Ženski svet

БРЕ.

„Српско Трговачко Удружење у Новом Саду

добило је 20. октобра (2. новембра) о. г. одобрење | својих правила без измене онако, како је последња |

скупштина тог Удружења 29. септ. (12. окт.) о. г. утврдила, те ће тако то привредно удружење наше ве ове стране скорим отпочети свој редован рад. У ту цел већ је отпочело то друштво стручна предавања за трговачку омладину, која се од'9. новембра но нов. кал. отпочети дневно с вечера од 8—10 сати. За предаваче се примили професори гимназијски : Тих. Остојић др. Веселин Ђисаловић, Ј. „Кивојновић, П. Марковић, др. Ђ. Дера, А. Варађанин, управитељ више девојачке школе, др. Стева Адамовић, адвокат, др. Јован Радонић, библиотекар Матице Српске, 0. Кристић секрстар „Привредника“, Бранко Марковић, уредвик „Трг. Новина“ и Никола Илић, Вељко Роксамдић и Фура В. Јовановић, чиновници „Цен, Кред. Завода.

Ко је пријатељ народу нашем 2 Је ли пријатељ народни, ко пише што лепше о народу 2 Или

је пријатељ, ко говори што заносније о њему2.

Или, да није, ко ружи што горопадније злотворе |

народне! Или је, ко изгрди што жучније свеште-

ника или учитеља српског 2 Или да није пријатељ |

народни, ко потуче што више Срба радикала 2 |

Или је ко премлати што више Срба либерала 2

Или да није ко што вештије по блату вуче и што |

већма износи руглу туђему свету истакнутије |

синове народа свога 2 Или ће ваљада бити пријатељ народа српскога, ко што убедљивије докаже туђем свету, да међу Србима ни нема виђених,

ни поштених, ни родољубивих, него сви да су од | реда гори од Цигана 2 Или је... али да станемо

ту. Што на ту страну даље, све је мање наде, да ћемо на томе путу наићи на пријатеља народног.

Није он тамо, него на другој, обратној страни. | Пријатељ је народни онај, којег од муке гроз- |

ница хвата кад чује, да се које српско имање продаје па јури на све стране и тражи начина, не би ли га спасао и у српским рукама задржао.

Пријатељ је народни, који се не користи криг тичним стањем појединих Срба, него гледа на све могуће начине да им помогне, да се из беде извуку.

Пријатељ се народни сав стресе од бриген бола, кад види и чује, да народ наш слаби и

убија порок какав, па тражи начина, како да га |

излечи од тога.

У којем крају наш народ пропада, а не види се, да се прибира у дружинтце како би се лакше спасавао ту нема пријатеља народних.

ЖЕНСКИ СВЕТ. 173.

У којем крају ма на којем привредном пољу туђини напредују, а наши се губе и пропадају, ту нема, пријатеља народних, па ма колико ту било галаме и вике.

Речи људе цепају, а рад их зближава. Српски народ неће повезати у целину да је јак ни најлешпе писање, ни најватренији говор, него једино рад. Без рада говор је што и звека прапорца : Нису речи него је рад рат којим се осваја на привредном пољу. Ко привредно поље освоји, господар је којем се наудити не може.

Јевреји су без зборова свет освојили, помажући један другога.

Пријатељ је народу нашем, ко сваком поједином Србину помогне, да се из невоље и беде извуче, и-ко га што лешше на рад упути, "Али на жалост у том правцу смо до“ сада еви или ништа или врло мало урадили. „Привредник“.

= ЧИТУЉА.

+ Корнелије Живковић, архимандрит, брат наше заслужне председнице сегединске добротворне задруге, гђе Емилије удове Јов. Сремца, преминуо је 6. (19.) октобра о, г. у Печки:у 90. години живота. Тело му је пренето у манастир Бездин и тамо сахрањено – Покојник је познат нашем свету са своје дуге борбе с Романима око мавастира Ходоша, кога су Романи присвојили. Лака му била црна земља!

+ Петар Маринковић, парох из Ђале (у Бавату) преминуо је 21. септ. (4. окт.) о. г. у својој 19. години живота. Служио је цркву и школу пуних 50 година врло савесно и за то беше обљубљен и поштован у Црној Бари и Ђали, где је служио. Другови његови, поп Младен Јосић, парох мартоношки и Јован Гавриловић, парох дешчански посведочили су својим лепим опроштајним говорима, колико је био овај старина љубљен и поштовап са својих добрих дела, ревносне службе Богу и народу. Вечан му спомен!

+ Наталија Мравић рођ. Поповић, наша стална претплатница. и чланица Просветне Задруге Српкиња у Ст. Бечеју, преминула је 1. (14.) окт, о. г. у 14. г. живота. Вечан јој спомен!

+ Милош пл. Еремић. Наше пријатеље, Влајка и Вилму пл. Еремићку из Бач. Мартоноша задесила је велика жалост. Њихов синчић Милош, ученик ГУ. раз. осн. нар. школе преселио се у вечност 22. окт. (4. нов.) о. г. Сажаљевамо родитеље, а малом Милошу нека је лака црна земља !