Ženski svet

40.

сви они који у извађању програма учествоваше, а то су: гђца Јелена ЧШоповић

млада уметница |

ЖЕНСКИ СВЕТ.

из Београда, а негдашња сетипендискиња наше |

задруге, гђца Зорка Стојковића уметница — певачица из Куле, припознати декламатор ерпеки г. Коста Пешић, учитељ из Ст. Шова и наша певачка дружина. Сви су ови тако складно изводили своје улоге, да и најстрожији критичар морао би се задовољити успехом

ретка самоука

забавног распореда. И ако би желела да по неке | суделаче истакнем и похвалим, не знам ни сама

кога прво да похвалим, _ не учиним,

а да ни једном

криво јер сви су похвале достојни; но ипак |

почети морам, то као Српкиња уступићу пред-

ност мушком. Г. ХКосша Пешић у Петефијевој

„Луди“ показао се као прави уметник са какве

светеке позорнице, који је својом карактеристиком, псрсониикацијом у оном бурном одобравању. Гђца Јелена 1Иоповић свирада је са ретко техничком вештином, а уметништву њеном подиже цену још и та особина, јим осећајима, јер се заноси изводи, те тако показује да уметништво и вештина у њеном свирању, није плод само механичне технике, него са овим снојеног ретког талента и уређена дара/за вештину и уметност, што јој је признато и на највишем месту, јер је одликована од овна српског Алекеандра, орденом св. Саве. — Тђца Борка Стојковић пева од срца к срцу, глас јој чист, јасан и милозвучан са опредељеном висином и низином, висина, гласа јасно и чисто допире до горњег „С“ Ова млада певачица својим трудом изобразила је богодани јој глас тако, да све што пева, пева са пуно вештине, тако да нико не би мислио да не слуша какву уметницу, која ј школи себе за певачицу а. Евала, јој! Желимо. јој: нека пева, све да гора јечи, роду

своме ране; да излечи, И, невачка, дружина наша | | како је и до сад певала;

певала је већ онако,

прецизно, складно, , као што се-то и: захтева да

складност збора даде ефекта песми, којим ваља. па, да се. могу разићи. задовољни. Свему, овоме певачка.

_ да ве. оснажи, утисак у слушаоцима, дружина, задоста је; учинила, што јој, сети јавно

признало; [Вељко Вујић, са својим 6

још једну опаку нашу народну, што се сваком допадо, -—

што ладне жице гласовира загрева сво-· за мелодијом, коју“

у варочитој.

самопевом | „ем Едим“ задовољио је у сваком погледу, те је зато, изавивањем принуђен био да нам отџева.

После певања „настала је игранка и

и акцијом заносно све. слушаоце, који томе и видљива израза дадоше.

тек када зора указа своје бледо лице почесмо се разилазити евојим домовима, ал зато да весеље своје даље наставимо. Сутра дан сви гости суделачи угошћени су у дому наше подпредседнице, ту је весеље трајало до у вече, а после продужено у ошштинском дому. где се исекупише сви чланови цевачке дружине, те се ту певало, играло и веселило до ујутру, и то све у радосети, што је забава у сваком погледу величанствено испала. Чиста прихода, поред грдних трошкова, остало је, као што сам дознала 612 К и 6 пот.

Овај леп успех може се приписати и сложиом раду Задруге Срикиња са певачком дружином, па зато сваки прави родољуб желити мора, да ова слога буде трајна, па ће онда бити увек благословев сваки рад. Нас је овде п тако мало, па ако се још растројимо не ће се ни знати да нас има, а међусобним трвењем шкодићемо себи у сваку погледу, прво нећемо моћи ништа стварати, јер су „блажене само многе ручице“, са слогом се долази до чега, а друго изгубићемо досадањи наш леп углед у очима наших суграђана. За то дакле сви у једно коло 65 хватајмо и слошке за опће добро радимо; па да се на далеко чује и знаде е у Суботици још Срба имаде! | Лазарева.

"Сан- ои 8. јануара 1902. — Поштовани господине уредниче! Опростите што Вам прије не одговорих на Ваше цијењено птемо којег сам отрагу мјесец дана примила. Узрок је тому био, што сам остављала да то учиним кад Вам и за коју нову претплатницу будем могла јавити, те тако ево Вам сада у истом писму улажем 2 долара за четири годишње претплате на, „Женски Свијет“; (долазе имена).

„УКенски Овијет“ ће, ако Бог да, лијепи број пријатеља стећи, на ову страну Океана, као што-то евугђе чини где год допре. Да ли ће на његове читатељице овамо утицати оно што им он јавља о раду и напретку сестара им у домовини и да ли ће покушати оно што им Ви у вашем писму. препорунујете, то Бог зна.

Нас истина има овамо, приличан број, али се је тешко. надати, да ћемо до икаквог новог удружења доћи, Рекох новог, јер овђе, већ постоји женско православно црквено, друштво, што

2 На молбу нашу едапштила нам је наша поштована претилатница, гђа Одга' "деновић, из Сан-Франциска у' Америци, ове редове; којт ће интересовати наше! пошт читаоце; па их овде и износимо. Ур.