Ženski svet

6 о _ ЖЕНСКИ СВЕТ. - Бр. 8.

52

Ово су та правила, на којима мисли Добротворна Задруга Српкиња Новосаткиња, да заенује Савез или заједницу.

"Из њих се јасно види, камо емера, куда тежи и којим средствима мисле да остваре Новесаткиње идеју заједнице. Нека изволи сад ова правила проучити свака сестринека задруга, па и сваки појединт, члан и чланица нашег народа и по том молимо врло лепо све постојеће Добротворне. Задруге, из Угареке, Хрватске и Славоније, Аустрије, Босне и Херцеговине, јер других џозива за то нећемо слати, да нам у току ускршњег поста изволе писмено исказати своје мисли и своју одлуку у овом погледу, јер намеравамо, да између Ускреа и Духова о. т. сазовемо у заједничку седницу све оне задруге, и односно. њихове изасланике, или изасланице које се до Ускрса буду изјасниле за савез. На тој заједничкој седници претрешњће се још једном ова правила и у колико се усвоје, поднеће се на одобрење надлежној власти, те ће тек по том моћи ступити у живот Савез наш ако Бог да.

() овом питању нећемо много разлагати овом приликом, јерје мисао о Савезу Добротворних Задруга Српкиња, већ визне пута пиокретана у овом листу а пре три године био је овде у И. Саду тога ради, п један састанак, јер је Загребачка Добротворна Задруга Српкиња отпочела била, акцију за то, али се није могла да оствари мисао, сад ју понављамо ми Новосаткиње тат будемо боље среће од Загрепкиња.,

А шта нас гони на тај поновни пут 2

Гоне нас наше прилике ил' боље рећи неприлике, те пае изазивају да јачом и бујнијом снагом пријонемо и ми, као чланице народа свога, око бољитка његовог. Поједине Задруге, истина врше евој хумани и просветни задатак у појединим местима; али поред тога ипак већина нашег народа остаје без сваке потпоре и милости. наше; а сунце женске доброте треба да обасја и загреје све слојеве народне, треба да пусти зраке своје милости и по оним крајевима, куда још ни наша женска интелигенција ни доброта не може да доспе.

_У том послу и на том путу мислимо да ћемо наћи све постојеће Задруге Српкиња, како оне што постоје, тако и оне, што ће још понићи, јер знамо, да су пнтелигентније Српкиње стварале и данас још стварају задруге једино општег добра и напретка ради а у Савезу ће та цел моћи и брже и лакше да се извађа но у појединим местима. '

( тога се надамо, да ћемо се, још у току овог пролећа, о све загрљене у сестрински Савез и новом и јачом снагом поћи ближе нашој истакнутој мети.

У то име, помогао нам Бог !!

нар саћа а

ЉУБИЧИНЦА.

Посвећено сестри Невини В Јовановићевој – Бос. Брод. >

Љубичица први цветак, - | Она нам је први весник У пролеће што се јави. | Милога нам премалећа. Од њеног се љупког цвета, Мирис њен нам увек годи, Сваки жбунић тад заплави. Од ње нема лепшег цвећа.

|

Цветај! Цветај љубичице ! _ Радујем се цвету твоме. Ти си онај љупки цветак, Најмилији срцу моме!

Љешница, - | | Катарина Јов. Вуковићева. 8. фебрцара 1902. | | Ф

пр адио ај > вене