Ženski svet

90.

Бр. 6.

ЖЕНОКИ СВЕТ.

име: (. Ајваз. А. Н. Николић, О. Јоановић и Н. Недић, те позива скупштину да изабере четири одборнице.

После кратког саветовања, тајним главањем буду изабране у одбор: Ленчика Н. Николић, Ола Јоановић, СоФија Ајваз и Емилија Михајловић, и то за 1908. 4. и 5. годину.

__ Да потпишу записник ове скупштине,

умољене су: Милева Веселиновић, Омиља

Терзин и Чеда Пачу.

На крају скупштине говорпо је тајник опширније о потреби организације да се упуте сиромашне Српкиње да ступе у српеке куће у службу, односно „Под своје“, под извесним условима. Замолио је Задрутарке да се о томе промисле, те да за

кратко време удесе известан план по којем |

да ве на овоме ради. Потребу и корист је опширно и исцрпно изнео. — Решено је да се покуша и у овоме правцу порадити, тим пре, што је утврђено да само српске куће у Кикинди издају на 12.000 круна годишње на млађе. Управни ће одбор зготовити нацрт кратког правилника за ово, те ће онда скупштина имати јоште своју реч да каже.

Ово је извештај о раду вел-кикиндске Добротворне Задруге Српкиња. —х—

- Суботица.

„Добротворна Задруга Српкиња у Суботици“ одржала је 16. марта своју овогодишњу редовну екушитину под председништвом гђе Мице Ј. Радића, потпредседнице. По утврђеном дневном реду скупштина је овластила три своје чланице: Кашлију пл. Суботићку, Јулку Димитријевићку Кристину Лепедашку, да оверове скупштински записник. По том је тајник прочитао опширан извештај о раду задруге у години 1902. Из тога извештаја бележимо само главније: са 1902. годином задруга навршује 20 година свога опстанка, у тој години је задруга. свој приход употребила на просветно-хуманитарне еврхе и то: новчано је испомагала три учитељске приправнице, Марију Букурову, Душанку Димитријевић и Милицу Цурнић, ступила је у ред чланова „Матице Српске“, помогла је двема Српкињама, Вукосави Матић и Наталији Јовановић, да се извежбају у женском шву, како би на тај начин имале сигурна средства за своје исхрањивање и издржавање, нарочито преко зиме испомагала је

овдашњу сиротињу новчаном потпором, о врбици заоденула је 12 ученица срп. осн. школе. На све то утрошила је задруга 80555 К, те осим осталих трошкова, што је употребила на подмирене својих потреба, заштедила је чистог 1068:55 К. Овај материјалан успех постигнут је прирастом броја редовних" чланица, прилагача и сопетвеном зарадом.

У прошлој години задруга је имала 58 редовне чланице, у току године умрла је Даринка Бранчићка, те је на крају године оетало 52. Прилагача је имала 52, од којих су умрли: Тошко Сарајлић и Стеван Љубибратић, те је на крају године било 50.

Прошле је године Задруга о Сретенију приредила са џевачком дружином беседу, која је донела чиста прихода 61206 К од чега је припало 886:08 К задрузи, а толико исто и певачкој дружини, иначе је беседа ова показала и врло лепа морална успеха, чиме је стекла још више уважења и угледа у очима наших иноверних суграђана, што је нарочито признала и месна штампа, а у своје време о овој беседи било је оштширнија извештаја и у овом листу.

Прошле године 21. маја, на заједничкој екупштини свију овостраних наших задруга у цели, да се утаначе правила за „Савез Добротворних Задруга Српкиња“, заступали су ову задругу: Мица Ј. Радића потпредседница и Јелена Не дељковићка чланица управног одбора.

У години 1902. имала је задруга две редовне скупштинске и 5 одборских седница, у којима је расправила свега 43 предмета. — Пошто је екушитина са одобравањем извештај узела на знање, прочитао је благајник завршне рачуне од 1902. које су чланице надзорног одбора прегледале и у свему их за уредне пронашле. Из тих рачуна види се, да је задруга имала укупна, прихода 2195:69 К, а расхода 1121:14 К, те је тако из године 1902. остало чиста добитка 1068:55 К. Имовно стање пак крајем 1902. било је у готовом новцу 18904 К 17 пот, што је уложено у штедионицу, а задруга још има 5 деоница „Раске сахгдаске ђапке“, којима је свакој курена вредност 20 К. Скупштина је ове рачуне одобрила, те како благајнику, тако и надзорном одбору опросницу издала.

По предлогу управног одбора скупштина је на основу 5. 9. 2. алинеја, изабрала једногласно за своје почасне чланове: Милану Димитријевићку, Савету „Леовићку, Емилију Мучалов и Фрању Гала музичара-уметника.