родио пок. књижевник, Јов. Стерија Поповић, да се од прихода те куће дају штипендије синовима српске православне вере. Вредност куће је 50 хиљада круна. Вечан спомен нека 0 е

старици и добротворци овој!

Јован Форовић 20. јуна преминуо јеу Варјашу, у Банату, у 73.години живота Србин ретких врлина. Беше то човек енергичног духа, усталац, подузетан. Он је први почео градити парне млинове и бродове у Банату. Његови су лађе прве почеле пловити по Сави и допирале до Гор. Карловца. У омладинско доба и приликбм које свечаности ерпске возио је бееплатно Србадију у Карловце, Нови Сад и Београд. Преселио је бееплатно и Матицу Српску из Пеште у Нови Сад. И иначе је чинио многа добра сиротим ђацима. Лака му била црна земља!

+ Сима Маринковић, угледан и уважен грађанин и трговац румеки, супруг заслужене чланице и благајкиње румске добротворнер Задруге