Ženski svet

| · | | | |

|

|

" Загреб.

Загребачка Добротворна Задруга Српкиња

одржала је у недељу 20. јан. 2. феб. послије подне | у српској школи своју редовну главну скупштину. |

Присутна је била само 21 редовна чланица, много мање него обично, чему је по свој прилици било разлог рђаво вријеме. У 3 1, вата отворила је председница гђа бароница Катинка „Живковић

скупштину и ердачним ријечима поздравила при- | сутне чланице, па је у кратким цртама изнијела |

рад и уенјехе задругине у прошлој години. Затим је саопштила скупштини, да је много-

годишњи тајник задругин г. Мита Грујић постао

професор српске женске препарандије у Гор. Карловцу, и да му је задруга на растанку за многогодилшњи особито ревни рад као награду и успомену даровала екупоцјену иглу са брилијантима. По приједлогу гђе предсједнице убиљежено је у записник скупштине г. Грујићу признање и захвалност, Затим је предсједница саопштила, да се на молбу одбора тајничке дужности привремено примио г. д-р Богдан Стојановић, и позвала га, да прочита извјештај управног одбора о раду задругином х год. 24901.

Д-р Богдан Стојановић прочитао је послије тога извјештај управ. одбора, из којег вадимо ове податке. Год. 1901. отворен је неуморним радом управног одбора, а нарочито одборница гђе Јелене 'Б. Поповић и гђе Јелене Н. Ћук српеки женски интернат у Загребу. Задаћа је била врло тешка, препреке велике, но одбор се својски прихватио посла, и од замисли постаде — дјело. Народ српски из евију крајева радо је прилагао за тај институт народни, тако да је до 31. децембра. 1901. примљено свега 33. 602 К 41 Ф; кад се одбије потрошак од 1225 К 88,

остало је чисто 26.816 К 58 «. Просторије, | намјештај као и уређење интерната уопће, и ако

је скромно, одговара свима захтјевима узорних сличних завода. Управни одбор изабрао је за |

управницу интерната 1-ђицу Мару Велисављевић, а за префектицу г-ђицу Маријану Димовићеву. — У интернату имаде данас 19 питомица. Плаћају 50 К мјесечно. За сада у интернату нема бесплатних мјеста, но управни одбор се нада, да ће и то бити за коју годину.

Задруга је имала концем год. 1901. у сталној

тлавници 4500 К; скупштина је уједно закључила | 1901. | (899 К 34 «.) свота од 300 К придода сталној

да се од чистог прихода концем година

%

главници, а свота. од 99 К 34 Фил. да се оетави | у приручној благајни и пренесе на рачун г..

КЕНСКИ СВЕТ.

27.

1902. Сталну мјесечну потпору примало је од задруге 6 питомица у интернату, 6 ученица изван интерната, надаље 0 старица. — Осим тога одјенуто је о Божићу 25 дјеце српске школе у Загребу рубљем, а Т цијелом одјећом, а и неке старице добиле су о Божићу потпору.

Задруга је концем г. 1901 имала: 1 добротворку, 20 оснивача и оснивачица, 128 редовних чланица а 88 потпомагача чланова и чланица.

Извјештај о стању благајне већ смо раније донијели.

На приједлог ревизијоног одбора — поднесен од гђе А. Бреберине — подијељен је управном одбору апсолуториј, и убиљежена је у записник захвалност и признање. Послије тога примљен је прорачун за г. 1902. по приједлогу одбора и предузет избор трију одборница и тајника. Пошто је коцка одлучила, да имаду одступити одборпице гђа Паулина Матијевић, гђа Јелена Ћук и гђица Милица Ћук, изабране су поново у одбор гђа Паулина Матијевић и гђица Милица Ћук, а мјесто гђе Јелене Ћук, која се због великог приватног посла није могла поново примити одборничке части, гђа Јелисавета Борота. — Ва тајника изабран је г. д-р Богдан Стојановић.

Пошто су још за овјеровљење записника главне скупштине изабране гђе М. пл. Богдановић, Бела Поповић и Т. Ђермановић, завључила јегђа предеједница глав. екупштину.

Сегедин.

На дан св. Саве одржана је главна скупштина ове честите задруге.

Скупштина је примила рачуне задружне са одобрењем на знање. У 1901. г. приход је изнашао

8 расход » > " сувишак, |» Задружни капитал са интересом заједно за 1901. г. изнашао је 12.481 К. 86 п. т. ј. дванајест хиљада, четири стотине тридесет и једну круну 96 потура.

"Ва председницу је изабрана једногласно заслужна бивша председница гђа удова Др. Јована Сремца. За тајника је изабран једногласно учитељ Јован Ђ. Ћосић. За благајкињу је такође једногласно изабрана заслужна стара благајкиња тђа удова Томе Јаникијевића (учитеља). И одборкиње су једногласно изабране и то ове отмене гђе: 1) удова Ђорђа Савића, 2) Меланија Косте пл. Сабова, 3) Јулка Шадце Мајског, 4) Евгенија Михаила Крестића, 5) Иринка Милана

- 00. 62. пи. 668. ИВ У 09