Ženski svet

зала аааааавеасааандекат а

Бр. 11.

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

Тврдо и жилаво месо може се брзо и лако омектати, кад се поспе содом (натроном). Прашак од соде добије се у свакој лекарници, а није шкодљив. Сов за печење брзо зажути, кад се успе у запрашку мало соде. Исто тако и старо поврће добије бољи укус и освежи се кад се поспе содом.

Чишћење мрља. Мрље са хаљина чисте се. најбоље првом водом од пасуља, кад се мрља.

опере том водом.

Мрље од мастила на ћилимовима и на сукну чисте се слатким млеком. На мрљу се кане кап слатког млека, па се после кратког времена извуче млеко чистом шарпијом (ватом). Кад је то готово, онда се мрља испере растопљеним сапу-

ном и чистом платненом крлом дотле тре, док се |

не осуши.

Мрље од масти или коломаза (катрана), чисте се жуманцетом од јаја. Успе се на мрљу кап две жуманцета, па се одмах за тим тај део одела

опере чистом и топлом водом и онда углача Како се чисте ножеви. Расече се кромпир на

поле, па се она страна, где је пресечен замочи у ситно истуцкану цигљу и онда се тиме ножеви рибају. За кратко време изгледаће као нови. Глазуру на кухињеком посуђу треба чувати да не испуца, јер чим пукне на једном месту, иепуцаће на све стране и онда је суд пропао. да то се не сме никада на огњишту држати тако посуђе празно, него увек нека има у њему бар толико воде, да покрије дно. Не сме се у такав

суд сипати, ако је хладна, врела вода или јело, |

или обратно, у топао суд хладна вода, јер и онда пуца глазура. Наравно, да треба пазити, да се такав суд не лупа туђим оруђем или да не падне на земљу, јер ће га ито разбити. Кад се од свега тога чува суд, трајаће и глазура и суд у заборав. > КЊИЖЕВНОСТ.

Књижевни оглас. Да би српско учитељство дошло до свога педагошког годишњака, а уједно и до учитељске ручне књиге, решио сам се, да уз пријатељску сарадњу наших педагошких и школских радника покренем нов Учитељски Календар за годину 1904. Тај календар, осим календарског дела, делиће се на два дела. Први, педагошки део садржаваће до 20 ликова припознатих наших и страних педагошких писаца, њихове кратке биографије, чланке из области теоријске и практичне педагогике, преглед савремене

ЖЕНСКИ СВЕТ.

о

педагошко-Философске литературе у Срба и Не-

маца, као и књига за даље стручно и опште образовање учитеља; даље статистику срп, школа у

Аустро-Утарској, Србији, Босни и Херцеговини, Црној Гори, Старој Србији и Македонији, а за случај, да нам на време стигну статистички подаци и културних европских држава. Други, практични, део донеће списак чланова ерпеког народног црквеног сабора, св. архијерејског синода, свију митрополијских и епархијских власти, као и шематизам целокупног ери. нар. учитељства у митрополији карловачкој. Уз то биће календару додани и 16 листова (82 стране) чисте хартије, који ће служити за бележник.

Учитељски Календар биће удешен за џеп. Изнеће око 10 штампаних табака и биће повезан у Фини енглески повез Цена му је1 круна, а један дед чистог прихода намењен је „Српском Учитељском Конвикту“ у Новом Саду.

Календар ће бити готов најдаље до половине децембра о. г., јер се слике раде у једном уметничком заводу у Лајпцигу. Молим другове да, дотле вољно пораде на скупљању претплате, коју треба слати на адресу: Задружна штампарија Живковића и Стојчића, Земун (Срем).

Земун, октобра 1908.

Богдан Ж. Ђурђев, врп. нар. учитељ, еврш. Фил, и пед.

Позив на претплату. Оснажен пређашњим издањима мојих песама у евескама; које су код млогије биле лепо примљене ; решио сам, да издам и четврту књигу тих млади плодова душе и срца свога. Тим сам песмама дао наслов : „Нове струне“. Но пошто је том издању, да изађе једино средство претплата ; то Вас брацки молим; да се латите те благодарне родољубиве дужности; па да ми у кругу својих пријатеља а познаника скупите кога претплатника. Цена је књизи 1 Ка изнеће 10 штампаних табака. Скупљачима 15, у књигама или новцу.

Пакрац (Славонија).

Исаије Митровић, учитељ.

Позив на претплату. У нас је, жали Боже, још велика оскудица у домаћим музичким издањима, а од књижарничара неће нико да се лати тога посла. У тој кубури ваља сама публика да се довија, како ће се испомоћи, те се ради тога и ја директно обраћам музикалној нам публици.

Рад сам, наиме, да издам неколико Змајевих „Ђулића“, сложених за 1 глас (већином средњи