Ženski svet

124. КЕНСКИ СВЕТ. ме Бр. 8. НА РАСТАННУ....!

Не угине сунце Цв'јетак вјетар носи

Кад за брдо сједне, У још љепше краје:

Већ у црном мраку Збогом ми дцвјете,

Остави нас биједне. Радост ми нестаје! —

Златне ће му зраке, Кад одлети птица,

Да сретније грије: У висине с вине; —

Збогом мило сувце, Али тужно гнијездо

Мене тама бије! У самоћи гине.

Та не боли цвјетак Штица у висини

Кад са гране пане; Вјечну љубав поје:

Већ на тужној грани Збогом, збогом.....

Остају тек ране. Мило злато моје! Радованић; 1902. Олга.

=> БЕЛЕШКЕ. <

о ТО о от подреок сре о 05 << оте

ПРОСВЕТА Русија. Руски добротвор Матшашев, који има изворе наФте у Баку, поклонио је 700.000 урбаља, да ееу ТиФлису подигне политехника и 100.000 рубаља као Фонд, да се издржавају вироти ђаци у тој школи.

Српска Митрополија. Учитељичку школу у те. Карловцу довршило је ове године 15 ученица, од којих су положиле испит с одликом: Касија Бесаровићева п Анка, Бронзићева; са врло до брим успехом : Анка, Васиљевићева Даринка Глибоњска, Милица, Локмановићева, Софија Драгићева, Анка Микићева пи Милева Станишићева, а остале са добрим и довољним успехом.

Учитељичку школу у Сомбору довршило је 28 кандидаткиња, а од ових су оспособљене само 17 ученица и то: 1 с одликом, 3 е врло добрим, 8 с добрим; Т с довољним. Остале ће поновити испит. ~

Пакрачку учитељску школу свршило је од 17 њих 13 кандидата и то: с одличним успехом : Сава Роксандић из Митровице, Ђорђе Везмар из Јамине; с врло добрим успехом: Љубомир Рајаковић из Жабљака, и Јован Саграк из Обровнице. Остали е добрим и довољним успехом. Четворица имају да понове испит после два месеца.

Сомборску учитељску школу довршило је 20 кандидата, а оспособљено је од њих само 12 кандидата ијто: 2 с врло добрим успехом; 66 добрим и 4 с довољним, а остали имају да понављају испит,

Девојачки интернат у Загребу проширује с9 и спремиће се места за 30 девојчица.

Црна Гора. Под управом вредне и образоване Рускиње г-ђе Софије Петровне Мертваго, стоје све цетињске женске школе. Она је, поред основне школе и девојачког института „Царице Марије“, као јединог вишег женског завода у Црној Гори, основала на Цетињу прошле школ. године женску раделичку школу и дечије забавиште. Ово је посећивало 48 мушке и женске деце. Родитељима се испит у овој школици врло допао и како је ово био само покушај с овим забавиштем прошле године, то ће се сад прогласити за стално под високом заштитом Њ.Ц.

височанства Велике Књегиње Милице Николајевне. Далмација. Задарска трговачка комора решила је да се у Задру идуће школске године отвори занатлијска школа са два течаја, у којој би се учило осим читања, писања и рачунања ови занати : зидарски, столарски, грађевински, ковачки, каменарски, механичарски (ковачки, сајџијски и т. д.) цревљарски и трговина.

Ческа. У Ческој се оснива девојачко друштво, које ће носити име : „Девојачка Академија“, а цел ће му бити, да се у Брну подигне самостална ческа женска. гимназија. На челу тог по= покрета стоје најугледнији људи и сви су изгледи, да ће се ствар брзо извести.

Стара Србија. Сраска женска гимназија у Битољу, имала је три разреда са 59 ученица. Од ових свршило 9 с одликом своје науке, 116 | врло добрим, 20 с добрими 9 саслабим успехом,