Ženski svet

ЖЕНСКИ СВЕТ.

Ба 1

РАД БЕОГРАДСКОГ ЖЕНСКОГ ДРУШТВА.

Давнашња ми,је жеља била, да се изближе упознам е радом вредног Кенског Друштва у · Београду и жеља ми се испунила. Кад се довршио рад Српског Новинарског Конгреса уграбисмо нас троје мало времена,да одемо у Раденичку Школу, Ђачку Трпезу и Дом за убоге старице, у те три установе, што красе име тог Женског Друштва. СОпроводиле су нас на том путу две заслужне друштвене раденице: гђа Јелена Н. Марковићка, многогодишња деловоткиња друштва, а сад управитељка Раденичке Школе и тђица Катарина Холецова, деловоткиња друштва до најновијег времена, јер смо извештени, да је због слабог здравља дала оставку на дужности деловоткиње а иступила је из истог узрока она и потпредседница, гђа Љубица „Луковићка и из литерарног одбора друштвеног листа „Домаћице“. И за друштво и за лист су велики губитци, кад се таки вредни и способни чланови уклањају са оних места, који су душа друштвеним подузећима. Отишли смо прво у Раденичку Школу, која је подељена на четири одсека: одсек за таљине, којим неуморно руководи већ 28 године учитељица гђа Јулка Виторовићка ; одсек за вешта чке радове, којим руководи учитељица: гђица Јулка Петричкова, оспособљена, у Прагу и Бечу и која је на неколико изложаба награђена дипломама и медаљама ; одсек за бело рубље, којим руководи учитељица, гђа Анка Миленковићка, која је за своје велике заслуге одликована од Њег. Величанства Краља, орденом Св. Саве У. степена; одељењем за ткање руководи спремна гђа Ана Тадићка. Овуда смо затекли најбољи ред. Девојчице су учтиве и смерне и пажљиво врше свој задатак. Од сваке врсте радова има лепих и вештачки израђених примера.

У раду аљина учи се од најниже врсте крпљења, настављања, прошивања и т. д. до вавршенога кројења и накита.

У радовима белог рубља истиче се вез као најсавршенији украс. Ту смо затекли свилом извезену светитељску слику, коју је наручило Њено Величанетво Краљица Драга за један манастир. На истом месту извештени смо, да Њено Величанство наручује у овој школи многе таке и сличне ствари златом и свилом везене за поједине цркве и манастире, те чини добра дела и даје овим Српкињицама лепе заслуге.

У вештачком одељењу израђују се чипке

од најфиније врете по одређеним цртежима, које сама наставница израђује или набавља.

И у тикачком одељењу не раде се само једноставни (безови или ћилимци, него се ту израђују етвари са тако компликованим узорима, да човек не би веровао да се то изводи на простом разбоју.

Штета, што су просторије, у којима је смештена ова школа, малене, тескобне и доста, мрачне; а иначе би се ова школа могла такмачити у овој врсти са школама ма које напредне државе. Велику заслугу у томе има, поред учитељица, њихова управитељка, гђа Јелена Н. Марковићка, која неуморно ради и размишља о бољитку и напретку те школе, те сваку прилику граби, да школу подигне и да ученице присвоје сваку новину, која се на том пољу укаже.

Из ове смо школе отишли у Бачку 'Трпезу. Столови су већ били постављени, јер је било подне ; већ се појавио био и г. Калик, професор, да дочека своје госте и да пази, да не прекорачи који ђак границу учтивости и пристојности. Столови су тако удешени, да све по осморо седе за једним. столом, а за сваког ђака има два тањира, прибор и чаша за воду. По извештају, добију ђаци еваки дан два здрава јела на подне и ново јело у вече. Овом трпезом управља нарочити одбор, кога управни одбор Женског Друштва одређује, а коме долазе у помоћ и 2—8 мушка члана, понајвише професори оних школа, из којих долазе ђаци овамо. За сад долазе на храну 108 ђака и добијају за 18 динара месечно ручак и вечеру. Неки сироти добијају све то бесплатно. Храна је тако добра, да долазе многи ђаци и из бољих и богатијих кућа.

Ко зна, како су се пре овог патили сироти ђаци београдски и како су морали да забаце и свој понос и своју младићку слободу, само да одрже душу своју, тај ће поњати, колика је благодет ова установа „Кенског Друштва.

Но и ова, као и свака друга установа, не би могла постојати, а још мање напредовати, да нема у друштву пожртвовања од појединих особа; а у овом одељењу носи велико бреме рада и труда вредна гђа Катарина Коњевићка, економка. . Ка

У Дому Старица, који је отворен лане, има за сад 12 особа, махом етаре и изнемогле душе, које су из бољих и отменијих кругова, а које