Ženski svet

Бр. 6.

Баш ту, где би требало да смо најјачи, најбољи, баш ту смо, по варошима најслабији у добрим газдарицама и домаћи цама. Из вароши треба да се шири светлост умна и морална, па и добар пример у кућареству, а оно је обратно наступило, бар што се домазлука тиче.

Зато смо принуђени, да подигнемо свој глас код народа, и код власти и наших добротворних задруга, да сваки у свом делокругу покреће ствар на ту страну, да се за одраслију нашу женску омладину оснивају и подижу и практичне школе за домазлук, као што то већ бива по напреднијим западним крајевима.

То је имао на уму и пок Кузман Гадковић у Вел. Кикинди да учини са својом закладом од 60 хиљада Форината, па се извртла непажњом његовом у просту мађарску основну школу; а то смера да учини са својом закладом пи данас живећи добротвор, Петар Хулић, у Митровици.

Но ако се и оствари жеља и замисао овог добротвора. еве је то мало и незнатно за толики наш народ. Ми мислимо, да за, ту страну треба много више школица, јер с једном и две не могу се задовољити све потребе и у свима крајевима. |

Кад ово исповедимо, онда нам падају на памет у првом реду наших 40 и више добротворних задруга, које су размештене по свим крајевима нашег народа и по најбројнијим општинама, Њих би молили, да узму ову страну практичног кућарства, у своје руке, да оне у својим срединама

КЕНСКИ

СВЕТ 88.

покрену мисао и позову грађанство и општине у помоћ, да по свим тим местима заведу, бар у зимње доба, течајеве за теоритично и практично кућаретво.

Нека отворе за одраслије девојчице

"вечерње школе за кућарство у теорији, а

уз то нека за сиромашну школеку дечицу, па ако може п за одраслију сиротињу 0творе кујне, где ће се ови јефтино или бесплатно исхранити, а девојчице учити, како се зготовљавају бар најобичнија јела и теста.

Оно, што им треба за кућу и за себе и своје из ручног рада могу се и за то наћи добре и веште раденице, које ће ту децу преко зиме изучити и упутити у оном, што им је за кућу најпотребније.

Уверени смо, да ће их у том послу потпомоћи наше црквене па можда и политичне општине, а и грађанство ће радо пружати дрипомоћи таким подузећима. А уверени смо и о том, да би таке вечерње школе, које имају привредну страну наших домова да потпомогну, у знатној мери дигле благостање народно.

Добротворна Задруга Српкиња Новосаткиња, бави се већ од дуже времена том идејом и покушаће да ју скорим и оствари, ако Бог да, шат се на њу угледају и друге оваке задруге, те што у осујећеном Савезу нису могле изводити, изводиће 0вако свака за себе колико може п у колико може. А што жене нађу за добро, оно ће, божјом помоћу, и извести, јер оне не клону тако брзо као мушки.

ЗА УСПОМЕНУ

брату мухамеданцу Авди Карабеговићу младом ерпеком песнику.

Из срца Твога, из песме Твоје,

Вије се љубав ка српском роду; Песмом га крепиш, снаге уливаш, Да храбро брани своју слободу.

Каром прегнућа вере и нада, Слободе духа шириш му лет; Недаш му клонут у мору јада, Већ нек је готов за њу и мрет.

Љубављу, слогом везиваш брата, Храбриш га ићи у љути бој, Панчево, 1908.

Да силни душман са муком етрепи, Кад Србин стане у један строј.

Ца Српче мило у Теби гледа, Оелонац — стуба, паћеном роду; Искрена друга и брата свога, Који ће с: њиме бранит слободу. # Сад прими поздрав од мене Авдо, Од сеје Твоје, Српкиње хој; Певај и даље са истим жаром, Песниче млади, и брате мој!..

Зорислава Ј. Новаковић.