Ženski svet

28.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

2

а

Бр.

Недељковића, 6) удова Ана Фирићхаски, 7) Аранка Миливоја пл. Трифунца, 5) Ана Винце Шрутека. Вадруга је одредила за 1902. ове припомоћи , Лази Маринковиђу ученику ПИ. раз.. осн. вероие. школе сегединске .

9. Ђуки Јеврићу уч. 11. исте школе. . 200,

. 240 К.

3. Изнемоглој удови Ани Веселиновићки 120 К. Овим тих предмета, задруга је у тој седници решила још више предмета мање вредности. Сва радња ове скупштине текла је најпримерније, Једна задругаркиња.

ЈЕСЕН. а

Реци ми небо тужно Где ти је сунца жар г Природо тужна реци Где ти је бајна чар =...

Свело је цвеће нежно; Тужно полегла трава; Прогони тице мале Јесени црна јава.

И као покров тешки Сумор је пао евуд, Па крили магле сиве Природи грли груд. Последња ружа клону,

Миривсну пови главу Дол. Тузла.

Па дрхти на евом стаблу. И свелу љуби траву. |

А оштар ваздух бесно Увело лишће коси, Злобном га циком кида И бог зна куд га носи.

Јесен мртвачком руком Природе чари трсе, Умире еладак живот, Весела пвема мре...

И тужи васиона: _" Сунашце лице крије; Лахор уздише тужно, А небо еузе. лије... · Душан Караџић.

о = а од 9595 „Ке «=> ГЛАС У Мт

Св. Савска прослава, обављена је и ове го-.

дине најсвечанијим начином у овим

крајевима |

нашег народа па и овде у Нов. Саду. Тога дана | служио је архијерејску службу г. епископ бачки |

Митрофан Шевић уз асистенцију проте новосадског г. М. Ћирића, протосинђела ковиљског

“4

Георгија Видицког, катихете гимназијеког г. М..

Миловановића и своја два придворна ђакона. После службе ишло се у гимназију на водооеевећење, за којим је говорио професор. г. Блакоје Бранчић 0 позиву средњих школа у данашњим приликама, а ученик УШ. р. Милан Марић нацртао је живот ев. Саве.

После подне св.

продужила светковина у Матици Српској, где је |

било много, а особито женског света. Говорио је члан књижевног одељења г. Др. Јован Гадонић о вредном животу и раду пок. архимандрита ковиљског Јована Рајића. У вече је била гимнавијска беседа у позоришту г, Лазе Дунђерског, која је била врло лепо посећена и донсла 60гата морална и материјална берива пашој гимназији. Коло српских девојака у Нов. Саду приредило је о божићу, као што смо споменули, врло леп концерат, у корист српеког народ. позоришта, Као вуделачи учествовале су: Зора Вучетићева и Зора пл. Рогулиђева свирком у гласовир, Ми лица Иетровић ова и Олга Рогулић- Недељковићева песмом, г. г. Фрања Летрик, Др. Ђура Трифковић п Душан Табаковић, свирком у гласовиру, виолини и Флаути. Забава је била врло добро посећена и донела је преко 1800 круна чисте добити српском народ. позоришту. Девојке су наше и овом приликом показале, да у њиховим грудима гори плам родољубља српског. Живеле !

Пик-Ник. На молбу одбора новосадеке читаонице, приредиле су новосадске госпође, на челу с госпођом Даницом Гостовићком, у очи нове године, заједцичку вечеру под ревеном, тако звани Пик-Ник, која је била врло лепо посећена, од најотменијиг нашег врпеког грађанства, а почаствовао је вечеру својом високом посетом и сам г. епископ бачки Митрован Шевић. Јестиво

| је постављено било у две веће дворане, 2 у друге