Ženski svet

Бр. 8. ЖЕНСКИ СВЕТ. 95,

Чл. 17. Управа се састаје свака три месеца у редовне седнице, а по потреби и ванредно.

Чл, 18. Скупштина Савеза може решавати, чим се искупи четвртина заступница савезних задруга у које се рачунају и управне чланице. Само у том случају захтева се да буде присутно 2/, свију заступница, кад се поведе реч о промени правила, или о престанку Савеза, и у том случају захтева се, да гласају за предлог У, присутних чланова, иначе се решавају сви предмети већином гласова; — кад су гласови подељени на једнако важи оно, на којој је страни гласала председница - ;

Чл, 19. Скупштина решава о свима питањима, која су овим правилима истакнута у задатку јој. Осим тога има она да еаслуша извештаје управног и прегледачког одбора сваке године о његовом раду и да им према томе даје опроснице на“ ПА и па за даљи поступак у појединим предметима. 7

Чл. 20. Скупштина може заслужне Српкиње и велике пријатеље Добротворних Задруга и Савеза њиховог одликовати избором за почасног члана.

Чл. 21. Управни и прегледачки одбор извршују налоге и упутства главне скупштине и одговорни су скупштини за свој рад солидарно. Прегледачки одбор има нарочито да пази, како се рукује новцем и имањем задружним и према томе дужан је да прегледа благајну Савеза свака три месеца. Према томе, дужна су оба одбора да подносе екушитини сваке године извештај о евоме раду за прошлу годину. Управа је даље дужна, да доноси скупштини предлоге у једном и другом правцу задатка Савезног, да даје упутства и да иде на руку онима, који намеравају оснивати Добротворне Задруге и да сама покреће и одушевљава Српкиње у појединим местима и крајевима за оснивање оваких задруга или за ступање у Савез овај.

Чл. 22. Одбор управни решава, чим има поред председнице на окупу 4 чланице управне не рачунећи ту прегледачице. :

Чх. 28. Заступнице појединих задруга долазе у скупштине о трошку својих задруга, а чланице управног и прегледачког одбора, кад су одборске седнице, о трошку савезне Новчане Матице.

Чл. 24. Сви чланови и часници елуже бесплатно; само у том случају даје се награда тајнику и благајнику, ако се не може да нађе нико да служи бесплатно.

Ча, 25. О евакој седници води се записник. Скупптинеки записник потписују три чланице скупитгтином одређене, а одборски присутне одборкиње.

Чл. 26. Савез има свој печат под насловом: „Савез. Добротворних Задруга Српкиња,“ а послевни је језик српски с ћирилицом. 5

Чл, 27. Чим се упишу у савез 10 задруга, ступа савез у живот.

Чл. 28. Чим спадне број савезних задруга испод шест, или чим затраже '/, савезних задруга, да се савез разреши, сазваће се за ту цел нарочита скупштина, у којој треба, да је присутно 7/, редовних чланова, те ће решавати о том у емислу Чл. 18.

Чл. 29. За случај, да престане овај савез због слабог одзива или евојом вољом, или да се разреши од претпостављене власти, припада његово имање Фонду Св. Саве, којим рукује управа српеких народних фондова у Срем. Карловцима.

Чл. 30. Ако се савез овај не буде држао у правилима овим одређеног смера и поступка илити делокруга свога, те колико би даљи рад јој од штете био материјалним интересима државе или задругарица, — висока кр. земаљска влада одмах ће рад обуставити и према исходу наређене редовне истраге, савез и коначно разрешити, или пак обвезати га да се најтачније има придржавати правила ових, под претњом, да ће га иначе раздружити.

Из редовне главне скупштине Добротворне Задруге Српкиња Новосаткиња држане 2. (15.) Фебруара 1902. године.

Арк. Варађанин, Јулка Радовановићка,

тајнив. ~ начезнина.