Ženski svet

Бр. +

ЖЕНСКИ СВЕТ.

138.

ДАМЕ И ГОСПОДА ПРИ КУПОВАЊУ.

Један чланак из берлинског „Конфекционара“ говори о понашању дама и господе при куповању, те ћемо своје занимљивости ради и ми изнети и то по „Париској Моди“.

Дође ли какав господин у радњу, да купи што за себе,може бити послужен брзо и лако ; јер он увек тачно зна шта хоће; он каже од прилике кратким речима: „Хтео бих једно туце овратника, ширина 44, напред мало савијени, 5 сантиметара високи; али брзо ако смем молити!“ Другачије код дама. Жена, која изађе да купује, готово никад не зна тачно, до оног тренутка кад седне крај тезге, шта у опште хоће да купи.

Не казујући, шта хоће да купи, села је, и помоћник управља на њу учтиво питање: „Чиме могу елужити, милостива, говпођо 2“ — „Манжетне!“ — „Са једном или две рупицег“ — „Да видим, молим Вас!“ Пред госпођу се изнесе сад читав избор мустара, по којима она тражи око 10 минута и загледа, не могући се одлучити ни за један Фазон, док на једаред не изађе на среду: „У манжетнама што имам код куће стоји утиснута нумера 285, 26 сантиметара.“ За трен ока преда младић госпођи туце манжетни 2835, ширина 26.

Зашто ова дама не тражи одмах захтевану марку, коју чак тако на памет зна2 Онда јој се не би морале показивати никакве мустре, и била би много брже послужена.

„Шта емем још изнети 2“ — учтиво продужава продавац. -— „овратнике, молим !“ „У справне или савијенег — „Усправне!“

„Коју ширину заповеда милостива госпођаг — „87“ — „Хитро се попне младић уз стубе и изнесе пред муштерију разне Форме.“ „Али, молим Вае, па то су мушки овратници, а ја хоћу женске! — „Жао ми је, госпођо, женске овратнике можете добити у оном другом одељењу; молим Вае, је ли по вољи потрудити се тамог“

Да, хтела је женске овратнике; али казала о томе није ништа, а продавац је

у журби, у којој је морао на муштерију управити друга питања, заборавио да је пита: „Мушке пили женске овратнике!2 Да је ова муштерија кратким речима одмах тражила оно што је хтела, давно је могла бити послужена у другом одељењу. Али тако чине готово све женске! Ако жене треба да купе кошуље за своје мужеве или иначе за господу, то је врло мало дама, које знају да кажу ширину око врата, која је потребна дотичном господину, „Е, Бога ми, то не знам, ваљда ће бити 35 сантиметара !“ Смешећи се одговара помоћник радње: „35 је, милостива госпођо, _ само за дечаке!, — „Па онда или 45 или 55; него можете ми дати 45, па ако није добро онда ваљда могу променити 2

Већина женеких ослања се на „промену“, не помишљајући колико бескорисна посла томе задају и трговцу и себи.

Друге женске су већ опрезније, па предају продавцу, на питање за ширину око врата, меру, коју су нарочито за то донеле. Чудне мере, које се ту могу видети! Парче конца, штрајфна артије или чак, као што смо ту скоро видели код једне женске са села, длака из коњеког репа, треба да представљају господинову ширину око врата; али они то већином не чинеи овде је последица да кошуље идућих дана морају бити промењене.

Да је много лакше, и да много брже иде послужити господина него ли даму, то је стара ствар. Нама је познат један случај где је продавац једном господину за исто време продао читаву опрему рубља, трикотажа, чарапа и т. д., док се други трудио да једној госпођи прода 2'/ метра поруба у боји за ноћну кошуљу, по 20 пара метар; али купила није ништа; пошто је

младића толико задржала, узела је „мустру“

од тог црвеног поруба, да га кодкуће упореди са оним на својим кошуљама, препоручила се и отишла. „П.М.“

Анђелак ви онај чедан мио, Раја врата који ми отвара Росан цветак рајским миомиром Ти си онај који ме очара.

Загреб 22/8. 1901.

АНЂЕЛАК 00!

Ведро небо ти си оно плаво Звезда сјајна ти ви она мила, Међ' звездама силним машта моја Најсјајнијом што те ј уочила. Лазар Тешић Јованов.