Ženski svet

122. __КЕНСКИ_СВЕТ. – Бр 8. ЗАМАН! Заман ми разум не да, И из гробне тишине Заман ми судба прети, Ти чућеш твоје име, За тебе душо живим. Јер ја сам душо мила, И за те ћу умрети. Легао у гроб с: њиме. И ко што цветак нежни И ако вумњаш јоште, Од силног сунца вене Да нам је љубав жива, Тако ће душо моја И да је ту у гробу Ох, нестати и мене, Ох, душа моја скрива: Па кад ме самрт клета Ти зовни!.. а душа ће Са овог света крене, Моја, ох како не би, И будем већ у гробу: Да докаже ти љубав Ти дођи тад до мене ! Појавити се теби. Панмево. Милан Л. Поповић.

=

АЕ РТАСНИК +25

79 ње" ар об 6 ет

Из српског двора. Деца садашњег краља ерпског, Петра 1, дошла еу у понедељак 28. јула (10. аве) 6. свечано и одушевљено: Мушка деца :престолонаследник Ђорђе, и принц : Александар, остаће у Београду, а принцеза Јелена, отићи ће после 14 дана натраг у Петроград својој тетци. Јелени је 18, Ђорђу 16, а Александру 14, година.

Верени. Мираш Ђукић, трговац из Колашина у Црној Гори и наш сарадник, верио се о г-ђицом иваном Ракочевића, Ђерком Бега Л.

__ Ракичевића, судије колашинског.

Госпођица Гизела плем. Моцика, поштарка у Мурању (код Темишвара) и наша сарадница верила се с г. Ником Глигореском из Арада. Честитамо ! _

Приложници Сентомашка српека православна, црквена општина издала је јавну захвалу двема својим приложницама: гКивани удов. Дебељачки, која је даровала сентомашкој православној цркви два дивно израђена свећњака пред иконостасом у вредности од 1000 К и Јелени Л. Дебељачкиници, која је даровала врло лепо израђено кандило у вредности од 120 К

_ Приправнички алумнеум. Дебротворна за. друга Срикиња у Сомбору рукује са приправничким алумнеумом и расписала је за идућу школску годину 40 места. Питомци ће добити ручак и вечеру, а евентуално и доручак. Од тих ће добити бесплатно све то њих 7 питомаца; њих 18 плаћаће по 4 К месечно, 8 по 6К 9 по 10 К8 по 20 К месечно. Који приправници желе добити једно од ових места, нека

г. у Београд и дочекана су врло.

поднесу молбенице своје управи ерпске учитељске школе најдаље до Преображења о. г. и уз молбеницу нека прикључе сведоџбу сиромаштва и сведоџбу из последње школеке године,

Ар. Станоје Станојевић, син нашег угледног лекара новосадског Дра Лазе Станојевића, изабран је за редовног професора Велике Школе у Београду. Честитамо младом професору и родитељима на том лепом успеху. у

Нове земљорадничке задруге основане су у току прошлог месеца у Џетровцима, Војки, Турији, Тиса- Сем Миклошу и аковићу (код ЕрцегНовог у Боки Которској). и у Срп. Елемиру.

Споменици. Народним прилозима подигнут је у Бранковини (код Ваљева) 18. јула о. г. епоменик покојном песнику и књижевнику над гробом Чика „Љубе Ненадовића.

Исто тако подићи ће се из народних прилога на Калимегдану у Београду биста песника српског покојног дра Јована Суботића.

Браћа Хрвати, открили су спомен плочу на кући где се родио велики пријатељ школе и учитељства покојни Иван Филиповић у Великој Копаници у Славонији на дан Ћирила и Методија 0. г.

Одликовања. Руски цар Никола . одлико-

вао је београдског лекара, дра Војислава Суботића, који је лечио у Митровици руског конзула

Тина бан са орденом св. Станислава.

Њ. краљ. височанство кнез Црне Горе Никола Т. одликовао је нашег познатог шаљивчину глумца Перу КОБРА Не Даниловим орденом ТУ. реда.